Makaron był w poprzednim poście a teraz dodatek do niego w postaci pieczonych pulpecików z soczewicy, grzybów suszonych z nerkowcami i słonecznikiem oraz mąką żołędziową. Pulpeciki są delikatne dlatego piekłem je a nie smażyłem. W smaku są orzechowo – grzybowe. Dodatek sosu pomidorowego wzmaga ten smak.
SKŁADNIKI:
– szklanka zielonej soczewicy
– po szklance nerkowców i pestek słonecznika
– 10 suszonych grzybów namoczonych w zimnej wodzie
– po łyżce mąki owsianej, żołędziowej i mielonego lnu złocistego
– 1 duża czerwona cebula
– 2 starte ząbki czosnku
– łyżeczka ziół prowansalskich i kminku
– sól i pieprz do smaku
– domowy sos pomidorowy
WYKONANIE:
– soczewicę ugotować do miękkości i wystudzić
– nerkowce i słonecznik zmiksować do uzyskania mąki
– do malaksera włożyć soczewicę, cebulę i grzyby i zmiksować, dodać mąkę żołędziową, owsianą, z nerkowców i słonecznika, dodać czosnek, zioła, sól i pieprz do smaku
– formować z masy kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na papierze do pieczenia
– piec 30 minut w 180°C.
– wyjąć i wymieszać z sosem pomidorowym i makaronem
PULPECIKI SOCZEWICOWO – GRZYBOWE Z MAKARONEM WIELOZBOŻOWYM
25 stycznia 2015
Niedzielny wymysł na obiad
bardzo ciekawy przepis, nietypowy
Może to śmiesznie zabrzmi ale jak żołędzie (próbowałem trochę surowej), nie jest gorzka. W tych pulpetach jest lekko wyczuwalna ale tu dominują grzyby suszone. Dobrze komponuje się z ciastkach i naleśnikach z mąką orkiszową bo samodzielnie jej jeszcze nie stosowałem
Też zaintrygowała mnie ta mąka, widziałam ją parę razy ekosklepach. Jak smakuje?
Stoisko Planetarianie na Bazarze Olkuska. Maja wiele fajnych mąk, kasz, ziół, ziaren i to w naprawdę przystępnych cenach i z bardzo miłą obsługą
Ależ to musi być pyszne! Gdzie kupujesz mąkę żołędziową?