PASTA „RYBNA” WĘDZONA premium
Ja połączyć smak ryby i wędzonego smaku w kuchni wegańskiej? Wystarczy zmiksować płatki nori z suszonymi pomidorami, wędzonym tofu i wędzoną papryką. Smak jest dość intensywny i niezwykle aromatyczny. Wystarczy niewielka ilość na pieczywo by poczuć smak. Pasta m również w swoim składzie koperek i inne zioła. Oprócz smarowania pieczywa lubię ją wcinać z chipsami […]
premium
KREM Z PIECZONYCH CEBUL premium
Kiedy tylko pojawiają się na straganach młode cebule, nie znam umiaru w ich przetwarzaniu. Najczęściej robię pieczone faszerowane różnościami lub w formie cebularzy. Tym razem postanowiłem zrobić lekko zmienioną zupę cebulową. Cebule nie były smażone czy gotowane a pieczone. Z dodatkiem ziół. Po upieczeniu dokładnie zmiksowałem i podałem z Klopsikami z bobu mlekiem kokosowym. Zupa wyszła bardzo […]
premium
26 lipca 2015
PIECZONA HOKKAIDO Z RÓŻNOŚCIAMI premium
Sezon dyniowy otwieram pieczoną hokkaido. Uwielbiam tą dynie za to, że można jeść ją ze skórką. Nie trzeba obierać i babrać się z nią niepotrzebnie. Ta dynia ma bardzo szerokie zastosowanie. Swobodnie stosuje ją do dań słodkich i wytrawnych. Na otwarcie sezonu będzie pieczona i faszerowana. Farsz, to kasza jaglana z czarną soczewicą, wędzonym tofu, […]
premium
„SERNIK” CZARNY LAS :) premium
Czarny las zawsze mi się kojarzy dwojako. Po pierwsze z Czarnolasem Kochanowskiego. Po drugie z rzeczywiście czarnym lasem, do którego chodziłem w wakacje na jagody, jeżyny i grzyby. To ciasto odzwierciedla ten drugi przypadek, choć grzybów w nim nie ma. Smak jest nieprawdopodobnie jagodowy i mocno czekoladowy. Zawarte w masie naturalne tofu nie jest wyczuwalne […]
premium
24 lipca 2015
KLOPSIKI Z BOBU I KASZY JAGLANEJ Z AROMATYCZNYM SOSEM POMIDOROWYM premium
Sezon na bób w pełni. Młode strączki przerabiam na pastę na surowo. Dojrzały bób uwielbiam gotowany z koprem i oliwą. Wszelkie rośliny strączkowe są idealne do pasztetów czy past. Ich struktura po ugotowaniu jest też idealna do wykonania burgerów i klopsików. Zmieszany bób z kaszą jaglaną, dużą ilością natki i kopru, to świetna propozycja dla […]
premium
PASTA PEŁNA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH :) premium
To kolejna witariańska pasta nie tylko na pieczywo. Ma gładką konsystencję i niesamowicie zielony kolor. Składniki dobrałem tak, by dominowały te z dużą zawartością kwasów omega 3 i 6. Nie muszę chyba tłumaczyć, jak ważne są to kwasy. Składniki bogate w te tłuszcze to zielone oliwki, pestki słonecznika, pestki dyni, awokado i siemię lniane. Oprócz […]
premium
21 lipca 2015
JAGODY, TRUSKAWKI + KOKOS = DESER W MINUTĘ :) premium
Uwielbiam chwilę, kiedy mam ochotę na deser, który mogę przygotować dosłownie w minutę. Tak, to możliwe. Wystarczą 3 składniki i słodki, pożywny i owocowy deser gotowy. Wystarczy zmiksować jagody i truskawki z mąką kokosową i gotowe. Można doprawić syropem do smaku. Mąka kokosowa ma to do siebie, że można ją spożywać na surowo. Jest to […]
premium
BURGERY Z KAPUSTY, KASZY JAGLANEJ I SUSZONYCH POMIDORÓW Z WYJĄTKOWĄ MIZERIĄ premium
Na ostatnim moim pokazie kulinarnym w Kuchni Czerwony Rower, serwowałem burgery z kaszy jaglanej, czerwonej fasoli z koprem i natką. Kasz jaglana jest wdzięcznym materiałem na wszelkie burgery. Pozostała mi z pokazu połowa główki młodej kapusty i nie wiedziałem co z nią zrobić. Pomysłów mam sporo więc nie musiałem długo czekać. Ugotowana kapusta została połączona […]
premium
18 lipca 2015
BAKALIOWE CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM ORZECHOWYM premium
Dziś jest Międzynarodowy Dzień Wegańskich Ciast 🙂 Na tą okazję zrobiłem ciasto marchewkowe pełne bakalii. Jest lekko kwaskowe dzięki żurawinie i rodzynko. Jednocześnie korzenne od cynamonu, kardamonu i goździków. Dopełnieniem smaku jest krem z orzechów ziemnych z wiórkami kokosowymi z dodatkiem mleka sojowego dla rozluźnienia kremu. Zauważyłem, że ciasto z młodych marchewek jest bardziej słodkawe […]
premium
16 lipca 2015
MLEKO SOJOWE premium
Ten przepis jest z przed 25 lat. Dostałem go od mojej koleżanki, która od kilku lat była już wegetarianką a ja zaczynałem swoje nowe życie wolne od mięsa. Traf chciał, że okazało się wtedy iż jestem uczulony na lecytynę sojową, ale udało mi się wtedy pierwszy raz zrobić to mleko. Dziś wracam do niego po […]
premium
15 lipca 2015
AROMATYCZNY KREM PIERNIKOWY premium
Pierniki wszystkim się kojarzą wyłącznie ze Świętami Bożego Narodzenia. Mnie jednak nachodzi ochota na smaczne ciacha kilka razy w roku. Pieczenie zajmuje jednak sporo czasu. Czemu nie pójść drogą na skróty. Ten krem idealnie zastępuje świąteczne ciacha. Jest szybki i prosty w wykonaniu. Jedyny warunek to posiadanie malaksera. Na krem składają się zmiksowane orzechy ziemne, […]
premium
14 lipca 2015
SMAŻONE WARZYWA LIŚCIASTE Z CZOSNKIEM I CYTRYNĄ premium
Jest to tak banalne danie, że nawet Ci, którzy uważają się za antytalenty kulinarne, poradzą sobie bez problemu 🙂 Do tej potrawy w zasadzie można użyć wszystkich liści jakie mamy pod ręką. Krótka obróbka cieplna powoduje, że miękną, uwydatnia się smak. Dodatek czosnku i cytryny dodatkowo podnosi atrakcyjność tego dania. Ja przygotowałem z kapusty pach […]
premium