4 września 2015
PIECZONA TOFUCZNICA Z GRZYBAMI I JARMUŻEM premium
Odkąd znów mogę jeść produkty sojowe, tofucznica nie opuszcza mnie każdego tygodnia. Ktoś, kto wymyślił to danie powinien dostać kulinarnego Oskara. Przerobiłem już chyba z kilkanaście rodzajów tego dania. Jednak Ci co mnie znają, wiedzą że nie lubię rutyny w kuchni. Postanowiłem tofucznicę zapiec w postaci babeczek. To był strzał w 10. Pieczona pasta ma […]
premium
ZUPA Z WIELU STRĄCZKÓW Z WĘDZONYM AKCENTEM premium
Tą zupę można by było podpiąć do wegańskiej fasolki po bretońsku. Jednak jej konsystencja jest właśnie bardziej zupowata. Uwielbiam w chłodne dni zasiąść na tarasie i zajadać się rozgrzewającą potrawą. Strączki są podstawowym źródłem białka w diecie wegańskiej i nie należy o nich zapominać. Na rynku mamy szeroki wybór tych nasion. Ja w swoich potrawkach […]
premium
FRITTATA Z KWIATAMI CUKINII premium
Blog ma już na swoim kącie frittaty, omlety i tortille. Kolejna propozycja. Tym razem mąka z ciecierzycy została połączona z naturalnym tofu. Poprzednie były smażone. Ta jest pieczona. Można robić dowolne kształty. W tym wydaniu postanowiłem wykorzystać kwiaty cukinii. Można zamiast nich dodać jarmuż, listki szpinaku, botwiny czy sałatę dębową. Potrawa idealna na wszelkie pikniki. […]
premium
2 września 2015
WARSZTATY W TOTOMATO. BURGERY, SOSY, SAŁATKI premium
To kolejne już warsztaty kulinarne w Totomato. Po deserach przyszedł czas wegeburgery w różnych konfiguracjach. Ukręcimy wegański majonez jako podstawę do sosu tatarskiego. Przygotujemy również sos BBQ. Całość dopełnimy chrupiącą sałatką coleslaw i pełnoziarnistymi krakersami. Kolejne warsztaty w Totomato będą odbywały się co 2 tygodnie. Tematyka będzie przeróżna. Przetwory, dynie, bulwy i korzenie, tradycyjne wypieki […]
premium
KREM Z HOKKAIDO I MARCHWI Z TAHINĄ premium
Kolory jesieni w pełnej krasie 🙂 W tym roku pomimo suszy, dynie obrodziły. Inwencji twórczych nie ma końca. Klasyką jest oczywiście zupa z dyni. Najczęściej w formie kremu. W okresie zimowym dodaję zawsze kawałki pomarańczy lub mandarynek. By kolorystyka pozostała w odcieniach pomarańczu i żółci, do dyni dodaję marchewkę. Smaku dopełnia dodatek tahiny i cynamonu. […]
premium
31 sierpnia 2015
KRUCHE CIASTKA Z ZATAREM I CZUBRYCĄ premium
Kiedy kilkanaście lat temu dostałem od znajomych torebkę zataru, którą przywieźli z Syrii, nie wiedziałem co z nim zrobić. Teraz nie wyobrażam sobie kuchni bez tej przyprawy. Czasami ją kupuję, ale częściej sam robię. Mieszam tymianek, sól, sumak i podprażone ziarno sezamu. Czasem dodaję jeszcze oregano. Mieszanka jest trwała przez kilka miesięcy. Z czubrycą było […]
premium
HUMMUS Z PIECZONĄ DYNIĄ premium
W tym tygodniu jest u mnie bardzo hummusowo i dyniowo 🙂 Pieczona dynia przewyższa smakiem tę gotowaną. Smak jest bardziej wyczuwalny i konsystencja jest idealna do wszelkich past czy kremów. Hummusy były już zielone, czerwone, brązowe, beżowe itd. Czas na odcień jesienny. W tym przypadku upiekłem dynię hokkaido. Spokojnie można upiec inne. Najlepsze jednak są […]
premium
KREM Z PIECZONEGO CZOSNKU I SELERA premium
Czosnek w mojej kuchni jest obowiązkowy. Nie wyobrażam sobie bez niego wielu potraw. To warzywo w surowej postaci dla wielu ma zbyt intensywny smak i zapach. Mi on nie przeszkadza. Stosuje go w wielu pastach i nadzieniach. Pieczony czosnek zasmakuje chyba wszystkim. Jest słodki, mazisty, mniej ostry. Idealny do posmarowania pieczywa czy wszelkich krakersów. W […]
premium
26 sierpnia 2015
DYNIA MAKARONOWA Z ZIELONĄ PASTĄ premium
Kiedy kilka lat temu miałem możliwość spróbowania dyni makaronowej, zakochałem się w niej. Nie wiem czemu, ale wyobrażałem sobie, że po przecięciu dyni, ze środka wysypią się paski przypominające makaron. Jakież było zdziwienie, gdy prócz małych pestek nic nie było. Dopiero info od znajomych otworzyło mi oczy. Najpierw trzeba dynie upiec. Potem widelcem rozkitrać miąższ, […]
premium
KREM Z CUKINII Z ZIOŁAMI premium
Jak szybko zrobić ulubioną zupę krem? Wystarczy pokroić młodą cukinie na kawałki i lekko poddusić z suszonymi ziołami. Następnie zmiksować ze świeżymi ziołami i gotowe. Krem jest idealny z mlekiem kokosowym. Z dodatkiem plasterków pomidora. Ja wypróbowałem też z makaronem świderki i z płatkami migdałowymi. Kilka lat temu pojawiły się nowe odmiany cukinii. Różnią się […]
premium
SUROWY SOS POMIDOROWY Z ZIOŁAMI premium
Cieszę się, że każdego roku pojawiają się nowe odmiany pomidorów. Każdego lata przerabiam na sosy około 50 kg tych wspaniałych warzyw. W zimę otwieram słoik i mam gotowy obiad. Czasem w sezonie robię sosy bez obróbki termicznej. Po prostu miksuje pomidory z wszelkimi ziołami i gotowe. Dodaję również pomidory suszone z zalewy. Warunkiem uzyskania gęstej […]
premium
TARTA Z CZEKOLADOWYM KREMEM JAGLANYM premium
Powoli lato chyli się ku końcowi. Trzeba garściami czerpać z ostatnich świeżych owoców tej pory roku. Udało mi się kupić jeszcze ostatnie truskawki. Powiem, że smakiem przewyższają te z maja czy czerwca. Maliny będą jeszcze przez kilka tygodni. I one są właśnie teraz idealne na soki czy konfitury. W tym roku owoce mają w ogóle […]
premium