9 grudnia 2015
PIERNIKOWY ORZECHOWIEC premium
  Przepisów świątecznych ciąg dalszy. Co wyjdzie z połączenia najlepszych składników pod Słońcem? Cudowny orzechowiec o smaku piernika. Orzechy są jednym ze źródeł białka dla wegan. Oprócz tego zawierają wiele innych cennych składników. Potrafię usiąść i zjeść kilka ich garści. Podobnie jest z czekoladą. Kończę ją kiedy jest pusty papierek 🙂 Ciecierzycę najczęściej stosuję do […]
premium
OBIAD WEGANONA premium
Tym razem będzie trochę inaczej. Często dostaje od Was zapytania, jak wygląda moje śniadanie, obiad itd. Postanowiłem się podzielić jednym z moich obiadowych propozycji. To co wcinam, jest bardzo często uzależnione od wielu czynników. Pory roku, nastroju, chęci na konkretne potrawy czy czasu. Lubię konkretnie zjeść. Na talerzu często ląduje kotlecior, surówka i ziemniaki lub […]
premium
7 grudnia 2015
MASA KRÓWKOWA I WSPOMNIENIE ODPUSTÓW premium
Kiedy byłem dzieckiem (czyli bardzo dawno :)), w każde wakacje lądowałem u rodziny na wsi. Nierozłącznym elementem wypoczynku były wiejskie odpusty. A to na Świętego Jana czy Anny. Stragany były pełne ćwierkających pierdółek, trzepoczących wiatraczków, wyjących rur i kolorowych hulahopów. Powiem szczerze, że mało mnie to interesowało. Najważniejsze były odpustowe rarytasy. Należały do nich: obarzanki […]
premium
PASZTET BEZ PIECZENIA premium
Co zrobić, kiedy nachodzi nas ochota na smaczną pajdę chleba z pasztetem? Logiczne, zrobić pasztet 🙂 Jednak często jego przygotowanie trwa dość długo. Czas studzenia jeszcze dłużej. Jest na to sposób. Przygotowanie kilku składników, które miksuje się na gładką pastę trwa nie dłużej niż 30-40 minut. Z czego przygotować taką „pasztetową”? Z prostych składników. Zielona […]
premium
5 grudnia 2015
CZEKOLADOWO – KOKSOWY KREM OWOCOWY premium
Siedzisz przed telewizorem. Oglądasz fajny film i nachodzi Cię ochota na coś słodkiego. W moim przypadku jest to czekolada. Nawet kiedy jest gorzka, to ma w sobie słodycz. W chłodne dni, najlepiej na ciepło. Z mlekiem migdałowym. Żeby nie było tak prosto i pospolicie, można przygotować w kilka chwil coś wyjątkowego. Krem, który na ciepło […]
premium
4 grudnia 2015
WĘDZONE TOFU Z NORI W WARZYWACH premium
  Co najlepszego jest w rybie po grecku? Oczywiście warzywa 🙂 i mówię to serio. Uwielbiam je. Rozgotowane, aromatyczne i w pomidorowym sosie. Przepisów na wegańską wersję tego dania jest sporo. Głównie króluje seler z arkuszami nori. Ja takiej wersji nie jestem wstanie przełknąć. Choć uwielbiam selera, to nie w takiej formie. Chyba bardziej pasuję […]
premium
3 grudnia 2015
PIERNIKOWE CIASTKA Z OKARY premium
  Od czasu, kiedy znów mogę jeść produkty sojowe, przetwarzam spore ilości tego ziarna. Rzadko kupuje gotowe mleko. Sam je robię zazwyczaj w kilku litrowych ilościach. Później wytwarzam tofu, jogurt i kefir. Domowe produkty są o niebo lepsze od gotowców, bo wiemy co w nich jest. Możemy dokładać do nich co nam się podoba. Po […]
premium
WIGILIJNY BARSZCZ CZERWONY premium
W zależności od rejonu Polski, mamy różne zupy na Wigilię. Są grzybowe, migdałowe. białe barszcze, rybne, z suszu z makaronem, śląska siemieniątka czy moczka. W moim domu zawsze jest aromatyczny barszcz czerwony. Najczęściej z uszkami z kapustą lub zieloną soczewicą. Czasem są pieczone pierogi lub krokiety. Nie ważne z czym. Ważne by nie zabrakło tej […]
premium
1 grudnia 2015
KORZENNE CIASTO GRUSZKOWE premium
Wśród znajomych w pracy, uchodzę za miłośnika gruszek. Kiedy sięgam do torby, to już się śmieją, że pewnie będę zaraz jadł te owoce. W okresie od września do wiosny pochłaniam olbrzymie ilości. Lubię każdą odmianę. Jenak najlepsze są Marcinki. Niestety coraz trudniej je dostać. Praktycznie wyginęły. Można je spotkać na nielicznych targach. Mają piękną czerwoną […]
premium
30 listopada 2015
BATONY „SP 319” premium
  Pierwszy raz na blogu pojawia się potrawa, stworzona specjalnie dla kogoś. Kilka tygodni temu poprosiła mnie znajoma, która jest nauczycielką, bym poprowadził warsztaty kulinarne dla dzieci w szkole podstawowej nr 319 na warszawskim Ursynowie. Zgodziłem się bez zastanowienia. Edukacja najmłodszych jest najważniejsza. Trzeba im pokazywać, że są zdrowsze alternatywy dla coraz bardziej śmieciowego jedzenia. […]
premium
29 listopada 2015
ZAKWAS NA BARSZCZ CZERWONY premium
  Są torebki i słoiki instant, kartony, koncentraty itd. Nie było by nic niepokojącego w tym, gdyby nie to, że takie formy barszczu są często wytworami chemicznych laboratoriów. Skład potrafi przyprawić o zawrót głowy. Konserwanty, polepszacze smaku, regulatory kwasowości. I po co to wszystko. Mamy najlepsze buraki pod Słońcem. Smaczne, tanie, dostępne praktycznie przez cały […]
premium
PIERNIKOWE MINI TARTY premium
  Święta Bożego Narodzenia nie mogą odbyć się bez słodkości. Muszą smakować makiem, cytrusami, cynamonem, orzechami. Poniżej pierwsza propozycja. Idealne połączenie czekolady z przyprawą piernikową. Nie ograniczajmy się tylko do małych ciasteczek. Dodajmy tej przyprawy do innych deserów. Połączenie czekolady ze skórką pomarańczową, to da mnie kwintesencja tych Świąt. Kiedy byłem dzieckiem, marzeniem ściętej głowy […]
premium