KROKIETY Z KASZY JĘCZMIENNEJ Z GRZYBAMI I JARMUŻEM premium
Kiedy dwadzieścia parę lat temu na targu kupowałem kasze jaglaną dziwnie na mnie patrzono. Dlaczego? Bo prawie nikt jej nie kupował. Nie była hitem jak teraz, nie robiono z niej prawie wszystkiego. Na topie była kasza gryczana i jęczmienna. Szczególnie osoby starsze je polubiły. Szybkie w przygotowaniu i z dodatkami stanowiły pyszny obiad. Ja uwielbiam kasze jęczmienna (zresztą […]
premium
CIASTO Z JAGLANEJ, FASOLI I CZARNEJ PORZECZKI premium
Czym można świętować jak nie czekoladowym ciastem pełnym smaku. Pewnie jesteście ciekawi co to za święto. Otóż właśnie na blogu pojawił się 500 post 🙂 Ta forma ciasta jest dla tych, co nie lubią piec lub nie mają piekarnika 🙂 Z czego w takim razie zrobić takie ciacho? Obowiązkowo czekolada w formie gotowej lub przygotowana własnoręcznie (kakao lub […]
premium
21 marca 2016
TARTA PASKOWA premium
Oprócz tart słodkich czasem robię wytrawne. Wrzucam wtedy dowolne warzywa, zalewam sosem i piekę. Wiele osób boi się robić te tarty ze względu na ciasto. Wydaje im się, że jak w cieście nie ma masła to nie ma prawa się udać. Odpowiadam. Bzdura. Wegańskie wersje ciast do tart praktycznie się nie różnią od tych z tłuszczami zwierzęcymi. Na rynku […]
premium
BATATOWO – JAGLANE KLUSKI NA SŁODKO premium
Z batatami jest tak, że się je lubi lub zdecydowanie unika. Ich smak jest dość specyficzny, choć bardziej wydaje mi się, że bardziej to tkwi w naszej psychice. Zakodowane mamy, że ziemniak, jaki by nie był ma być na wytrawnie. Nie martwcie się. Też tak miałem. Moje pierwsze spotkanie z pomarańczowymi ziemniakami nie było fajerwerkami. Przekonałem się do nich […]
premium
19 marca 2016
ZIEMNIACZANE LOKI premium
Kilkanaście lat temu koleżanka uraczyła mnie rewelacyjnymi ziemniakami hasselback. Małe, ponacinane nie do końca pyrki były pieczone w ziołach i podawane z sosem pomidorowy. Wtedy też nauczyła mnie jak się kroi wachlarzyki. Ziemniaka kładzie się na łyżce i cieka nożem. Krawędzie łyżki idealnie ograniczają przecięcie ziemniaka do końca. Niedawno w ofertach AGD pojawiły się urządzenia pod różnymi dziwnymi nazwami. Spralizery […]
premium
ŚWIĄTECZNA PIECZEŃ KOLOROWA premium
W Święta zawszą musi być jakieś pieczyste. Oprócz pasztetów są inne cuda z wielu składników. Forma i składniki to dowolność. Powinno być coś, co wyróżnia taką pieczeń od pasztety. Nie tylko kolorowego, ale również składnik przebijający się w strukturze. Mogą to być kawałki grzybów, kostka tofu, kawałki marchewki czy jak w tym przypadku oliwki. Nadają one fajnego słonego smaku. Kolorystycznie […]
premium
TARTA DAKTYLOWO – CZEKOLADOWA I MUS DAKTYLOWY premium
Powoli nadchodzi mój ulubiony okres pierwszych owoców. Obowiązkowo lądują w koktajlach i przede wszystkim deserach. Tarty są tym rodzajem ciast, które lubię najbardziej. Dlaczego? Są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Spody niepieczone. Kremy zależne od naszych smaków i tego, co mamy w domu. Na wierzchu świeże i soczyste owoce. Niezależnie czy są to truskawki czy owoce jagodowe. Takie tarty są smaczne […]
premium
MAZUREK JAGLANO – KOKOSOWY premium
Mazurki w Święta Wielkanocne obowiązkowo muszą być. Nie ważne czy z pieczonym czy surowym spodem. Czy z kajmakiem, czekoladą lub innym kremem. Ważne by spód był cienki a masa wyrazista w smaku. I to, co najważniejsze pięknie ozdobiony. Ten mazurek jest dla tych, co nie mają piekarników lub nie lubią piec. Spód to zmielone orzechy, pestki słonecznika i wiórki kokosowe. […]
premium
WIELKANOCNA PASTA premium
Wielkanoc potrawami z jajek stoi. Często mam pytania od znajomych z ich wegańską wersją. Odpowiadam. Nie ma problemu. Czarna sól kala namak idealnie podrabia ich smak. Co do tekstury to też nie ma problemu. Pasty „jajeczne” już wielu zaskoczyły smakiem. Koloru nadaje kurkuma lub curry. Wykonać je można z wielu składników. Najczęściej jest z tofu. Jednak by zwiększyć objętość pasty […]
premium
13 marca 2016
BAKALIOWE BATONY JAGLANE premium
Batony najczęściej są z płatków owsianych lub innych zbóż z dodatkami. Idealne też są ze zmielonych orzechów, wiórek kokosowych i suszonych owoców z musami owocowymi. Nieważne, jakie. Ważne, że robimy je sami, wiemy, co do nich dodajemy, są bez konserwantów i innych udziwnień. Te domowe są zdecydowanie tańsze od sklepowych i to, co ważne możemy zrobić duże ich ilości. Jak […]
premium
ZAPIEKANKA Z BATATAMI premium
Zapiekanki są idealne o każdej porze roku.  W zależności jakie, mamy sezonowe warzywa takie zapiekamy. Idealne są warzywa korzeniowe i strączki. Zachowują swoją strukturę i w formie pieczonej są niezwykle smaczne. Konfiguracje mogą być przeróżne. Zwyczajne ziemniaki lub bataty. Soczewica lub fasola. Kasza gryczana lub jaglana. Do smaku suszone pomidory, grzyby. Obowiązkowo aromatyczne przyprawy. To one często decydują o całości smaku […]
premium
ZIELONE MADALIONY premium
W tych medalionach połączyłem moje ulubione składniki. Zielony jarmuż, słodka ciecierzyca i surowy kalafior. Do tego aromatyczne przyprawy dla wzbogacenia smaku. Surowy kalafior pojawił się z przypadku. Miałem połowę średniej główki. Nie chciało mi się gotować i komplikować przepisu. Chciałem zrobić coś na szybko. Kilka ruchów nożami malaksera i masa gotowa. Garam masala, kmin rzymski, mielona kolendra i inne przyprawy […]
premium