27 czerwca 2016
PIECZONE PLACKI Z BOBU I ZIEMNIAKÓW premium
Rzadko stosuję połączenie ziemniaków ze strączkami i to błąd. To towarzystwo jest dla siebie stworzone. Słodycz ziemniaków i fasolowatych z dodatkiem aromatycznych przypraw działa cuda. Łączymy wielocukry z białkiem i to w dobrej komitywie. Mamy sezon na zielony i świeży bób. Już kilka przepisów pojawiło się na blogu (zachęcam do ich testowania) i będzie ciąg […]
premium
WEGAŃSKIE CIASTO BOUNTY premium
Nie będę się za dużo rozpisywał przy tym cieście. Jest tak proste w wykonaniu, że szkoda czasu na opowiastki. Smak niemal identyczny jak bounty (opinia znajomych). Kremowy i intensywnie kokosowy. Reasumując kokos w każdej warstwie 🙂 SKŁADNIKI: Na tortownicę o średnicy ok. 20 cm Na spód: – 1 czekolada 70% 100 g – szklanka wiórków […]
premium
25 czerwca 2016
FRANCUSKIE CIACHA Z CYTRYNOWYM KREMEM Z TOFU premium
Roślinne wersje ciasta francuskiego są powszechnie dostępne. Czasem ich składy są dziwne, ale można też dostać te lepszej jakości. Lubię to ciasto na słodko i wytrawnie. Wszelkie wytwory szybko się robi. Kilka chwil i gotowe. Na słodko lubię w towarzystwie owoców. Najlepsze są te miękkie. Truskawki, maliny, jeżyny. Idealnie się pieką. Jeżeli współgrają ze słodkim […]
premium
24 czerwca 2016
KLUSKI JAGLANE Z KAPUSTĄ I AROMATYCZNYM SOSEM premium
Kiedy wstępuję na targ o tej porze roku zawsze zabieram ze sobą główkę młodej kapusty. Gdy docieram do domu zastanawiam się, co z niej robić. Oczywiście najczęściej jest gotowana z młodą marchewką, koprem i pomidorami. Jednak lubię z nią poeksperymentować. Ugotowana i zmiksowana w razem z kaszą jaglaną idealnie nadaje się na kluski czy klopsiki. […]
premium
23 czerwca 2016
ZIELONA PASTA I PALMIERY premium
Sezon na zielone strączki w pełni. O ile bób mamy już wyrośnięty to strączki słodkiego groszku dalej można wcinać na surowo. Należę do tych, co nawet wyłuskane strąki wcinają. Zresztą zielony groszek w strąkach jest niesamowity w smaku po krótkim ugotowaniu. Z czosnkiem i cytryną idealny. Zielona pasta powstała z przeznaczeniem do smarowania pieczywa. Jednak […]
premium
22 czerwca 2016
FOCACCIA Z KWIATAMI CUKINII premium
Kwiaty cukinii to klasyka włoskiej kuchni. Faszerowane różnymi serami z dodatkiem ziół i smażone w cieście. Na blogu jest wegańska wersja w aromatycznym tofu i inne przepisy. Nie mają one określonego smaku, ale idealnie się prezentują w wielu daniach. Kwiaty kupuję w gospodarstwie Państwa Majlertów. Zawsze są świeże i pięknie rozwinięte. Dostępne przez większość sezonu letniego. […]
premium
21 czerwca 2016
WEGAŃSKI BISZKOPT Z KREMEM, GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI premium
Co najbardziej kojarzy się z latem, wakacjami i pobytami na wsi? Naleśniki z dżemem truskawkowym, sos grzybowy, pierogi z jagodami i biszkopt z kremem, galaretką i truskawkami 🙂 To ciasto jest klasykiem i było obowiązkowym punktem w moich wakacyjnych wojażach. W każdą niedzielę lądowało na stole. Truskawki prosto z pola. Świeże i soczyste. Krem na […]
premium
CZEKOLADKI Z MASŁEM ORZECHOWYM premium
Jakiś czas temu pojawiła się sławna czekolada z masłem orzechowym. W 100% wegańska. Wszyscy na jej punkcie oszaleli (ja też). Potrafiłem kupić 10 i po tygodniu nie było żadnej. Nieprawdopodobnie kremowa o mocnym smaku orzechowym. Coś jednak się zmieniło. Czekolada przestała tak smakować jak kiedyś i nie jest to tylko moja opinia. Ma dziwnie tłuszczowy […]
premium
ZIOŁOWE KOTLETY Z BOBU, SOCZEWICY I KUSKUSU premium
Bób to nie tylko pasty, gotowany w wodzie czy pieczony. Jego struktura idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju kotlety. W towarzystwie dużej ilości koperku, dymki, oregano i tymianku. Piękny zielony kolor i aromatyczny smak. Inne składniki to zielona soczewica i kuskus, który nadaje spoistości. Zamiast niego można dodać kaszy jaglanej. Idealne w pieczonej formie. Z […]
premium
MUSUJĄCY NAPÓJ Z OWOCÓW I KWIATÓW DZIKIEGO BZU premium
Nie wiem, jaki jest powód, ale kwiaty dzikiego (czarnego) bzu w wodzie po pewnym czasie fermentują i zamieniają się w gazowane napoje. Możliwe, że to składnik pyłku kwiatowego tak działa. Tworzy się coś w rodzaju szampana 🙂 Mieszamy pachnące kwiaty z dowolnymi owocami, listkami mięty z dodatkiem np. syropu z agawy lub klonowego. Po pewnym […]
premium
KOKOSOWO – CHAŁWOWA JAGLANKA Z KWIATAMI DZIKIEGO BZU premium
Kasza jaglana nie jedno ma imię i sposobów jej przygotowania jest tak dużo, że nie sposób zliczyć. Mnie tylko cieszy, że znów jest na naszych stołach i w diecie roślinnej odgrywa tak ważne miejsce. Można z niej robić skomplikowane dania jak i te proste. Wystarczy zalać mlekiem roślinnym dodać słodyczy i świeżych owoców czy orzechy. […]
premium
15 czerwca 2016
SAŁATKA FATTOUSH I PRZEPIS NA PITY premium
Tą sałatkę spotkacie w wielu krajach arabskich. Pochodzi z Libanu, ale bardzo popularna jest również w Turcji. Znakiem rozpoznawczym jest dodatek sumaku. Ciemnofioletowy proszek uzyskuje się ze sporych kłosów rosnących na sporych krzakach. W Polsce też występuje, ale nie jest jadalny. Sumak nadaje potrawie charakterystycznego kwaskowego smaku (bardziej octowy, więc zastępowanie go cytryną jest bez […]
premium