15 października 2016
PIERNIKOWY BUDYŃ JAGLANY Z MASŁEM ORZECHOWYM premium
Pierwszy mój budyń jaglany powstał lata temu. Kasza jaglana z mlekiem kokosowym z dodatkiem kakao i bakalie. Później przyszedł czas na modyfikacje. Było ich tyle, że nie sposób zliczyć. Każdy inny w smaku czy nawet kolorze. Jednak ten podbił moje podniebienie w 100%. Przedstawiam mój najlepszy budyń jaglany. Prostota w tym przypadku jest siłą. Kasza […]
premium
14 października 2016
BATONY „WEGANONKI” :) premium
Sklepy są pełne przeróżnych batonów. Coraz częściej na pólkach pojawiają się te z oznaczeniem „zdrowe”, „fit”, „naturalne” itd. Jednak, kiedy przystąpimy do czytania składników okazuje się, że to chwyty reklamowe nic nie warte. Oczywiście są zdecydowanie lepsze od tych ulepów przesyconych cukrem, tłuszczem i tablicą Mendelejewa. Jednak nadal wiele w nich dziwnych składników. Najbardziej bawią […]
premium
KOTLECIKI FALAFELOWE Z GRZYBAMI premium
Czekolada i dynia. Kuchnia polska, włoska i arabska. Te hasła najczęściej pojawiają się w postach na blogu. To lubię najbardziej. Nie bez powodu. Uwielbiam wyzwania jak i wielowymiarowość smaków. Kuchnia arabska ma do zaoferowania proste jak i bardzo aromatyczne dania. Przyprawy są najważniejsze. W pojedynkę i w wieloskładnikowych mieszankach. Każdy kraj ma swoje charakterystyczne układy. […]
premium
RYŻ CHAŁWOWY Z PIECZONYMI JABŁKAMI I ŚLIWKAMI premium
Jedną z propozycji podwieczorkowych z moich dziecięcych lat był ryż z jabłkiem. Kremowy z dodatkiem cynamonu. Tamte czasy nie dawały wielu możliwości, ale pewne było, że składniki są dobrej, jakości. Nie było konserwantów, ulepszaczy i innych świństw. Miało być prosto i smacznie. I tak było. Taki deser często był w przedszkolu, ale również w domu. […]
premium
11 października 2016
PIERNIKI ŚLIWKOWO-DAKTYLOWE Z DYNIĄ premium
Oprócz moich ulubionych tart kolejne słodkości to ciastka. Szybkie w wykonaniu. Ze składników, które akurat są w domu. Idealne do szkoły, pracy, w podróży czy na piknik. Dowolne kształty i smaki. Sami decydujemy, na co akurat mamy ochotę. Najbardziej lubię te z musami owocowymi. Są miękkie i długo zachowują świeżość. Najlepsze są te z dodatkiem […]
premium
KNEDLE DYNIOWE ZE ŚLIWKAMI I CYNAMONOWYM SOSEM premium
Na ostatnich warsztatach robiliśmy klasyczne ziemniaczane knedle ze śliwkami. Dziewczyny dzielnie wykonały całą michę okrągłych frykasów z aromatycznym sosem. Postanowiłem przepis trochę zmodyfikować. Do ziemniaków dodałem musu z pieczonej dyni. Dla koloru. Miałem pewne obawy, co do konsystencji ciasta. Jednak udało się. Wyszło takie jak powinno. Kilka zasad, co do ciasto to przede wszystkim nie […]
premium
9 października 2016
PIECZONA FUTSU BLACK Z BURAKAMI I KORZENNYM SOSEM premium
Co roku poznaje nowe odmiany dyni. Testuje smak i w jakich formach je podać. Pieczone czy gotowane. Na słodko czy wytrawnie. Zjadać ze skórką czy bez. Możliwości jest naprawdę wiele i zachęcam do dyniowego szaleństwa. W poprzednim roku przetestowałem odmianę Futsu Black. Nie poszalałem zbytnio, bo szybko zniknęła ze straganów. Zdążyłem zrobić jedno danie. W […]
premium
8 października 2016
FOCACCIA Z DYNIĄ O SMAKU CURRY premium
Tą focaccie robię dość często w okresie jesiennym. Prosta w wykonaniu przystawka do wszystkiego. Zastępuję pieczywo. Najlepsza jest tuż po upieczeniu. Spokojnie można zapakować do pracy, szkoły czy na piknik. Ciasto jest klasyczne drożdżowe. Z mąki pszennej lub orkiszowej. Jeśli chodzi o dynię to polecam piżmowa. Ma zwartą strukturę i po upieczeniu zachowuje swój kształt. […]
premium
7 października 2016
PASTA Z BURAKÓW, SŁONECZNIKA, SOCZEWICY I SUSZONYCH POMIDORÓW premium
Co na chleb? To pytanie często pojawia się od ludzi, którzy zaczynają przygodę z kuchnią roślinną. Pytanie również pada od ciekawskich mięsożerców. Wielokrotnie nie są wstanie sobie wyobrazić pajdy bez masła z wędliną czy serem. Gdy zaczynam wymieniać, jakie pasty robię to widzę zaskoczenie. Jest ono jeszcze większe, gdy pasta jest konsumowana. Pasty można robić […]
premium
6 października 2016
PUDDING Z TAPIOKI Z DZIKIM BZEM premium
Wiosną i wczesnym latem były kwiaty. Jesienią mamy owoce. Roślina, która niszczy wirusy jak torpeda. Uśmierza bóle migrenowe, obniża cholesterol. Idealna do barwienia deserów, lukrów na pierniki. Smaczna i co ważne za darmo. Przedstawiam kolejne cudo z dzikim bzem i trochę Wam dziś o nim opowiem. Inne nazwy tego cudnego krzewu to bzowina, buzina, hyćka, […]
premium
5 października 2016
DYNIE DROŻDŻOWE Z DYNIĄ :) premium
Dynia w ciastach, dynia w pastach, dynia w pasztetach i dynia risottach. A czasem samemu sobie trzeba wytworzyć dynie 🙂 Drożdżowe ciasta w wersji wegańskiej? Takie pytania dostaje wielokrotnie. „Przecież nie da się bez jajek, masła czy mleka”. Da się i różnicy w smaku praktycznie nie ma. Ciasta są pięknie wyrośnięte, smaczne i zawsze się […]
premium
4 października 2016
CHLEBKI BANANOWO-ORKISZOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM, CZEKOLADĄ I CZARNYM SEZAMEM premium
Chlebek bananowy kojarzy się raczej ze sporym ciastem pieczonym w keksówce. Wypełniony po brzegi bakaliami. Krojony w kromki i smarowany najlepszą konfiturą truskawkową. A co by było gdyby zrobić w innej formie? Kształt sporych ciastek. Po przekrojeniu tworzą dwie kromki idealne do smarowania. Konfitury, twarożki migdałowe na słodko, masło orzechowe. Słodycz jest zbalansowana. Nie dominuje. […]
premium