14 stycznia 2015
PIECZEŃ Z ZIMOWYMI WARZYWAMI I GRZYBAMI premium
Bardzo lubię wszelkie zapiekanki warzywne w różnych postaciach. Pomysłem była pieczeń gdzie warzywa są otulone ciastem francuskim. Oryginalne ciasto jest z masłem, można wykonać je z margaryną ale to nie jest to samo. Jako,że nie jem produktów pochodzenia zwierzęcego trzeba było coś wymyślić. Wymieszałem mąkę orkiszową z zimną oliwą i wodą, szybko zagniotłem i wstawiłem do […]
premium
MARCEPANOWE TRUFLE premium
Kolejna słodka przegryzka, w której migdały zostały połączone z suszonymi figami z dodatkiem mleka migdałowego i ksylitolu.Trufle doskonale smakują bez obtaczania np. w orzechach, amarantusie czy kokosie ale mogą być w nich „ubabrane” 🙂 Są miękkie i zachowują swoją świeżość przez ok.tydzień w lodówce. Można nimi dekorować ciasta (przykład TU) SKŁADNIKI: – szklanka migdałów (bez […]
premium
12 stycznia 2015
PEKANOWE CIASTKA premium
Jako, że lubię wszelkiej maści orzechy i słodkie małe ciastka postanowiłem połączyć te dwie rzeczy i wyszły fajne w smaku niewielkie przegryzki w ciągu dnia. Ciastka po upieczeniu są kruche a po jednym dniu robią się fajnie wilgotne. SKŁADNIKI: – 1 szklanka orzechów pekan – 0,5 szklanki daktyli – 0,5 szklanki suszonej żurawiny WYKONANIE: – daktyle […]
premium
11 stycznia 2015
GOŁĄBKI Z KASZAMI I GRZYBAMI premium
  Wersji gołąbków jest chyba tyle ile ich gotujących. Ta wersja jest z kaszą perłową, pęczakiem, opieńką miodową, marchewką i soczewicą. Do zawinięcia farszu wybrałem kapustę włoską bo jest delikatniejsza (łatwo się zwija), bardziej widowiskowa i szybciej się gotuje. Dodatek opieńki sprawia, że smak grzybów jest wyczuwalny ale nie dominuje. Kasze są lekko rozgotowane by lepiej […]
premium
II ŚNIADANIE Z SZAŁWIĄ HISZPAŃSKĄ premium
  Nasiona CHIA to inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej. Są to malutkie ziarenka przypominające trochę len tyle, że mniejsze. Maja tą właściwość, że po dodaniu jakiegokolwiek płynu pęcznieją i to bardzo przypominając trochę (przepraszam za porównanie) żabi skrzek. Ich właściwością jest to, że przyjmują smak płynu, w którym się znajdują dlatego postanowiłem jedną część namoczyć w […]
premium
11 stycznia 2015
GDZIE KUPUJE PRODUKTY NA WEGAŃSKI STÓŁ premium
  Dostępność kasz, mąk, zbóż, strączków, orzechów, ziół i wielu innych składników jest dziś o wiele lepsza niż kilkanaście lat temu kiedy zaczynałem swoją przygodę najpierw z wegetarianizmem a później weganizmem. Szczytem możliwości było zdobycie produktów z soi czy soczewicy. Można teraz śmiało powiedzieć, że nastał raj dla wegan. Mamy sklepy, bazary, restauracje, burgerownie w […]
premium
11 stycznia 2015
PASZTET „CO SIĘ NAWINIE” premium
  Nazwa pasztetu jest adekwatna do tego z czego jest wykonany. To pasztet czyściciel szafek kuchennych. W skład wchodzi: soczewica zielona, groch łuskany, ciecierzyca, len mielony, otręby owsiane i wiele wiele innych składników, których się można pozbyć z szafek kuchennych by dać pole do popisu innym składnikom. Formę do pieczenia wyłożyłem liśćmi kapusty włoskiej by […]
premium
CYTRUSOWY WEGAŃSKI PRZEKŁADANIEC premium
  Od jakiegoś czasu chodził za mną sernik. W związku z tym, że nie uznaje tofu to sprawa była dość skomplikowana. Smak ciasta można uzyskać różnymi dodatkami ale problemem była struktura i forma. Potrzebna była kremowa masa, która w niskiej temperaturze gęstnieje na tyle by dać się kroić. Takie konsystencje dają zmiksowane orzechy nerkowe i […]
premium
WEGEBURGER NR 3 – STRONKBURGER premium
  Kolejny w kolekcji wegeburger. Tym razem STRONKBURGER (nie mylić ze strongburgerem bo burgerów piwnych to raczej nie ma, ale może kiedyś, kto wie :-)) Oczywiście chodzi o warzywa strączkowe. Jest ich w tych burgerach sporo. Niektórych pewnie zdziwi, że nie ma soi. I nie będzie bo jest to jedyne warzywo strączkowe, które mój organizm […]
premium
ZIMOWE PRZETWORY – KONFITURA POMARAŃCZOWA Z DODATKAMI premium
Czas na zimowe przetwory? Tak! Każda pora roku rządzi się swoimi przetworowymi prawami. To właśnie zimą najlepsze są cytrusy. Oczywiście mówię o tych z ekologicznych stoisk a nie tych co pokryte są sztucznymi woskami będącymi pochodnymi ropy naftowej 🙁 Na pierwszy rzut pomarańcze w trzech odsłonach: z migdałami, z kiwi i z dziką różą i berberysem. Wszystkie […]
premium
7 stycznia 2015
CARPACCIO Z BURAKA Z SERKIEM MIGDAŁOWYM premium
Carpaccio oczywiści kojarzy się z cienkimi plastrami surowej wołowiny ale na tym blogu nie ma mowy o tej wersji 🙂 Cieniutko pokrojone plastry pieczonego buraka z rukolą i słonym serkiem migdałowym z dodatkiem słodko-kwaśnego octu balsamicznego z wzbogaconego moszczem gruszkowym bije na głowę oryginał. SKŁADNIKI: 4 buraki garść rukoli ok 100 g słonego serka migdałowego […]
premium
6 stycznia 2015
TRZY ZIARNA Z DODATKAMI premium
Na zimowe dni i wieczory zdecydowanie preferuje różne odsłony kasz, zbóż i strączków z dodatkami. W tym daniu jest takie połączenie. Znajdujemy w nim pęczak, komosę ryżową i pszenice płaskurkę. Dodatek aromatycznych podgrzybków i soczewicy z ziołami nadaje niepowtarzalny smak i zastrzyk energii na długo. Płaskurka jest jednym z najstarszych zbóż uprawianych na świecie, starsza od […]
premium