20 stycznia 2015
TADŻIN Z PIECZONYMI WARZYWAMI, KUSKUSEM I FALAFELEM premium
Tadżinów jest tyle ilu Marokańczyków. Różnorodności jaką widziałem w Casablance i Marakeszu może przyprawić o zawrót głowy i dotyczy to zarówno naczynia bo tak się nazywa jak i potrawy, która jest w nim serwowana. Naczynia mogą być ozdobne (tylko do podawania potraw) i do pieczenia w nich różności. Często wykonane są z kamionki i terakoty […]
premium
20 stycznia 2015
FALAFEL premium
  Wyglądem przypomina małe pulpeciki ale aromatem i smakiem powala te z mięsa. Świetnie pasuje do dań z kaszami jak i samodzielne danie. Wykonane są z surowej ciecierzycy, którą się moczy a następnie mieli w malakserze a najlepiej w maszynce do mięsa (nigdy blenderem ręcznym bo zawsze zostanie jakiś kawał ciecierzycy). Dodatek przypraw i zieleniny […]
premium
19 stycznia 2015
KISZONE CYTRYNY premium
Kiszone cytryny pierwszy raz jadłem w Marrakeszu. Zaserwowano je w aromatycznym taginie z pieczonych warzyw i kuskusu. Smak cytryn jest wyjątkowo silny o aromacie nie wspomnę.  Do kiszenia wybiera się cytryny ekologiczne, bez wosku. Takie można kupić w jednym z dyskontów na literę L. Kiszenie polega na wysyceniu cytryn solą morską (w żadnym wypadku warzoną jodowaną). Polecam bo […]
premium
HUMMUS W DWÓCH ODSŁONACH premium
Kiedyś kupiłem hummus w jednym z arabskich sklepów i powiem szczerze, że na długie lata zapomniałem o nim ze względu na smak jaki reprezentował (gorzki, słony i jednocześnie mdły) ale nie byłbym sobą gdybym nie spróbował zrobić tej jak niektórzy określają ” pasty do wszystkiego”. Okazało się, że samodzielnie wykonany hummus jest o niebo lepszy od […]
premium
PIECZONE WARZYWA ZIMOWE premium
  Bardzo lubię wszelkie pieczone warzywa. Poprzez wysoka temperaturę uwydatnia się ich smak. Każdy sezon ma swoich bohaterów. Zimą najlepsze są warzywa korzeniowe (bulwy). Marchew, pietruszka, ziemniaki, topinambur, skorzonera, rzepa, seler, cebula, dynia, kalarepa czy liściaste jak cykoria czy sałata rzymska. Wszystko z rozgrzewającymi ziołami (tymianek, oregano, majeranek, kminek) i imbirem. Takie mnóstwo składników daje pole […]
premium
18 stycznia 2015
PASTA TAHINI – MASŁO SEZAMOWE premium
  Tahini jest nieodzownym składnikiem hummusu ale i doskonale pasuje np. do tarty chałwowej z nerkowcami. Tahini można bez problemu kupić w większych sklepach i drogą internetową. Ale jest też inna droga. Można spokojnie samemu zrobić w zaciszu domowym (cicho nie będzie jak będziemy mielić sezam :-)). Sposób przygotowania jest banalny a uzyskana tahini to […]
premium
18 stycznia 2015
ŻURAWINOWO – NERKOWCOWE BABECZKI NA SUROWO premium
Jeżeli połączymy zmiksowane orzechy nerkowca z dodatkami  (np. awokado, daktyle, figi, sokiem z limonki itd.) to otrzymamy wspaniałe wegańskie desery. Ten właśnie składa się z nerkowców z dodatkiem żurawiny. Smak jest lekko kwaskowy i bardzo orzeźwiający dzięki żurawinie i limonce. Dodatek oleju kokosowego powoduje bardziej ścisły kształt nawet w temperaturze pokojowej. Schłodzone babki dają lekki posmak sorbetu […]
premium
18 stycznia 2015
PIECZONA DYNIA PIŻMOWA premium
Sezon dyniowy minął bezpowrotnie choć nie do końca. Jeszcze na niektórych bazarach można spotkać dynie, która bardzo dobrze przechowuje się w warunkach zimowych jest dynia piżmowa.  Jeśli chodzi o dynie to mój zdecydowany faworyt jeżeli chodzi o smak. Jest zdecydowany, lekko orzechowo – grzybowy, szybko się piecze i doskonale łączy się z innymi warzywami. Ta dynia […]
premium
ZIELONA PASTA premium
Przychodzi taka chwila, kiedy zastanawiam się czym mam posmarować chleb żytni na zakwasie i co zrobić z zalegającymi pozostałościami różnych warzyw. Przykładem rozwiązania jest zielona pasta, która składa się z awokado, jarmużu, oliwek i rukoli z dodatkiem pestek słonecznika. Świetnie sprawdza się jako pasta kanapkowa ale też jako dodatek do makaronu czy sos do pieczonych warzyw. […]
premium
CZEKOLADOWA TARTA Z KREMEM Z BATATÓW premium
  Po wykorzystaniu awokado do zrobienia kremu czekoladowego do przekładańca czas przyszedł na słodkie ziemniaki. Pewnie niektórych zdziwi ten wybór ale kolor, konsystencja i smak batatów idealnie się do tego nadaje. Krem przed pieczeniem ma lekko mdły smak pomimo dodatku soku z limonki i pomarańczy. Nie należy się tym przejmować bo po upieczeniu jest o […]
premium
WEGAŃSKA ZAPIEKANKA PASTERSKA premium
  Zapiekanka pasterska jest bardzo znanym daniem angielskim ( Shepherd’s pie). Klasycznie to mięso mielone przykryte ziemniakami. Ja z oczywistych powodów zamieniłem mięso na warzywa i grzyby. Dolną warstwę stanowi soczewica, podgrzybki, marchew, czerwona cebula, pory, pietruszka i topinambur. Warstwa górna to puree ziemniaczano-brukselkowe z dymką. Zapiekanka jest bardzo syta i idealna na zimowe dni (choć […]
premium
14 stycznia 2015
AKCJA NA VEGESPOT premium
Zapraszam wszystkich do akcji na VEGESPOT dotyczącą wszelkiej maści słodkości w wydaniu wegańskim czyli bez wszelkich dodatków pochodzenia zwierzęcego takich jak: mleka zwierzęcego, jaj, miodu, żelatyny, śmietany itp. Akcja dotyczy przepisów nowych i starszych. Proszę o wstawienie banera akcji pod każdym zgłoszonym przepisem. Życzę miłego gotowania i fantazji w tworzeniu nowych przepisów. Strona z akcją: […]
premium