PIECZONE BURAKI Z ANANASEM I RABARBAREM W BALSAMICZNYM SOSIE premium
Oprócz sałatek, gdzie dominuje zielenina, często robię inne formy. Pieczone warzywa same w sobie stanowią już taką przekąskę. Postanowiłem połączyć słodkie, ziemiste buraki z ananasem i kwaskowym rabarbarem. Miks warzyw i owoców w tym przypadku dał niesamowity smak. Buraki najpierw upiekłem, a później do upieczonych dodałem ananasy i rabarbar. Wymieszałem z zatarem i tymiankiem by […]
premium
30 kwietnia 2015
NAJŁATWIEJSZE CIASTKA NA ŚWIECIE premium
W swoich dokonaniach kulinarnych przerobiłem już tony różnych ciastek ale te chyba biją na głowę czas przygotowania i składniki. Są idealne gdy brak jest czasu a mamy ochotę na coś słodkiego do przegryzienia. Nie pakujemy do środka żadnych tłuszczy, jajek a mąką jaka występuje to kukurydziana więc ciacha są bezglutenowe. Jakie są składniki? Wiórki kokosowe, […]
premium
30 kwietnia 2015
MAKARONOWA POTRAWKA Z PRZYTULIĄ, CZOSNACZKIEM I POKRZYWĄ premium
Chwasty rządzą w mojej kuchni. Nie wyobrażam sobie sezonowych wegańskich potraw bez roślin rosnących dziko na łąkach, polach czy lasach. Ilość gatunków tych roślin jest ogromna i wielokrotnie nie wiemy, że są one jadalne. Zanim przejdziemy do zbioru musimy znać kilka zasad. Nie zbieramy roślin, których nie znamy i mamy wątpliwości co do ich rodzaju […]
premium
29 kwietnia 2015
BURGERY Z BATATÓW, POLENTY I KONOPI Z BAZYLIOWYM SOSEM TAHINI premium
Kolejny burger wege, który zaskakuje smakiem. Bataty pomimo swojego słodkiego smaku świetnie przyjmują inne i w połączeniu z kwaśnym czy ziołowym dają fajny efekt. Pieczone bataty połączyłem z polentą i dodałem ziarna konopi, które mają bardzo duże ilości białka i mikroelementów. Składnikiem zagęszczającym są grubo mielone płatki żytnie. By nadać charakteru burgerom dodałem harissy i […]
premium
28 kwietnia 2015
BATONY ORZECHOWE Z CZERWONEJ FASOLI I KAROBU premium
Jadłem w swoim życiu kilka ciast i batoników gdzie były buraki czy awokado. Nigdy nie dodawałem fasoli do słodkich przekąsek. I to był błąd. Fasola nie daje może jakiegoś wybitnego smaku sama w sobie ale stanowi bazę wypełniającą zastępując mąkę czy inne dodatki a jednocześnie podkreśla smak innych składników. Do batonów na bazie karobu i […]
premium
27 kwietnia 2015
TAPIOKA + RABARBAR = DESER DOSKONAŁY premium
Rabarbar nierozerwalnie kojarzy mi się z niedzielnym kompotem do obiadu z lat dzieciństwa (podobnie jak kompot mirabelkowy). Kojarzy mi się również z zanurzaniem czerwonych łodyg w cukrze i zagryzaniu jako substytut kwaskowych lizaków, o których w końcu lat 70 i początku 80 ubiegłego stulecia można było pomarzyć. Znam wiele osób, które za rabarbarem nie przepadają […]
premium
PASTA Z KARCZOCHÓW, OLIWEK I CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO premium
Na moim wiosennym stole obowiązkowo musza pojawiać się potrawy z odcieniami zieleni bo uważam, że to kolor tej pory roku, który i smakiem i zapachem daje znać, że mija zima. Idealnie takie pasty przygotowuje się z zielonego groszku, bobu, wszelkich ziół. Wzbogacić można różnymi ziarnami, orzechami dla jej treściwości. Ta pasta powstała tak trochę z […]
premium
26 kwietnia 2015
BURGERY Z BOTWINY I CIECIERZYCY premium
Ostatnio zrobiłem wywiad wśród znajomych z czym kojarzy im się botwina. Nie trudno zgadnąć, że 50% powiedziała z chłodnikiem a 50% z czerwoną, na ciepło zupą z jajkiem i śmietaną. Czas zmienić te przyzwyczajenia i dać nowe pole do popisu dla młodych listków i małych buraczków. Trzeba je odczarować by mogły się wykazać swoim smakiem […]
premium
26 kwietnia 2015
BATONY PIKNIKOWE premium
Na wszelkie wycieczki zawsze zabieram coś co jest na słodko, zawiera orzechy, ziarna zbóż, suszone owoce no i oczywiście ma czekoladę (bez niej ani rusz). Połączenie tych składników jest banalnie proste a uformowanie w batony zajmuje chwilę. Pozostaje nam tylko zawinąć w kawałki papieru do pieczenia, włożyć do pojemnika i w drogę. Baton ma dwie […]
premium
25 kwietnia 2015
PIKNIKOWY SOS BBQ premium
Pierwszy raz mi się zdarzyło, że dodatek do dania okazał się lepszy od niego. Nie przypuszczałem, że sos BBQ może być tak dobry jak się okazało. Niektórzy zastosowali go do wytrawnych dań a inni nawet do ciasta (apokalipsa 🙂 ). Sos jest świetny jako maczanka ale i do marynowania warzyw na grilla. Składa się z […]
premium
24 kwietnia 2015
KRAKERSY ZIOŁOWE Z JARMUŻEM premium
Te krakersy to świetna przekąską do zabrania na wycieczkę, do pracy, szkoły i gdziekolwiek byśmy chcieli. Mają bogato ziołowy smak i doskonale pasują do wszelkich past, chociażby hummusu czy wegańskich serków na bazie migdałów czy nerkowców lub ze zwykłym pomidorem. Wykonanie jest proste bo wystarczy składniki wymieszać ze sobą, rozwałkować, wyciąć dowolne kształty i upiec. […]
premium
23 kwietnia 2015
PASZTET Z PIECZONYCH WARZYW Z SUSZONYMI POMIDORAMI premium
Stwierdziłem, że chyba muszę założyć osobną zakładkę dotyczącą pasztetów na blogu bo pojawia się ich coraz więcej i będzie jeszcze więcej. Pasztety wegańskie są idealnym wabikiem dla wszystkich, którzy uważają, że dieta wegańska jest nudna. Dzięki pasztetom można zdziałać cuda a ich smaki i składniki mnożyć w nieskończoność. Zabawne jest to, że każdy następny pasztet […]
premium