ZUPA PEŁNA WIOSNY premium
Powoli w zapomnienie odchodzą kremy, które dzięki gęstej strukturze są bardzo sycące i idealne na chłody. Teraz na tapetę wchodzą lekkie zupy pełne sezonowych warzyw i ziół oraz zupy na bazie owoców. A co można do takiej zupy dodać? Wszystko co akurat mamy w domu ale i na łące czy polach. Im więcej różnych składników […]
premium
PASTA „TUŃCZYKOWA” :-) premium
W sklepie, który często odwiedzam (EVERGREEN), szerokim łukiem omijam półki ze składnikami kuchni chińskiej czy japońskiej. Nigdy nie przepadałem za tymi smakami (dziwny zestaw przypraw i składników). Ostatnio mój wzrok przykuły zielone płatki. W pierwszej chwili myślałem, że to jakaś odmiana spiruliny. Ale nie, to były glony nori, które znam tylko z form w postaci […]
premium
8 maja 2015
PASZTET BIAŁYCH WARZYW Z ŻURAWINĄ premium
Choć użyłem białych i prawie białych warzyw do tego pasztetu, to po upieczeniu kolor jest trochę ciemniejszy. Ale nie o kolor chodzi a o smak. Warzyw w kolorze białym mamy dość sporo. Smakowo jest bardzo różnorodnie. Większość to bulwy o ziemistym, wyraźnym smaku więc idealnie się nadają na pasztety. Ilość skrobi jest na tyle wystarczająca […]
premium
7 maja 2015
CHAŁWA JAGLANO – MARCHEWKOWA premium
Chałwa kojarzy się większości dość ulepkowatym, słodkim i czasem mdłym deserem. Po zjedzeniu małego kawałka człowiek jest już zamulony. Stanowi zmielone ziarno sezamu z dużą ilością cukru. Często występuje z dodatkami. Idealnym składnikiem na wegańską chałwę jest marchewka w połączeniu z kaszą jaglaną, słonecznikiem, skórką pomarańczową dla przełamania słodyczy. Konsystencja takiej chałwy jest lekko maziowata. […]
premium
6 maja 2015
MUSZLE Z PIECZONYM SELEREM, BAZYLIĄ I BLUSZCZYKIEM premium
Wielkie makaronowe muszle (u mnie Lumaconi) stanowią idealne naczynie do wszelkich farszy. Można stosować na zimno i na ciepło. Muszle najczęściej kojarzą się z farszem serowym lub mięsnym. U mnie tego oczywiście nie nie ujrzycie 🙂 Makaron jest nadziany pieczonym selerem z dodatkiem bazylii, odrobiną mięty i bluszczyka kurdybanka. Muszle zanurzyłem w sosie pomidorowym i […]
premium
5 maja 2015
BLOK CZEKOLADOWY premium
Ten deser zapamiętam do końca życia. Stanowił nierozerwalny element mojego dzieciństwa 🙂 Gdy na początku lat 80 poprzedniego stulecia (ale jestem stary 🙂 ) o słodyczach można było pomarzyć bo w sklepach było niewiele, czasem pojawiał się blok czekoladowy. To cudo było w formie tafli lub bloku o potężnych rozmiarach i krojone na wagę. A […]
premium
4 maja 2015
WEGE MIEJSCA – KRAKOWSKA WEGANOGARNIA premium
Od tego wydarzenia zaczynam wędrówkę po miejscach, które dają wiele radości weganom. Znajdziemy w nich nie tylko wspaniałe potrawy ale i nawiążemy znajomości, często na bardzo długo 🙂 W pierwszym poście (odcinku) opisuję Weganogarnię, która odbywa się co miesiąc w Krakowie. Na Weganogarnię trafiłem na zaproszenie Polskiego Stowarzyszenia Wegańskiego, którego jestem członkiem od niedawna. Polskie […]
premium
4 maja 2015
PASZTET ZIELONY premium
Stwierdziłem, że robię już tak wieloskładnikowe pasztety, że nie sposób je nazwać. Przyjąłem więc nazwy pochodzące od kolorów. Zielony. Nie jest to może taka soczysta zieleń ale czuć ją w smaku 🙂 Brak jest dominującego składnika. Wszystkie są potrzebne. Dają smak i kolor ale też i konsystencję. Składnik ziarnisty: słonecznik i płatki owsiane. Kaszowy: kasza […]
premium
3 maja 2015
TARTA INNE NIŻ WSZYSTKIE :-) premium
Co wyróżnia tą tartę od pozostałych? To, że nie ma tu ciasta, które służy za „naczynie” dla farszu. Tym naczyniem jest sam farsz 🙂 Szczerze powiem, że nie miałem ochoty gnieść kruchego ciasta. Chłodzić i wałkować. Postanowiłem, że to farsz posłuży za podkładkę a jednocześnie nim będzie. Na wierzchu wylądowały bakłażany, pomidory, cukinia i pieczarki. […]
premium
2 maja 2015
ROZMARYNOWE CIASTKA Z PASTĄ Z OLIWEK, SUSZONYCH POMIDORÓW I FASOLI premium
Tego typu przekąski, to 100% pewniak na imprezach. Są na jeden kęs i można zajadać bezkarnie 🙂 Często podkładką są oklepane krakersy lub inne słone ciastka. Można to zmienić i zabłysnąć przed znajomymi nowością. Podstawą ciastek jest mąka orkiszowa, drobno siekany świeży rozmaryn, sól i margaryna wegańska. Margarynę można zastąpić zimną oliwą np. smakową. Na […]
premium
2 maja 2015
FOCACCIA Z POMIDORAMI I ROZMARYNEM premium
Najlepszą focaccie jaką jadłem w życiu była z Prato w Toskanii. Zawierała czarne oliwki i pastę z bazylii, oregano i karczochów. Smak, którego nigdy nie udało mi się powtórzyć. W domu często robię wersję z małymi pomidorkami, rozmarynem, solą morską i oliwą czosnkową. Przepis na ciasto mam takie samo jak na pizze i jest w […]
premium
CYNAMONOWA FASOLELLA premium
Co zrobić, kiedy jeden z ulubionych orzechowych kremów nie jest wegański? Przygotować jego odmienną wersję 🙂 Z racji mojego łakomstwa na słodycze a jednocześnie dbanie o formę, krem nie jest oparty tylko o same orzechy laskowe. By zwiększyć ilość smarowidła dodałem dwa rodzaje fasoli. Czerwoną kidney i bardzo słodką wspięgę wężowatą. Wspięga ma wygląd białej […]
premium