22 czerwca 2015
CIASTKA Z MUSEM JAGODOWO – TRUSKAWKOWYM premium
Ten wegański wytwór o pięknym kolorze powstał na ostatnich warsztatach kulinarnych jakie prowadziłem w Pokojach Roślinnych. Agnieszka i Nana stworzyły niesamowite ciacha. Było bardzo słodko bo tematycznie zakręciliśmy się wokół weganskich deserów, których powstało dość sporo. Zaraz po upieczeniu wszyscy nadaliśmy im nazwę DENATURATKI 🙂 ze względu na kolor. Co takiego zawierają te fioletowe cuda? […]
premium
19 czerwca 2015
GRILLOWANE PIECZARKI Z PESTO Z DZIKICH ZIÓŁ premium
Ostatnio w jednym z popularnych dyskontów pojawiły się wielkie pieczary z przeznaczeniem na grilla. Są idealne nie tylko na ruszt ale i do pieczenia czy smażenia. Nie ważne jest czy są w całości czy kawałkach. Liczy się smak. Pieczarki najpierw polewam lekko oliwą i posypuję oregano i nacieram czosnkiem. Obrabiam termicznie i w zasadzie to […]
premium
BATATELLA premium
Po czerwonej fasoli przyszedł czas na bataty w wersji słodkiego i czekoladowego kremu. Wiele warzyw charakteryzuje się kremową konsystencją i słodkawym smakiem. Idealnie nadają się do zdrowszych wersji popularnego kremu czekoladowego. Na blogu były już bataty w wersji deserowej. Czas na smarowidło nie tylko do pieczywa, ale i do naleśników, przekładania pełnoziarnistych markiz, brownie na […]
premium
POMIDORY FASZEROWANE PASTĄ STRĄCZKOWĄ premium
W kuchni wegańskiej ważne są też małe przekąski na wszelkie imprezy. Idealnie nadają się do tego warzywa faszerowane na surowo, bo szybko się je robi. Można wykorzystać do tego pomidory, ogórki, plastry cukinii, rzodkiewki czy nawet surowe kalarepki. Nadzienie też jest dowolne. Ważne by smakowo komponowało się z resztą. Pomidory są świetne zarówno smakowo jak […]
premium
PASTA Z SUROWEGO GROSZKU CUKROWEGO I BOBU premium
Na blogu pojawiają się również wersje witariańskie wegańskich potraw. Nie wynika to z moich jakiś nowych preferencji, ale z chęci spróbowania na surowo warzyw, które często lądują w garnku lub piekarniku. O ile groszek cukrowy odkąd pamiętam zjadałem prosto z krzaka (zresztą kwiatki też), to bób był koniecznie gotowany z koprem. Kilka lat temu będąc […]
premium
URODZINOWY TORT WIELOSKŁADNIKOWY premium
W dniu swoich urodzin (nie powiem których 🙂 ), postanowiłem przygotować tort, który będzie składał się z kilku różniących się kolorem i składem warstw. Ciasto musiało być wyjątkowe bo dla wyjątkowych gości 🙂 (zresztą zawsze mam takich) Warstwa dolna to sezam, wiórki kokosowe i daktyle w towarzystwie musu z czereśni. Kolejna to galaretka z truskawek […]
premium
12 czerwca 2015
ROZCHWASZCZONY FALAFEL premium
Dziś jest międzynarodowy dzień falafela. Nie dziwię się, bo te małe kulki zasługują na specjalne święto 🙂 Na blogu już pojawił się przepis na falafel, ale ten jest trochę inny. Dodatek roślin dziko rosnących, tylko podnosi walory smakowe. Zastosowanie popularnych chwastów daje nowe możliwości. Czym są wzbogacone? Pokrzywą i bluszczykiem kurdybankiem. Podobne były robione na […]
premium
11 czerwca 2015
WEGAŃSKA TORTILLA HISZPAŃSKA premium
Kuchnia hiszpańska ma wiele wspaniałych potraw. Większość można spokojnie zweganizować 🙂 Przykładem jest tortilla, która w oryginale jest z chorizo no i z masą jajeczną. Kuchnia wegańska zna wiele trików na uzyskanie konkretnych smaków czy konsystencji. Jest wiele produktów, które imitują z idealnym skutkiem smaki kuchni mięsnej czy mlecznej. Jak w takim razie można podrobić […]
premium
11 czerwca 2015
FASZEROWANE PIECZONE KALAREPKI premium
Nadszedł czas na faszerowanie młodych warzyw. Ich skórka jest jeszcze miękka i nie wymagają obierania. Do tego celu nadają się cukinie, bakłażany, kalarepy, cebule czy buraki. W pierwszej kolejności poszły kalarepki. Pomimo cienkiej skórki jednak je obieram. Mam pewność, że w krótkim czasie będą miękkie. Farsz to zielona i czarna soczewica zmieszana z aromatycznym sosem […]
premium
10 czerwca 2015
SŁONECZNA TARTA DROŻDŻOWA Z ZIOŁOWYM FARSZEM Z KASZĄ JAGLANĄ premium
Lubię czasem robić takie zakręcone, dziwnie wyglądające potrawy. Puszczam wtedy wodzę fantazji i tworze przeróżne cuda 🙂 Przykładem jest ta tarta. Fajnie wygląda. Nie wymaga specjalnej zręczności i jest bardzo smaczna. Ciasto drożdżowe z mąki pszennej i pełnoziarnistej orkiszowej. Farsz to mieszanka liści botwiny, bazylii, kopru, natki pietruszki, kolendry, tymianku i oregano. W zasadzie nadzienie […]
premium
9 czerwca 2015
MIGDAŁOWY PUDDING CHIA Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ I POZIOMKAMI premium
Wszelkie puddingi na bazie nasion chia, komosy ryżowej czy tapioki, to proste i smaczne desery. Można dowolnie zmieniać mleka by uzyskać pożądany efekt smakowy. Mi osobiście sama w sobie taka słodka przekąska nie przypadła do gustu. Jedna dodatek świeżych owoców, soków, konfitur sprawia, że otrzymujemy nowy wymiar. Delikatne w smaku mleka roślinne przemieniają się w […]
premium
PIERNIKOWY KOMOŚNIK NA ZIMNO :) premium
Skoro jest tofurnik, jagielnik, cieciornik, nerkownik itd, to ja nadałem temu ciastu swoją nazwę (chyba ją opatentuje) 🙂 Nazwa oczywiście od składnika, jakim jest komosa ryżowa. To kolejna propozycja uzupełnienia w masie czekoladowej. Jak wspominałem kiedyś, nie brak mi pomysłów 🙂 Ciasta wegańskie maja to do siebie, że nie są oklepane w składzie. Kreatywność jest […]
premium