SKŁADNIKI:
– 2 kostki marynowanego tofu po ok. 200 g
– puszka pełnotłustego mleka kokosowego ok. 400 g
– spora garść rukoli
– 5-7 suszonych pomidorów z zalewy
– łyżka curry
– łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
– pół łyżeczki mielonych nasion kolendry
– sól i pieprz do smaku
– szczypta wędzonej papryki
– łyżeczka czarnuszki
WYKONANIE:
– tofu pokroić w średnią kostkę
– na patelnię wlać trochę oleju (może być olej ze słoika z suszonych pomidorów)
– wrzucić tofu i chwile smażyć. Dodać curry i dalej smażyć
– pomidory pokroić w drobną kostkę i dodać wraz z kminem i kolendrą do tofu
– smażymy do lekkiego zbrązowienia tofu
– dodajemy mleko, dokładnie mieszamy
– rukolę siekamy na mniejsze fragmenty i dodajemy do reszty składników
– całość zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy czarnuszkę
– potrawkę przekładamy na makaron, ryż lub kaszę i posypujemy wędzoną papryką
ja zazwyczaj kupuję naturalne, kroję w kostkę, wrzucam do słoika i zalewam marynatą, oliwa/olej, trochę sosu sojowego, czosnek, chilli, papryka słodka i wędzona, bazylia… zależy, jaki smak chcę uzyskać. Zostawiam tak na kilka godzin, co jakiś czas potrząsam i odwracam słoik żeby się składniki dobrze mieszały tofu szybciej wchłania smaki, jeśli się je przed marynowaniem zamrozi i rozmrozi
wygląda pięknie!
Ja kupuje gotowe. Może tez być wędzone
A jak zrobić marynowane tofu?
zdecydowanie moje smaki, mleczko kokosowe + curry + tofu i warzywa – nic więcej do szczęścia nie potrzeba – prosty, szybki i smaczny obiad