PODLASKIE HAŁUSZKI/HAŁOCZKI
weganon 3 sierpnia 2023

DSC_0004

Potrawy z ziemniaków to nasza duma narodowa. Każdy region kraju ma swoje przepisy. Na słodko, wytrawnie. Na obiad kolację, śniadanie czy podwieczorek. Na stół codzienny i świąteczny. Jako samodzielne danie lub w towarzystwie innych produktów. Nie sposób zliczyć, ile jest tych potraw. Uwielbiamy ziemniaki w plackach, kluskach, zupie, puree, pyzach, kotletach, racuchach i innych potrawach. Dziś będą kluski w podlaskiej odsłonie.

Podlasie to wyjątkowy region pełen smakowitości. Znajdziecie w nim kuchnię polską, białoruską, kresową, litewską, żydowską, tatarską, a nawet macedońską. Pełna jest potraw z ziemniaków – soczewiaki, kartacze, kugle, kartoflaniki, kiszki ziemniaczane, pierogi zaguby i inne. W tym roku miałem przyjemność próbowania wyjątkowych klusek. Dostały nagrodę w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Mowa o podlaskich hałuszkach, które nazywane są również hałoczkami. To sporej wielkości kluski, które przypominają kopytka. Nie są jednak gotowane, a pieczone. Ugotowane ziemniaki ugniata się tłuczkiem lub przepuszcza przez praskę i miesza z mąką. Następnie robi się wałeczek, który się spłaszcza, tnie na spore kluski i piecze. Ważne jest, by były pieczone na tłuszczu, gdyż wtedy się idealnie rumienią. Hałoczki są obecna na Podlasiu dzięki autochtonicznej ludności białoruskiej, oraz mieszkańcom Kresów Wschodnich, którzy po II wojnie musieli opuścić część dawnego województwa białostockiego i poleskiego, które są teraz w granicach Białorusi. Hołoczki pieczono w piecach chlebowych i podawano je z mlekiem. Okraszano skwarkami, a w postne dni, smażoną cebulką i szczypiorkiem, makiem lub owocami. Można spotkać również hałuszki robione tylko z surowych, tarkowanych ziemniaków lub wymieszanych z gotowanymi.

DSC_0016

SKŁADNIKI:

– 1 kg ziemniaków
– 150 g mąki pszennej uniwersalnej (użyłem orkiszowej pełnoziarnistej)
– olej rzepakowy lub słonecznikowy
– sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

– ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i dokładnie utłuc tłuczkiem. Odstawić do wystudzenia
– dodać mąkę i pieprz. Zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 4 części i uformować wałek grubości dwóch palców. Spłaszczyć i pokroić na kluski o wymiarach około 3-4 cm
– blachę wysmarować olejem i ułożyć kluski
– piec 15 minut w 200°C na półce powyżej środka. Grzanie góra/dół. Wyjąć z pieca, przewrócić na drugą stronę i dalej piec 15 minut
– podawać ze zrumienioną cebulką (dodałem do niej wędzonej papryki) i szczypiorkiem

DSC_0028

DSC_0014

DSC_0006

1 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *