Wszelkie placki to szybka mała przegryzka gdy nie mamy czasu na dłuższe pichcenie w kuchni a chcemy zjeść coś dobrego. Można je wykonać w przeróżnych mąk, płatków czy ziaren z niezliczoną ilością dodatków w formie konfitur, owoców, orzechów czy kremów.
Moja propozycja to placki z mąki żołędziowej i gryczanej z musem daktylowym i owocami. Placki dzięki obu mąkom mają orzechowy smak. Proste w wykonaniu, szybkie i smaczne
SKŁADNIKI:
– 1,5 szklanka mleka owsianego lub innego roślinnego
– 2 łyżki mąki żołędziowej
– 2 łyżki mąki gryczanej
– świeże owoce
– szczypta soli
– pół szklanki namoczonych w wodzie przez godzinę daktyli
– 1 czekolada 90%
– wiórki kokosowe
– skórka z limonki lub cytryny
WYKONANIE:
– mleko i obie mąki połączyć, dodać sól i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste ale lejące
– na rozgrzanej suchej patelni nalewać ciasto i nadawać okrągły kształt. Ja nalewam dzbankiem
– smażyć z obu stron na rumiano
– daktyle odsączyć z nadmiaru wody i dokładnie zmiksować, przenieść do garnka i dodać połamaną czekoladę. Włączyć grzanie i na małym ogniu doprowadzić do rozpuszczenia się czekolady i połączenia składników. Odstawić do lekkiego przestygnięcia
– na placek kłaść rek, układać owoce, posypać wiórkami i skórką
Jasne, że tak Ja też już probówałem z kasztanową i jak dla mnie są wtedy lepsze w smaku
czy zamiast żołędziowej mąki może być kasztanowa?