PLACKI Z ZIEMNIAKÓW I CUKINI
weganon 23 sierpnia 2023

DSC_0004

Placki ziemniaczane, każdy zna i choć raz w życiu próbował. Sposobów ich przygotowania jest kilka. Najczęściej ścierane na tarce na najmniejszych oczkach, lub na największych. Wzbogacane tartą cebulą, pieprzem, solą, czasem z dodatkiem majeranku, czosnku. Dodaje się również jajko i trochę maki, najczęściej pszennej. Smażone na oleju roślinnym. Podawane na wytrawnie ze śmietaną, ketchupem, sosem czosnkowym lub na słodko z cukrem. Mają swoje regionalne nazwy. W Wielkopolsce, Warmii i Mazurach oraz Pomorzu, nazywają się plindzami, plendzami lub plyndzami. W kuchni karkonoskiej smaży się sejkory. Na Górnym Śląsku placki z blachy i stryki podawane z jagodami. Na Kujawach (głównie w okolicach Grudziądza), plence z dodatkiem drożdży. Na Podlasiu z dodatkiem majeranku. Na Mazurach z sosem z twarogu (pomoćką). Twaróg jest również dodawany do łemkowskich bandurjanek (opalanoków). W Bieszczadach przygotowuje się również stolniki (przepis pojawi się niebawem). Bojkowie smażyli bulblanyki, gdzie do masy ziemniaczanej dodawano śmietanę. Jak widzicie, rodzajów placków z surowych i tartych ziemniaków jest mnóstwo.

W przestrzeni kulinarnej pojawiają się również placki ziemniaczane z innymi dodatkami warzywnymi. Na śląsku dodaje się dynie, na Podlasiu marchewkę, w przedwojennej kuchni lwowskiej jabłka. Na festynach kulinarnych od kilku lat, spotykam placki z dodatkiem cukinii. Są delikatne w strukturze. Są o niebo lepsze niż z samej cukinii. By masa się związała, dodaje się jajka i mąkę pszenną. Jak zrobić takie placki bez jaj? Można dodać kleiku lnianego, ale o wiele lepsza jest mąka z ciecierzycy. Idealnie wiąże składniki i nadaje chrupkości plackom. Do masy dodaje się czosnek, szczypiorek, tartą cebule i koperek. Podawane są z sosem pomidorowym lub czosnkowym. A, teraz proszę się chwalić, jakie placki są w waszych domach 😊

DSC_0006

SKŁADNIKI:

– ½ kg ziemniaków
– ½ kg cukinii (najlepiej młodej)
– 5 łyżek mąki z ciecierzycy
– 1 duża cebula
– 1 łyżeczka soli
– 1 duży ząbek czosnku
– 3 łyżki drobno posiekanego koperku
– 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
– olej do smażenia
– pieprz do smaku

WYKONANIE:

– cukinie zetrzeć wraz ze skórką (jeśli jest młoda) na dużych oczkach. Dodać sól, wymieszać i odstawić na 10 minut. Odcisnąć płyn i wylać
– cebule zatrzeć na najmniejszych oczkach i dodać do cukini 
– ziemniaki obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać do cukinii wraz z mąką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, koperkiem, szczypiorkiem i pieprzem. Wymieszać
– smażyć na średnim ogniu placki, na rumiano z obu stron

DSC_0005

DSC_0014

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *