Wczoraj dynia i dziś również. Gdy rozmrażam mus to wykorzystuję wszystko. Uwielbiam naleśniki i placki dyniowe. Mają fajny kolor i mus zastępuje idealnie jajka. Miękkie i puszyste. Obowiązkowo z syropem z agawy, daktylowym lub klonowym. Z orzechami lub migdałami. Z cząstkami pomarańczy lub granatem.
Zamiast tłuszczu do ciasta, dodałem tahini. Ta pasta sezamowa jest idealna nie tylko do hummusu. Świetnie się sprawdza w słodkich propozycjach. I na koniec ukłon w kierunku bezglutenowym. Jeśli placki to najlepsza mąka gryczana. Uwielbiam jej smak. W połączeniu z dynią tworzy niezapomniany smak.
SKŁADNIKI:
– 1 kopiasta łyżka tahini
– 2 łyżki syropu z agawy lub innego
– 1 szklanka mąki gryczanej
– ½ szklanki musu dyniowego
– 2 szklanki mleka sojowego
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka kardamonu
– 1 łyżka soku cytrynowego
– 1 łyżeczka sody
WYKONANIE:
– wszystkie składniki dokładnie zmiksować i odstawić na 10 minut. Ponownie zmiksować i ewentualnie dolać mleka (wszystko zależy od rodzaju mąki). Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany
– smażyć placki z obu stron na złoto
– polewać dowolnym syropem lub smarować dżemem
Smacznego
Chyba jedne z najlepszych placuszkoe jakie jadlam!
polecam migdałowe lub inne z dużą ilością białka
Wyglądają smakowicie. Czy musi być mleko sojowe? Czy można je zastąpić innym roślinnym?