Wiem. Nazwa jest trochę idiotyczna, ale inna nie przyszła mi do głowy
Sam się sobie dziwie, że do tej pory nie umieściłem jeszcze tego przepisu. Często pizza traktowana jest po macoszemu. Przecież to taki fast food. Nic bardziej mylnego. To jedno z najlepszych odkryć kuchni włoskiej. Szybko się robi. Składniki na ciasto i na wierzch to dowolność (czasem tak absurdalna, że aż strach). Mało kto jej nie lubi. Zawładnęła całym światem. Wersji tyle, ile przygotowujących. Jedne z lepszych wegańskich placków w Warszawie robi VEGAN PIZZA. To prawdziwe arcydzieła
Przepisów na ciasto mam dwa i stosuje wymiennie. To jest z mąki orkiszowej pełnoziarnistej i zwykłej pszennej. Ja lubię kiedy pizza nie jest zbyt płaska, ale też gdy nie jest bułą.
A co ma wierzch? Mój ulubiony zestaw, Grillowane lub smażone bez tłuszczu kolorowe cukinie, bakłażany, pomidory malinowe lub pelati. Wszystko posypane oregano.
Po upieczeniu całość posypana bazylią i rukolą oraz polana sosem z tahiny z cytryną i czosnkiem.
SKŁADNIKI:
Na Ciasto:
– szklanka maki pszennej typ 500
– szklanka maki orkiszowej pełnoziarnistej
– 25 g świeżych lub 7 g suchych drożdży
– ok 3/4 szklanki ciepłej wody
– łyżeczka soli
– łyżka syropu z agawy lub innego słodziwa
Dodatki:
– kolorowe cukinie
– bakłażan
– pomidory malinowe lub pelati
– rukola
– bazylia
– suszone oregano
Sos pomidorowy:
– szklanka sosu pomidorowego
– 1 ząbek czosnku
– łyżka suszonego oregano
– sól i pieprz do smaku
– 1 średnia pak choi (zielone listki)
Sos tahini:
– pół szklanki tahiny
– skórka z całej i sok z połowy cytryny
– 1 starty ząbek czosnku
WYKONANIE:
Ciasto:
– z połowy wody, rozkruszonych drożdży, 2 łyżek maki pszennej i syropu zrobić zaczyn i odstawić na 15 minut (jeśli robimy z suchych drożdży to pomijamy ten etap)
– mieszamy mąki, wodę, sól i dodajemy zaczyn
– wyrabiamy dokładnie elastyczne ciasto
– przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę
Sos pomidorowy:
– pak choi drobno kroimy, czosnek wyciskamy i całość podsmażamy krótko na patelni
– dodajemy sos pomidorowy, oregano oraz sól i pieprz do smaku
– podgrzewamy do zagotowania
Sos tahini:
– wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą
Dodatki:
– cukinie i bakłażany kroimy w plasterki
– podsmażamy lekko na suchej patelni
– pomidory kroimy w plasterki
– ciasto rozciągamy w dowolny kształt na papierze do pieczenia
– smarujemy wierzch sosem
– układamy warzywa
– posypujemy oregano, pieprzem i solą
– pieczemy 15 minut w 220°C
– posypujemy rukola i bazylią oraz polewamy sosem
Pizza wygląda wybornie :)!
Idealna!
Prezentuje się bardzo apetycznie
Teraz mam ochotę na pizzę, tym bardziej, że oglądałam filmik o roślinnej Warszawie i tak bardzo bym chciała się tam znaleźć, by spróbować te wszystkie pyszności, a Twoją pizzę z przyjemnością zrobię !!! 😉