Mam w swojej kuchni kilka potraw z „dawnego życia”, za którymi tęsknie a raczej za ich smakiem. Nie raz już pisałem, że rezygnacja z produktów odzwierzęcych nie oznacza pustelnictwa kulinarnego. Są roślinne składniki, które idealnie „podrabiają” oryginały.
Po pierwsze. Miałem przyjemność uczestniczyć w degustacji produktów Vegan Baczer. Ich roślinne wędliny mają charakter i na 100% będę ich klientem. Najlepsza okazała się kiełba pepperoni. Idealna ostrość, ziarenka gorczycy i kawałeczki papryki. Nie można tego nie lubić
Naturalnym było to, że musiałem ją wykorzystać do włoskiego klasyka, czyli pizzy pepperoni. Oczywiście problemem był ser. Jestem z tych, co nie przepadają za wegańskimi gotowcami. Mają dziwny smak. Postanowiłem sam stworzyć mozzarellę. Jak się okazało nie było to trudne. Finalny smak niesamowity. Lekko serowy i mleczny. Ser idealnie się kroi, ściera i piecze.
Reasumując. Można osiągnąć stan wegańskiego nieba i znów zajadać się ulubioną pizzą z dawnych lat
SKŁADNIKI:
Na mozzarellę:
– szklanka namoczonych kilka godzin w wodzie i odcedzonych nerkowców
– szklanka niesłodzonego mleka sojowego
– 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
– 4 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
– 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego rafinowanego + do natarcia formy
– łyżeczka czosnku w proszku
– 1 szklanka wody
– 3 łyżeczki agaru
– 1 łyżeczka soli
Na pizzę:
– 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
– ok. ¾ szklanki ciepłej wody
– 1 saszetka drożdży instant
– łyżeczka soli
– wegańska pepperoni od Vegan Baczer
– dowolny sos pomidorowy
WYKONANIE:
Mozzarella:
– do blendere (najlepiej kielichowego) włożyć wszystkie składniki prócz wody i agaru. Dokładnie zmiksować
– do garnka wlać wodę, dodać agar i podgrzać do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 1-2 minuty ciągle mieszając trzepaczką
– roztwór agaru wlać do mieszanki w blenderze i dokładnie zmiksować tak by składniki się połączyły
– dowolną formę natrzeć cienką warstwą oleju kokosowego. Wlać masę. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki
Pizza:
– mąkę wymieszać z solą i drożdżami. Powoli dodawać wodę. Wyrabiać ciasto kilka minut. Włożyć do miski i przykryć szczelnie folią. Odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny
– ciasto wyrobić ponownie przez kilka chwil. Rozciągnąć i nadać mu kształt. Ułożyć na papierze do pieczenia
– na wierzchu rozsmarować sos pomidorowy, ułożyć starty ser i plasterki pepperoni
– piec 20 minut w 215 stopniach
Zazwyczaj jest to 7 g. Czasem 8 g
Saszetka drożdży? Czyli ile gram?
Topi się
Czy ta mozarella się topi, czy tylko jest odpowiednikiem
Smaku ?
Każde, byleby nie słodzone
Czy można czymś zastąpić mleko sojowe? Niestety, nie mogę spożywać soi, a mleko owsiane nie ma tych samych właściwości. Może migdałowym?
Ciasto nie powinno się kleić. Jeśli takie jest to dadaje się więcej mąki
Jakiej konsystencji powinno być ciasto przed daniem ba przeczekanie dwugidzinne? Mi wyszło dość klejące i nie wiem czy nie za rzadkie.
myślę, że nie będzie problemu
Swietny przepis. Ale ja mam nietolerancje na agar. Czy w wersji nie-wege mozna by go zastapic zelatyną? Bo mleka nie moge a tesknie za serami
ma mniej więcej 30-35 cm średnicy
Jak duza jest ta pizza?
cieszę się, że smakuje
MEGA przepis na MOZARELLĘ wege!!! Wszyscy zachwyceni !!! <3
Szybko i prze-py-sznie !
bardzo bardzo dziękuję
Smakuje, smakuje :))) resztkę dziś na zwykłe zapiekanki wykorzystam :)) Wg Twoich przepisów wszystko się udaje :))) już tylu osobom poleciłam Twojego bloga, że trudno zliczyć
Pozdrawiam
super, że się udał i smakuje
Masz rację, te ze sklepu mają chemiczny smak, ale nie Twój ser zrobiłam, dałam na pizzę i była MEGA PYSZNA!!! w zapiekance też się sprawdził jeszcze raz wielkie dzięki za przepis
Pozdrawiam
o, super, dziękuję bardzo za pomoc
w niskiej temperaturze ma stałą konsystencję i pomaga w utrzymaniu kształtu. Można go pominąć i dodać 1/2 łyżeczki więcej agaru i pominąć w ogóle tłuszcz
a czy olej kokosowy można by zastąpić np rzepakowym albo z pestek winogron?
a czy olej kokosowy można by zastąpić innym?
Nie da się ich zastąpić. Nadają serowego posmaku
Czym zastąpić płatki drożdżowe ?
Agar nadaje kształt i bez nie go nie ma możliwości uzyskania bryły. Można go pomiąć i dodać mąki z tapioki, ale to będzie bardziej sos niż kształt.
A ja mam pytanie – czy można czymś zastąpić agar? I w jakich proporcjach? (dieta zdrowotna nie pozwala mi niestety stosować galaktozy – bo chyba z tego głownie składa się agar)
Bardzo chciałabym zrobić ten ser- bo laktozy też nie mogę, więc zwykłe sery – chemiczne czy nie i tak odpadają.
pozdrawiam!
dla mnie są chemiczne w smaku. Pozdrawiam
Świetny pomysł na ser wegański :))) te gotowe są paskudne, w ogóle nie nadają się do spożycia, dlatego Twój przepis dziś muszę wypróbować dzięki wielkie. Pozdrawiam cieplutko
polecam. Jutro kolejny przepis z jej wykorzystaniem
Ta mozarella to po prostu mistrzostwo!
Również nie przepadam za kupnymi „serami” i najczęściej robię pizzę bez nich, ale taką mozarellę muszę koniecznie zrobić
zwyczajnie w lodówce do 3 dni. Nie polecam w solance bo robi się obślizła
Weganon, mistrzu! Powiedz jak przechowywać ta mozarelle?