Mąka orkiszowa typ 500 w połączeniu z mąką gryczaną z jasnej kaszy gryczanej z dodatkiem ziół prowansalskich daje niepowtarzany smak.
Gotowe ciasto musi być lekko wilgotne gdyż dość szybko wysycha po rozwałkowaniu.
Co do nadzienia to zdecydowanie polecam wytrawne (w tym przypadku jest to kapusta z grzybami i suszoną żurawiną).
SKŁADNIKI:
1 szklanka mąki orkiszowej typ 500
1 szklanka mąki gryczanej
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
1 płaska łyżeczka soli morskiej
gorąca woda
WYKONANIE:
– wszystkie suche składniki wymieszać w misce i stopniowo dolewać gorącej wody
– wyrobić elastyczne ciasto, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić na 10 minut
– ciasto wałkować, wykrawać krążki i nadziewać
– gotować w osolonej wodzie ok 8 minut
Proponuje nadzienie z kapustą i grzybami, z pieczoną dynią piżmową czy soczewicą.
mniej więcej 30 pierogów
Witam ile z tych proporcji wychodzi pierogow?
Niestety mąka gryczana ma to do siebie, że szybko wysycha dlatego połączyłem ją z orkiszową i po rozwałkowaniu skrapiałem wodą by nie pękały
Wyglądają cudownie !! Jak ja ostatnio próbowałam robić gryczane, to mi całe popękały, ale usiłowałam zrobić jedynie z niej 😛 Z mieszanką pszennej pewnie by się udały A ostatnio robiłam nadzieje z soczewicy i pieczarek i wyszło super