Kalafior w mojej kuchni pojawia się od czasu do czasu. Nie jest to moje ulubione warzywo, ale nieraz mam ochotę pochrupać na surowo. Ląduje również jako dodatek do wiosennych zup.
Do wersji pieczonej podchodziłem jak do jeża. Zawsze wydawało mi się, że będzie suchy i nieprzyjemny w smaku.
Pierwsza próba okazała się strzałem w 10. Kalafior pieczony był w całości by zachować ładny kształt i chrupkość.
By nadać aromatu i fajnego wyglądu, kalafior pokryłem czerwoną pastą. Jest to mieszanka wędzonej papryki słodkiej, curry, czosnku, sosu pomidorowego i mielonego kminu. Pasta powinna być na tyle gęsta by spokojnie oblepiła warzywo i nie spływała podczas pieczenia.
Gotowy kalafior ma niepowtarzalny smak. Jest z zewnątrz miękki a w środku lekko chrupiący. Ma fajną żółtą barwę a z zewnątrz lekko przyrumieniona skórkę.
SKŁADNIKI:
– 1 spory kalafior bez listków
– pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
– 2 łyżeczki curry
– pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– pół łyżeczki mielonych ziaren kolendry
– 8 łyżek gęstego sosu pomidorowego
– 1 starty ząbek czosnku
– sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
– kalafiora dokładnie umyć i wysuszyć
– połączyć wszystkie składniki pasty
– doprawić do smaku sola i pieprzem
– natrzeć dokładnie kalafior pastą
– piec godzinę w 200°C na dolnej półce piekarnika by nie spalić wierzchu
smacznego
Mega jedzonko:)polecam podgotowalam Chwilke kalafior I wszystko wg przepisu….dodalam chili jest wysmienity:) polecam I dziekuje za pomysl
Można podgotować cała główkę. Młodego nie trzeba
Czy kalafiora gotujemy przed włożeniem do piekarnika ?
Nie wiem jak wy to robicie ale to już moje drugie podejście do tego kalafiora.Półtorej godziny w piekarniku i nadal lipaaa.:( nic nie wyszło dobrego.kalafior twardy i żadnej chrupkiej skórki….Nie lubię tego przepisu
Kalafior świetny…z tym, że przed pieczeniem trzeba go kilka minut podgotować
Taki z kartonika np Primo Gusto
Proszę mi podpowiedzieć o jaki "gęsty sos pomidorowy" chodzi? zwykly przecier, pomidory z puszki?
Twoja inspiracja bardzo mi się podoba
Zainspirowana Twoim przepisem zrobiłam tak: na dno ceramicznego naczynia do pieczenia wrzuciłam pokrojone pomidory (te długie) wymieszane z kuminem i ostrą papryką a kalafior w różyczkach usadowiłam na pomidorach i do piekarnika nagrzanego do 250 st na funkcję grilla bo oczywiście chciałam szybko. Suuuuper efekt! Własnie konsumuję! Pozdrawiam
ee tam do geniusza mi daleko
Paweł jesteś geniuszem kulinarnym.
Cieszę się, że smakuje Również pozdrawiam serdecznie
Witam. Kalafior obłędny w smaku, zresztą nie tylko on. Jestem wszystkożerna, lecz coraz częściej sięgam po Pana przepisy i odkrywam całkiem inne, nieznane mi dotychczas smaki, które bardzo mi odpowiadają:). Pozdrawiam i życzę wielu ciekawych pomysłów.
Nie było pytania, właśnie doczytałam, że pieczemy przez godzinę 😉
(tak to jest jak ktoś jest zauroczony obrazkiem i chce szybko wypróbować przepis).
Pozdrawiam
Jak długo piec tego kalafiora?
nie wszyscy faceci tacy są
góra dół
jasne, że tak
Jest bardzo prosty w wykonaniu i smakuje wybornie
Koniecznie
Kurczę, pierwszy raz trafiłam na bloga weganskiego prowadzonego przez mężczyznę. Ile bym dała, żeby mój facet gotował!!! Nie to, że ja nie gotuję – bo robię to codziennie… (wegetariańsko, co prawda). A mój chłop do tego baaardzo wybredny. Nie też, żeby znowu mięso i mięso ale warzyw i owoców nie zje… Żadnych ziemniaków, kasz, ryżu… Oj co z nim mam. Tylko naleśniki na słodko i piersi z serem.
Witam
Mam piec z funkcją "od dołu" na dolnej półce, czy standardowo "góra dół"?
Piekłem już kiedyś (nawet w takiej samej postaci, pod sosem pomidorowo-paprykowym) i to był akurat strzał w dychę ;D
A czy można w naczyniu żaroodpornym???? kocham kalafior i ten przepis bardzo spodobał mi się
Bardzo lubię pieczonego kalafiora, ale w takiej marynacie nie robiłam – świetny pomysł!
wczoraj piekłam kalafiora, ale patrząc na Twoje danie mam ochotę na więcej! musi smakować świetnie
Widziałam już kiedyś coś podobnego i potem zapomniałam o tym przepisie…Teraz mi przypomniałeś i póki mamy sezon muszę wypróbować!