Chwilowa przerwa od kuchni regionalnej, choć pierogi to nasz smakołyk. Tym razem na słodko i pieczone. Kruche z kremowym wnętrzem. W formie chrupiących ciasteczek. Idealne na przekąskę do szkoły, pracy, piknik czy jako prezent dla kogoś bliskiego.
Tofurniki dyniowe, tak jak i klasyczne serniki, podbiły serca Polaków. Wybornie smakują, mają piękny słoneczny kolor. Idealnie się komponują z czekoladą i soczystymi owocami. Można je robić, jako jedne, duże ciasto lub kilka małych. Masą tofurnikową można nadziewać również naleśniki, smarować pieczywo, faszerować kruche i drożdżowe ciasto. Najlepsza będzie tu dynia hokkaido. Jeśli przetrzymacie ją dłużej w piekarniku, to odparuje sporo wody. Jej konsystencja będzie przypominała, trochę ugotowane ziemniaki. Po zmiksowaniu z tofu, cytryną, wanilią i czymś słodkim, stworzy nieprawdopodobny krem. Musiałem się powstrzymywać, by go nie zjeść przed pieczeniem.
Formy ciastek możecie wybrać różne. Pierogi, kwadraciki, ruloniki. Do masy możecie dodać maliny, żurawinę czy kawałki śliwek. Dodatkowo wzbogacą smak. Można je maczać w sosie owocowym lub waniliowym. Możliwości jest wiele
SKŁADNIKI:
Ciasto:
– 200 g miękkiej, wegańskiej margaryny
– ¾ szklanki dowolnego cukru pudru (nierafinowany, kokosowy)
– 3 łyżki śmietany sojowej (np. z TEGO przepisu), lub innej
– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
– do posmarowania: 1/3 szklanki dowolnego mleka roślinnego, 1 łyżka syropu z agawy lub innego
Farsz:
– 360 g naturalnego tofu
– 1 szklanka musu z pieczonej dyni
– 1 łyżka ekstraktu waniliowego
– skórka i sok z 1 sporej cytryny
– coś do posłodzenia do smaku
WYKONANIE:
Farsz:
– tofu zmiksować z sokiem i skórką cytrynową. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki
Ciasto:
– margarynę zmiksować z cukrem. Dodać śmietanę i ponownie zmiksować
– dodać mąkę i zagnieść elastyczne i nieklejące się do rąk ciasto
– wałkować na grubość kilku mm. Wykrawać kółka, nakładać farsz, zlepiać
– układać a blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować słodkim mlekiem
– piec 20 minut (do lekkiego zrumienienia), w 180°C. Góra/dół, środkowa półka
– posypać pudrem po wierzchu
O kurczę, ten farsz z tofu i dyni brzmi super! Muszę wypróbować – do pierogów według Twojego przepisu, ale i na chlebek! Kanapeczki z taką pastą to totalnie coś idealnego na śniadanie <3