Jest to zarazem pasztet warzywny i doskonałe smarowidło do chleba. Połączyłem smak zielonej soczewicy i mrożonych podgrzybków ze słodko – kwaśnym smakiem suszonej żurawiny.
Dodatek ziół i gałki muszkatołowej sprawi, że jest dość aromatyczny. Można też masę zastosować jaki nadzienie do naleśników lub krokietów.

 1 szklanka zielonej soczewicy
 100 – 200 g mrożonych grzybów (u mnie podgrzybki)
 2 szalotki
 2 marchewki
 po pół łyżeczki tymianku i oregano
 świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku
 pół szklanki suszonej żurawiny
 pół szklanki otrąb owsianych
 sól i pieprz
 
 WYKONANIE:
 – soczewice wraz z marchewką i szalotką ugotować do miękkości (ok 30 min.)
 – grzyby rozmrozić i poddusić aż będą miękkie.
 – składniki połączyć i zblendować, dodać otręby, żurawinę, zioła, gałkę oraz sól i pieprz do smaku
 – jeżeli pasztet jest za rzadki można dodać więcej otrębów.
 – pasztet wstawić do lodówki na kilka godzin (lepiej smakuje)
 
                                        

 
				
				 
				
				 
				
				