PASTA Z DUSZONEGO PORA, PIECZONYCH JABŁEK I BIAŁEJ FASOLI
weganon 5 kwietnia 2017

DSC_0104

Jaki kolor kojarzy się z wiosną najbardziej? Oczywiście zielony. Ta pora roku przesycona jest tym kolorem. Nie tylko w przyrodzie ale również w potrawach. Przygotowujemy zazwyczaj lekkie i aromatyczne dania. Pasty, sałatki, pieczone kotleciki itd. Zieleń, zieleń i jeszcze raz zieleń :)

Można zmiksować świeże zioła, pestki słonecznika, sok cytrynowy i oliwę. To będzie tak na szybko. Można poświęcić trochę czasu i zrobić mały eksperyment kulinarny. Nie ograniczajmy się ciągle składnikami. Łączmy różne ingrediencje i twórzmy niecodzienne połączenia. Potrafią zaskoczyć smakiem. W sensie pozytywnym oczywiście.

Ta pasta ma już ponad 20 lat. To znaczy przepis :) W czasach kiedy nie było różnych egzotycznych składników, rządziła prostota. Robiło się np. pasty z tego co było w lodówce. Pamiętam doskonale jej smak. Od tamtego czasu ewoluowała w nowe składniki i przyprawy. Zawsze człowiek dąży do doskonałości. Duszony por, groch lub fasola, pieczone jabłka i dodatki smakowe. Ktoś by powiedział co za dziwactwo? Może i dziwactwo ale jakie smaczne :)

DSC_0107

SKŁADNIKI:

– 3 szklanki ugotowanej białej fasoli
– 1 spory por
– 2 jabłka
– 10 listków bazylii
– sok i skórka z 1 cytryny
– 2 starte ząbki czosnku
– 2 łyżeczki chlorelli (użyłem TEJ)
– 1 łyżka majeranku
– 1 łyżka oregano
– ½ łyżeczki mielonego kminku
– 1 pączek natki pietruszki
– 1 łyżeczka mielonej kolendry
– sól i pieprz do smaku
– ½ szklanki soku jabłkowego
– szklanka pestek słonecznika zmielona na mąkę

WYKONANIE:

– jabłka przekroić i wydrążyć gniazda nasienne. Upiec w 180°C przez 10 minut. Wystudzić i wyjąć ze skórki
– pora pokroić w krążki i przesmażyć na 2-3 łyżkach oleju ze szczyptą soli. Zmniejszyć ogień, dodać sok jabłkowy i dusić aż por będzie miękki i odpruje cały płyn. Wystudzić
– z natki oberwać listki
– wszystkie składniki prócz słonecznika przenieść do miski i dokładnie zmiksować blenderem
– dodać słonecznik, doprawić do smaku solą i pieprzem
– wyłożyć na talerz, polać oliwą i posypać sumakiem, zatharem, wędzoną papryką lub kminem rzymskim. Wstawić do lodówki na godzinę

DSC_0113

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *