Ja połączyć smak ryby i wędzonego smaku w kuchni wegańskiej? Wystarczy zmiksować płatki nori z suszonymi pomidorami, wędzonym tofu i wędzoną papryką.
Smak jest dość intensywny i niezwykle aromatyczny. Wystarczy niewielka ilość na pieczywo by poczuć smak.
Pasta m również w swoim składzie koperek i inne zioła.
Oprócz smarowania pieczywa lubię ją wcinać z chipsami z ziemniaków i buraków oraz jako sos do surowych warzyw.
SKŁADNIKI:
– kostka wędzonego tofu 200 g
– 2 łyżki płatków nori lub 2 arkusze pocięte na płatki
– pół łyżeczki wędzonej papryki
– 5 suszonych pomidorów
– pół szklanki drobno posiekanego koperku
– 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
– 5 listków bazylii
– sól i pieprz do smaku
– łyżka musztardy
– 2 łyżki dowolnego majonezu roślinnego
– łyżeczka kaparów
WYKONANIE:
– wszystkie składniki włożyć do malaksera i dokładnie zmiksować
– doprawić do smaku solą i pieprzem
– pastę wstawić na godzinę do lodówki
Ja też nie mam zamiaru próbować ryby, ale ta pasta mnie zniewala
bardzo lubię tą pastę, choć nawet nie pamiętam jak smakuje wędzona ryba (i nie mam zamiaru próbować, na szczęście! :)) to pasta z nori, wędzoną papryką i wędzonym tofu bardzooo mi posmakowała