Ja połączyć smak ryby i wędzonego smaku w kuchni wegańskiej? Wystarczy zmiksować płatki nori z suszonymi pomidorami, wędzonym tofu i wędzoną papryką.
Smak jest dość intensywny i niezwykle aromatyczny. Wystarczy niewielka ilość na pieczywo by poczuć smak.
Pasta m również w swoim składzie koperek i inne zioła.
Oprócz smarowania pieczywa lubię ją wcinać z chipsami z ziemniaków i buraków oraz jako sos do surowych warzyw.
SKŁADNIKI:
– kostka wędzonego tofu 200 g
– 2 łyżki płatków nori lub 2 arkusze pocięte na płatki
– pół łyżeczki wędzonej papryki
– 5 suszonych pomidorów
– pół szklanki drobno posiekanego koperku
– 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
– 5 listków bazylii
– sól i pieprz do smaku
– łyżka musztardy
– 2 łyżki dowolnego majonezu roślinnego
– łyżeczka kaparów
WYKONANIE:
– wszystkie składniki włożyć do malaksera i dokładnie zmiksować
– doprawić do smaku solą i pieprzem
– pastę wstawić na godzinę do lodówki
Ja też nie mam zamiaru próbować ryby, ale ta pasta mnie zniewala 🙂
bardzo lubię tą pastę, choć nawet nie pamiętam jak smakuje wędzona ryba (i nie mam zamiaru próbować, na szczęście! :)) to pasta z nori, wędzoną papryką i wędzonym tofu bardzooo mi posmakowała 🙂