PASTA MALIDZANO W WERSJI WEGAŃSKIEJ
weganon 14 września 2016

dsc_0012

Kuchnia bałkańska jest pełna wyśmienitych past, smarowideł czy maczanek. Najczęściej w swoim składzie mają pieczone bakłażany, pomidory czy paprykę. Przykładem może być ajvar, który niedawno pojawił się na blogu.

Malidzano to kolejna pasta rodem z Macedonii. W oryginale zawiera ser typu feta. Zwarty i dość słony w smaku. Oprócz tego bakłażana i orzechy włoskie, czosnek i sok z cytryny. Pasta podawana jest, jako przystawka wraz z chlebem i surowymi warzywami.

Po umieszczeniu przepisu na ajvar moja koleżanka poprosiła mnie o przygotowanie wersji wegańskiej tej pasty. Była testerem smaku, ponieważ ja nie jadłem tej pasty. Czym najlepiej zastąpić fetę? Zdecydowanie do tego pasuje naturalne tofu. Okazało się, że nie było potrzeby moczyć kostki w solance. Wystarczyło dobrze doprawić gotową pastę.

Opinia Ewy była następująca „W Twojej wersji bardziej wyczuwam orzechy. Nie czuję w ogóle tofu (to dzięki czosnkowi i sokowi z cytryny). Możesz w ciemno pakować w słoiki i sprzedawać w Macedonii, jako vege Malidzano” Lubię takie sytuację, kiedy znajomi proszą mnie o wykonanie roślinnych wersji jakiś ulubionych smakołyków. To pokazuje, że wszystko lub prawie wszystko jest możliwe :)

dsc_0014

SKŁADNIKI:

– 3 średnie bakłażany
– 1 kostka naturalnego tofu (ja użyłem BIO POLSOJA) 250 g
– 2 średnie ząbki czosnku
– sok z połowy cytryny
– ½ szklanki orzechów włoskich
– sól do smaku
– 2 łyżki oliwy

WYKONANIE:

– bakłażany przekroić wzdłuż i upiec w 200 stopniach do miękkości. Ostudzić i wyjąć miąższ
– do malaksera wsypać orzechy i zmielić prawię na mąkę. Dodać bakłażana, drobno pokrojone tofu, starte ząbki czosnku, sok i oliwę. Bardzo dokładnie zmiksować na gładką pastę
– doprawić solą do smaku
– pastę trzymać w lodówce do 3 dni. Idealna jest ze świeżym chlebem i pomidorem

dsc_0011

dsc_0005

3 Komentarze

  1. Dzięki za przypomnienie 😉 znałam tę wersję z fetą, z przyjemnością zrobiłam ją z tofu, marynowanym a la feta :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *