OWSIANO-KUKURYDZIANE BROWNIE
weganon 5 kwietnia 2022

DSC_0042

Kolejne ciasto, które powstało z przypadku. Miała być owsiana, a w rezultacie powstało kolejne brownie. W dodatku bezglutenowe (oczywiście, jeśli użyje się bezglutenowych płatków owsianych). Nie jestem mocny w bezglutenowych wypiekach. Zawsze wychodzą mi typy kit do okna. Kruszą się niemiłosiernie i czuje się po nich nie najlepiej. To jest kompletnie inne. Przypomina moje ulubione brownie. Mocno czekoladowe, gęste, klejące. Nie przypomina moich poprzednich bezglutenowych wypieków. Wzbogacenie ciasta o cynamon jest na plus. Polewa czekoladowa to obowiązkowy element. Kolejnym razem do masy dodam orzechów i rodzynek. Uwielbiam ciasta, które robi się prosto. Zasada połączenia wszystkiego w jednej misce i wymieszanie łyżką, to jest to. Żadnych mikserów i zbędnego sprzętu. Polecam te ciacho :)

DSC_0027

SKŁADNIKI:

– 120 g płatków owsianych
– 150 g mąki kukurydzianej
– 3 łyżki mielonego siemienia lnianego + 9 łyżek gorącej wody
– 600 ml mleka owsianego
– 150 g cukru
– 5 łyżek kakao
– 125 ml oleju rzepakowego
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka sody
– polewa: 125 ml mleka owsianego + 100 g czekolady około 70%

WYKONANIE:

– do garnka wsypać płatki owsiane, wlać mleko, wsypać cukier. Zagotować i odstawić do wystudzenia
– do lnu dodać wodę, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Dodać do płatków z mlekiem
– do garnka dodać kakao, cynamon i sodę i dokładnie wymieszać
– następnie dodać olej i mąkę kukurydzianą. Dokładnie wymieszać
– formę o wymiarach około 20 na 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę, wyrównać wierzch
– piec 35 minut w 170°C. Środkowa półka, grzanie góra/dół
– w garnku podgrzać mleko, wyłączyć grzanie, dodać połamaną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia. Wlać na ciasto i pozostawić do wystudzenia

DSC_0057

DSC_0020 (2)

DSC_0034

18 Komentarze

  1. Weganonie, czy można zastąpić mleko owsiane wodą? Nie mam akurat żadnego roślinnego mleka pod reką

  2. Przepyszne ciasto!
    Lekko zmodyfikowałam przepis: brak cukru, karob zamiast kakao, dodałam orzechy i nasiona chia, a na górę krem daktylowo-śliwkowy. Pycha
    Polecam spróbować dla każdego ten przepis, brawo dla autora 😉

  3. Zrobiłam dziś mężowi na urodziny. Jest pyyyszne i nigdy w życiu jeszcze nie jadłam tak dobrego brownie. Dziękuje bardzo za ten przepis! Wszystkie proporcje dla mnie super, chcialabym odczarować powyżej opinie, ze czuć sodę. Jak się daje łyżeczkę sody to nic nie czuć.
    Podsumowując – Pychotka :)

  4. Mam ten sam problem – też prawie wszystkie brownie strasznie się kruszą, a konsystencja pozostawia wiele do życzenia. Mam w planach wypróbowanie twojego przepisu przy najbliższej okazji. Mam nadzieję, że ciacho wyjdzie smaczne :) Niedługo przyjeżdża do mnie rodzina, która z tego co wiem unika glutenu, więc akurat będę miała dla nich łakocie. Nie cierpię rodzynek, ale orzechami bym nie pogardziła. Spróbuję dodać je do masy, mam nadzieję, że nie zepsują efektu końcowego. Fajnie, że wykonanie nie jest zbyt trudne, bo gotowanie/pieczenie nie należy do moich mocnych stron.

  5. Fajny przepis, bo bez glutenu. Wyszło smaczne, ale bardzo czuć sodę :(. Już w trakcie pieczenia było czuć ten zapach. Czy jest jakaś inna opcja, aby użyć mniej sody? Np. pół łyżeczki sody i pół łyżeczki proszku do pieczenia?

  6. czy moze byc maka ziemniaczana zamiast kukurydziane, podobnie dzialaja? Nie uzywam kukurydzy pod zadna postacia.

  7. Dzień dobry, kochany Weganonie ‍⬛ Brownie wyszło faktycznie bardzo smaczne. Ale od razu dodałam rodzynek i o połowę mniej cukru Fajnie, że płatki owsiane, są wyczuwalne pod zębami (miałam górskie).

  8. Czy koniecznie musi być „mleko” owsiane ? Można zastąpić innym, np. migdałowym ? Akurat mam zapas :-)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *