ORKISZOWE BISCOTTI Z MUSEM DYNIOWYM
weganon 25 września 2016

dsc_0024

O biscotti sporo pisałem przy wersji z batatami. Nie wiec sensu się powtarzać. Uwielbiam te ciacha i jak tylko mam okazję to je robię. Powstało już chyba z 10 wersji tego włoskiego klasyka.

Gęsty mus dyniowy ma to do siebie, że idealnie łączy składniki w wypiekach. Podobnie było i w tym przypadku. Oprócz tego dostaliśmy piękny kolor i oczywiście smak. W towarzystwie korzennych przypraw i chrupiących migdałów. Po wyschnięciu na kamień i zanurzeniu w kawie lub winie idealnie smakują.

Dziękuję wszystkim, którzy wczoraj tak dzielnie je wytwarzali na warsztatach :)

dsc_0011

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki mąki orkiszowej
– szklanka musu z dyni z tego przepisu
– ½ szklanki cukru trzcinowego
– łyżeczka cynamonu
– skórka i sok z 1 cytryny
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szklanka migdałów
– szklanka rodzynek
– pół łyżeczki mielonego kardamonu
– 3 łyżki oleju rzepakowego

WYKONANIE:

– w jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cynamon, kardamon, proszek
– w drugiej pozostałe składniki. Wlać mokre do suchych i dokładnie wymieszać, dodać migdały i rodzynki
– wyrobić ciasto na oprószonej mąką powierzchni. Podsypać mąki tyle by nie kleiło się do ręki.
– blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Uformować wałek i spłaszczyć go na grubość około 1-1,5 cm. Piec około pół godziny w 160 stopniach. Wystudzić
– bochenek pokroić w kromki o grubości ok. 1 cm za pomocą ząbkowanego noża i ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia.
– piec w 160 stopniach po 10 minut na każdą stronę

dsc_0007

dsc_0003

dsc_0013

12 Komentarze

  1. Robiłam je już kilkakrotnie ale chciałabym spróbować z mąką gryczaną, czy taka zamiana wchodzi w grę?

  2. Weganonie, a czy można zastąpić mąkę orkiszową mąką ryżową? I jeśli tak, to w jakich proporcjach?
    Bo zastąpiłam, ale wyszedł mi zakalec :(

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *