O biscotti sporo pisałem przy wersji z batatami. Nie wiec sensu się powtarzać. Uwielbiam te ciacha i jak tylko mam okazję to je robię. Powstało już chyba z 10 wersji tego włoskiego klasyka.
Gęsty mus dyniowy ma to do siebie, że idealnie łączy składniki w wypiekach. Podobnie było i w tym przypadku. Oprócz tego dostaliśmy piękny kolor i oczywiście smak. W towarzystwie korzennych przypraw i chrupiących migdałów. Po wyschnięciu na kamień i zanurzeniu w kawie lub winie idealnie smakują.
Dziękuję wszystkim, którzy wczoraj tak dzielnie je wytwarzali na warsztatach
SKŁADNIKI:
– 2 szklanki mąki orkiszowej
– szklanka musu z dyni z tego przepisu
– ½ szklanki cukru trzcinowego
– łyżeczka cynamonu
– skórka i sok z 1 cytryny
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szklanka migdałów
– szklanka rodzynek
– pół łyżeczki mielonego kardamonu
– 3 łyżki oleju rzepakowego
WYKONANIE:
– w jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cynamon, kardamon, proszek
– w drugiej pozostałe składniki. Wlać mokre do suchych i dokładnie wymieszać, dodać migdały i rodzynki
– wyrobić ciasto na oprószonej mąką powierzchni. Podsypać mąki tyle by nie kleiło się do ręki.
– blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Uformować wałek i spłaszczyć go na grubość około 1-1,5 cm. Piec około pół godziny w 160 stopniach. Wystudzić
– bochenek pokroić w kromki o grubości ok. 1 cm za pomocą ząbkowanego noża i ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia.
– piec w 160 stopniach po 10 minut na każdą stronę
Według mnie, mąka gryczana jest zbyt intensywna w smaku do słodkich wypieków
Robiłam je już kilkakrotnie ale chciałabym spróbować z mąką gryczaną, czy taka zamiana wchodzi w grę?
w przypadku biscotti trzeba połączyć mąkę ryżową z kukurydzianą 1:1
Weganonie, a czy można zastąpić mąkę orkiszową mąką ryżową? I jeśli tak, to w jakich proporcjach?
Bo zastąpiłam, ale wyszedł mi zakalec
w słoju zamkniętym spokojnie kilka tygodni
Wygladaja pieknie! Po upieczeniu ile czasu mozna je przechowywac?
Pod warunkiem, że to kasza dobrej jakości. często ta kupna jest zbyt gorzka w smaku
Zapach cynamonu i cytryny jest obłędny
Pieka sie! Zapach niesamowity
czy zamiast mąki orkiszowej można użyć na przykład jaglanej?
polecam
Jeszcze nigdy ich nie robiłam, muszę w końcu spróbować 😉