Wstęp będzie krótki. Już tyle ciast czekoladowych pojawiło się na blogu, że chyba nic nowego nie wymyślę
Mocno czekoladowy i idealny murzynek. Czyli ciasto, które w czasach mojego dzieciństwa było obowiązkowe w każdy weekend. Orkiszowe. Można tą mąkę zamienić na ryżową. Co jeszcze zawiera? Zmiksowane tofu, pieczone jabłka i dojrzałe banany. Składnikiem tłuszczowym jest sezamowa pasta, czyli tahini. Oczywiście jest również polewa czekoladowa. Spokojnie można ją pominąć, ale nie radzę
SKŁADNIKI:
Forma o wymiarach około 20 na 30 cm
Na ciasto:
– 3 szklanki mąki orkiszowej (wersja bezglutenowa z mąki ryżowej)
– ½ szklanki kakao
– 2 łyżeczki sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki cynamonu
– ½ szklanki dowolnego syropu
– 1 czekolada 70% 100 g
– 1 szklanka mleka roślinnego
– 1 kostka naturalnego tofu około 180 g
– ¾ szklanki tahini
– 2 upieczone w 180°C jabłka (10 minut)
– 2 dojrzałe średnie banany
Na polewę:
– 1 czekolada 70% 100 g
– ½ szklanki mleka roślinnego
WYKONANIE:
Ciasto:
– jabłka zmiksować z bananami, tofu, mlekiem, tahiną i syropem na gładko
– przelać do garnka, podgrzać aż zacznie parować. Wyłączyć grzanie i dodać połamaną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia
– w misce wymieszać mąkę, kakao, proszek, sodę i cynamon. Wlać ciekłe składniki i dokładnie wymieszać
– formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę i wyrównać wierzch
– piec 25 minut w 170°C
Polewa:
– mleko podgrzać aż zacznie parować. Wyłączyć grzanie. Dodać czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Wylać na ciasto. Odstawić do schłodzenia
Np olejem kokosowym
czy tahinę można zastąpić czymś innym?
używam głównie naturalnego POLSOI
Jakie tofu wybrac? Podejrzewam ze takie bardzo miekkie. Prosze jednak o uscislenie. Tofu tofu nierowne
Można pominąć i dodać więcej jabłka
Czy tofu w tym przepisie jest konieczne? Mam nietolerancję na soję
Zapisuję przepis i w najbliższym czasie robię! Taki murzynek chodzi za mną od dawna, dawna! Dziękuję za cudowną inspirację!