MROŻONY KREM CZEKOLADOWY Z OWOCAMI
weganon 8 sierpnia 2016

DSC_0006

Ten mrożony czekoladowy blok powstał przez przypadek. Miał być czekoladowy krem do smarowania. Oczywiście jak to ja zrobiłem hurtową ilość. Część pozostała, jako smarowidło a część poszła do zamrażarki z owocami.

Czasem dobrze zrobić czegoś więcej. Efekt może być zaskakujący. Lubię kulinarne eksperymenty. Połączyć ze sobą pozornie niepasujące składniki i otrzymać nowy wymiar smaku.

Zielona soczewica, daktyle, maliny i kakao. Wszystko dokładnie zmiksowane na gładki krem. Do tego soczyste owoce i aromatyczny cynamon. Nic więcej nie potrzeba. Oczywiście nie musicie mrozić masy. Wykorzystajcie ją do nadziania naleśników, posmarowania placków czy świeżego chleba.

DSC_0019

SKŁADNIKI:

– 1 szklanka daktyli
– 2 szklanki malin
– 1 szklanka borówek
– ½ szklanki zmielonych drobno orzechów włoskich
– ½ szklanka zielonej soczewicy
– łyżeczka cynamonu
– 3 łyżki kakao
– sok i skórka z 1 cytryny
– dowolny syrop do smaku (klonowy, z agawy itp.)

WYKONANIE:

– daktyle namoczyć 2-3 godziny w wodzie. Odlać i lekko odcisnąć nadmiar. Zmiksować
– soczewicę ugotować, wystudzić i zmiksować
– 1 szklankę malin dokładnie zmiksować
– połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Dodać kilka malin i borówek. Delikatnie wymieszać. Powinien powstać gęsty krem
– formę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć resztę malin i borówek a następnie masę
– wstawić na kilka godzin do zamrażarki

DSC_0009

DSC_0023

DSC_0008

4 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *