Prócz wielkich tart idealnie na stole prezentują się ich wersje mini. Takie indywidualne desery dla gości. Każdy dostaje swój kawałek deseru dla siebie (nie oznacza to, że może zjeść tylko 1 sztukę ).
O ile duże tarty mają w swoim składnie masy czekoladowe z różnymi dodatkami to już ich małe koleżanki trzeba uwolnić od tych wypełnień. W głowie mam sporo takich alternatyw. Mamy lato a do ciepłych dni najlepiej pasuje kwaskowy smak. Orzeźwia i schładza. W towarzystwie owoców idealnie.
Klasyczny krem cytrynowy (lemon curd) jest na bazie żółtek, mleka czy śmietany. Przygotowanie wersji wegańskiej jest o wiele łatwiejsze. Nie trzeba się trząść nad zwożoną masą. Mieć w pobliżu michy z lodem itd. Kilka składników i idealnie gładki krem gotowy. Pasuje nie tylko do wypełnienia tart, ale również do naleśników, gofrów, ciastek lub zwyczajnie wybierany łychą i pałaszowany
SKŁADNIKI:
Na spód (foremki o śr. 8-9 cm (na 10 szt.) lub 1 formy o śr. 25 cm z wyjmowanym dnem)
– 2 szklanki wiórków kokosowych
– 1 szklanka pestek słonecznika
– 2 średnie dojrzałe banany
– 1-2 łyżki syropu z agawy, klonowego lub daktylowego
– 1 łyżka kakao
Na krem cytrynowy:
– sok i skórka z 2 cytryn
– 3 łyżki skrobi kukurydzianej, z tapioki lub ziemniaczanej
– 2-3 łyżki syropu z agawy, klonowego lub daktylowego
– 1 puszka mleko kokosowego 400 g (powyżej 80% kokosa i 17% tłuszczu), wstawiona na kilka godzin do lodówki
– ¼ łyżeczki kurkumy
WYKONANIE:
Spód:
– wiórki i słonecznik zmielić na drobne okruszki np. malakserem. Dodać kakao, pokrojonego w plastry banana i syrop i zmiksować lub wymieszać rękoma. Powinna powstać lepiąca się, gliniasta masa
– boki i dno foremek wylepić masą (można pomóc sobie wilgotnymi dłońmi)
Krem:
– w misce wymieszać skórkę i sok z cytryny ze skrobią i kurkumą
– do garnka włożyć tylko białą stałą część z puszki. Dodać syrop i zagotować
– dodać mieszankę cytrynową i intensywnie mieszając trzepaczką całość zagotować na średnim ogniu. Sprawdzić smak i ewentualnie dosłodzić
– wypełnić kremem foremki i ułożyć sezonowe owoce
– wstawić na godzinę do zamrażarki a później do lodówki. Przed podaniem wyjąć ostrożnie z foremek
Dodałam agar, godzinę schłodziłam, przełożony tort jest OK.
krem można użyć do przełożenia ciasta. wystarczy ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki
Chciałabym użyć kremu do przełożenia tortu, ale skoro mam go z mrozić przez godzinę, to nie wiem jak ti ma wyglądać. Proszę o wskazówki.
lepiej dodać agaru
Czy krem nadaje się do tortu ? Czy lepiej dodać agar dla bezpieczeństwa?
Tylko to mleko ubija się jak bita śmietana
Czy można czymś zastąpić mleczko kokosowe?
Smacznego
Idealne ciasto, ten krem to kosmos! Robiłam już 2 razy, moja niewegańska rodzinka jest zachwycona Dziękuję!
Myśle, że ze 2 łyżki powinny wystarczyć
Cześć, czy do kremu zamiast syropu mogę użyć cukru pudru? jeśli tak to ile mniej więcej byś zalecał?
Pozdrawiam, Ewa
Z moich wychodzą bez problemu. Najlepiej jest spody zamrozić w foremkach. Wyjąc z zamrażarki i jak lekko się odmrożą to wyjąc. Trzeba pamiętać by nożem przejechać po spodzie , by się odkleiły. Później znów włożyć do foremek i dodawać krem. Czasem tak robią, ale moje foremki i Duka są idealne
Paweł, jak udaje Ci się wyciągnąć tartaletki z foremek? Jakbym nie próbowała, nie chcą wyjść. Dużą formę mam z wyjmowanym dnem i nie ma problemu. Z małymi nie wychodzi