MINI TARTY „ŚLIWKA W CZEKOLADZIE”
weganon 10 października 2015
 
Gdyby zrobić sondę wśród ludzi ta temat śliwek, odpowiedzi byłyby oczywiste. Z czym kojarzą się węgierki? 80% z powidłami, 10% ze śliwkami w czekoladzie, 5% ze śliwowicą a reszcie pewnie z różnymi mięsami.
Przepisy na powidła pojawią się niebawem. Mam swój niezawodny sposób na przetwory nie wymagające stania godzinami przy garze :)
Co do śliwek, to zasługują na większą uwagę niż tylko na powidła. Ich możliwości są ogromne. Pasują nie tylko do deserów, ale i dań wytrawnych. Jakie wybierać śliwki? Te z października, lekko pomarszczone i z niebieskim nalotem. Mamy wtedy pewność, że są mega słodkie i dojrzałe.
Z lat dzieciństwa pamiętam jeden z deficytowych towarów. Były to śliwki w czekoladzie. Potrafiłem zjeść kilkanaście sztuk :)
Bez problemu można takie śliwki zrobić samemu. Wysuszone polać roztopioną gorzką czekoladą i gotowe.
Z racji mojego zamiłowania do tart, postanowiłem te smakołyki połączyć w jedno. Tym razem, to nie jedna spora tarta, a kilka małych. Ważne jest by foremki miały wyjmowane spody. Ułatwi nam to życie.
Spód standardowy. Zmielone suche ziarna połączone bananem. Krem też nie jest jakiś ekstrawagancki. Czekolada z kremem kokosowym. Śliwki wcześniej wymieszałem z cukrem trzcinowym i cynamonem. Te owoce uwielbiają korzenne przyprawy.
Korzystajmy z dobroci naszej węgierki. Nie kupujmy ślepo kalifornijskich pokrytych toną cukru i tłuszczu.

SKŁADNIKI:
 
Na spód:
– szklanka wiórków kokosowych
– szklanka pestek słonecznika
– szklanka orzechów ziemnych
– łyżka kakao
– pół szklanki drobnego, nierafinowanego cukru trzcinowego lub dowolny syrop 
– 1 spory dojrzały banan
 
Na krem:
– 2 czekolady min. 70% po 100 g
– 1 puszka mleka kokosowego, pełnotłustego 400 g wstawiona na kilka godzin do lodówki
– dowolny syrop do słodkości
– 20 dojrzałych śliwek węgierek
– 2 łyżki drobnego, nierafinowanego cukru trzcinowego lub dowolny syrop
– łyżeczka cynamonu
 
WYKONANIE:
 
– śliwki wymieszać z cukrem lub syropem i cynamonem
 
Spód:
– orzechy, cukier,wiórki i słonecznik zmielić na małe okruszki
– dodać kakao oraz drobno pokrojonego banana i zmiksować (masa powinna być ścisła i lekko klejąca)
– foremki wylepić masą
– z tej ilości wychodzi 8 sztuk
– foremki wstawić na godzinę do zamrażarki
 
Krem:
– w garnku rozpuścić (nie doprowadzić do zagotowania) połamaną czekoladę, białą, stałą część z puszki mleka oraz cukier lub syrop w ilości zapewniającej lekko słodki smak
– krem przełożyć do tart
– ułożyć dowolnie śliwki i wstawić na 2 godziny do zamrażarki, a później przenieść do lodówki

 

5 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *