MINI TARTY „ŚLIWKA W CZEKOLADZIE”
10 października 2015
Gdyby zrobić sondę wśród ludzi ta temat śliwek, odpowiedzi byłyby oczywiste. Z czym kojarzą się węgierki? 80% z powidłami, 10% ze śliwkami w czekoladzie, 5% ze śliwowicą a reszcie pewnie z różnymi mięsami.
Przepisy na powidła pojawią się niebawem. Mam swój niezawodny sposób na przetwory nie wymagające stania godzinami przy garze
Co do śliwek, to zasługują na większą uwagę niż tylko na powidła. Ich możliwości są ogromne. Pasują nie tylko do deserów, ale i dań wytrawnych. Jakie wybierać śliwki? Te z października, lekko pomarszczone i z niebieskim nalotem. Mamy wtedy pewność, że są mega słodkie i dojrzałe.
Z lat dzieciństwa pamiętam jeden z deficytowych towarów. Były to śliwki w czekoladzie. Potrafiłem zjeść kilkanaście sztuk
Bez problemu można takie śliwki zrobić samemu. Wysuszone polać roztopioną gorzką czekoladą i gotowe.
Z racji mojego zamiłowania do tart, postanowiłem te smakołyki połączyć w jedno. Tym razem, to nie jedna spora tarta, a kilka małych. Ważne jest by foremki miały wyjmowane spody. Ułatwi nam to życie.
Spód standardowy. Zmielone suche ziarna połączone bananem. Krem też nie jest jakiś ekstrawagancki. Czekolada z kremem kokosowym. Śliwki wcześniej wymieszałem z cukrem trzcinowym i cynamonem. Te owoce uwielbiają korzenne przyprawy.
Korzystajmy z dobroci naszej węgierki. Nie kupujmy ślepo kalifornijskich pokrytych toną cukru i tłuszczu.
SKŁADNIKI:
Na spód:
– szklanka wiórków kokosowych
– szklanka pestek słonecznika
– szklanka orzechów ziemnych
– łyżka kakao
– pół szklanki drobnego, nierafinowanego cukru trzcinowego lub dowolny syrop
– 1 spory dojrzały banan
Na krem:
– 2 czekolady min. 70% po 100 g
– 1 puszka mleka kokosowego, pełnotłustego 400 g wstawiona na kilka godzin do lodówki
– dowolny syrop do słodkości
– 20 dojrzałych śliwek węgierek
– 2 łyżki drobnego, nierafinowanego cukru trzcinowego lub dowolny syrop
– łyżeczka cynamonu
WYKONANIE:
– śliwki wymieszać z cukrem lub syropem i cynamonem
Spód:
– orzechy, cukier,wiórki i słonecznik zmielić na małe okruszki
– dodać kakao oraz drobno pokrojonego banana i zmiksować (masa powinna być ścisła i lekko klejąca)
– foremki wylepić masą
– z tej ilości wychodzi 8 sztuk
– foremki wstawić na godzinę do zamrażarki
Krem:
– w garnku rozpuścić (nie doprowadzić do zagotowania) połamaną czekoladę, białą, stałą część z puszki mleka oraz cukier lub syrop w ilości zapewniającej lekko słodki smak
– krem przełożyć do tart
– ułożyć dowolnie śliwki i wstawić na 2 godziny do zamrażarki, a później przenieść do lodówki
będą jeszcze lepsze
Suszone śliwki nadają się?
Tak
witam:) czy krem jest zwarty i taki gęsty?
To nadzienie… <3 Mi śliwki dodatkowo kojarzą się z ciastem drożdżowym