MAZUREK JAGLANO – KOKOSOWY
16 marca 2016
Mazurki w Święta Wielkanocne obowiązkowo muszą być. Nie ważne czy z pieczonym czy surowym spodem. Czy z kajmakiem, czekoladą lub innym kremem. Ważne by spód był cienki a masa wyrazista w smaku. I to, co najważniejsze pięknie ozdobiony.
Ten mazurek jest dla tych, co nie mają piekarników lub nie lubią piec. Spód to zmielone orzechy, pestki słonecznika i wiórki kokosowe. Wszystko sklejone bananem. Można dodać masło orzechowe lub mus daktylowy.
Masa jest wyjątkowa w smaku. Kasza jaglana w połączeniu z wiórkami kokosowymi, mlekiem kokosowym. Dla przełamania słodkiego smaku skórka i sok z limonki.
To, co damy na wierzch to nasz inwencja twórcza. Orzechy, migdały, rodzynki itd. Niedługo pojawi się nowy mazurek. Tym razem na pieczonym spodzie.
SKŁADNIKI:
Na spód:
– szklanka wiórków kokosowych
– szklanka niesolonych i nieprażonych orzechów ziemnych
– szklanka pestek słonecznika
– płaska łyżka kakao
– płaska łyżka nierafinowanego cukru pudru
– 2 małe dojrzałe banany
Na krem:
– szklanka suchej kaszy jaglanej
– 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego 400 g wstawiona na kilka godzin do lodówki
– 1 szklanka wiórków kokosowych
– skórka i sok z 1 limonki
– nierafinowany cukier puder do smaku (ja dodałem 2 płaskie łyżki)
Do ozdoby:
– orzechy, migdały, wiórki czekoladowe, jagody goji, listki mięty lub melisy, inne ulubione dodatki
WYKONANIE:
Spód:
– za pomocą np. malaksera drobno zmielić orzechy, wiórki i pestki słonecznika. Dodać cukier i kakao i wymieszać. Banany zmiksować i dodawać do suchych składników po łyżce (za każdym razem mieszać rękoma) do chwili otrzymania gliniastej masy
– formę o wymiarach ok. 20 na 30/35 wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wykleić masą boki i spód foremki (zrobić taką rynienkę. Boki nie powinny być grube)
Krem:
– kaszę przepłukać kilka razy wrzątkiem i ugotować w 2 szklankach wody około 15 minut. Odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia (nie może być gorąca ale też i nie zimna bo ciężko się miksuje)
– z puszki wyjąć biała stałą masę (wodę odrzucamy)
– za pomocą malaksera lub blendera ręcznego zmiksować dokładnie kaszę, mleko i wiórki kokosowe. Dodać cukier, sok i skórkę z limonki i dokładnie wymieszać
– masą wypełnić powstałą wanienkę spodu. Wyrównać wierzch. Ozdobić i wstawić do lodówki na kilka godzin by masa stężała
– mazurek wyjąć z formy z papierem
wszystkie 😉
Może już dosyć tych słodkości świątecznych?? Nie wiem na które się zdecydować 😉
Biorę go do domu na święta
Zdecydowanie tak
Czy pasowałyby do niego jakieś owoce do środka? Brzoskwinie z puszki?
Brawo
My spróbujemy upiec go razem z dziećmi w przedszkolu, w końcu trzeba zaszczepiać zdrowe nawyki żywieniowe od małego
Wyszedł super! Dziękuję za przepis! Babcia również była jego smakiem zachwycona
właśnie robimy super skład , mam nadzieję że będzie się pięknie kroił
Te, które ma tylko kokosa i wodę
A które mleko kokosowe z puszki jest zdrowem
Można użyć innych orzechów lub w ogóle pominąć je. W to miejsce dodać dodatkową szklankę wiórków pub słonecznika
Czy można użyć innych orzechów niż ziemne albo ogolnie czym zastąpić ten spód? Nie mogę jeść ziemnyc; -) ciasto wygląda przepięknie: -)
ja kupuje eko i sam miele
Mleko kokosowe powoduje, że po schłodzeniu masa jest stała. Tłuszcz kokosowy jest jedynym tłuszczem roślinnym, które jest w 100% metabolizowane, więc nie powoduje przyrostu masy
Co to jest nierafinowany cukier puder? Gdzie go można kupić? Puder to jedno z najbardziej przetworzonych słodzideł…
A da się go jakoś odchudzić? Mogłabym zastąpić czymś śmietankę z mleka kokosowego?
Mogą być zmiksowane daktyle a nawet gęstą konfitura. Cos, co sklei suche skladniki
Wyglada pieknie! A czy jest szansa zeby zamiast bananow uzyc innego skladnika? Niestety nie moge ich jesc, a ten mazurek jest bardzo kuszacy… Dziekuje za odpowiedz
proszę i smacznego
Do chwili zjedzenia a tak serio to do 3 dni bo później spód nasiąka i się trochę rozpływa
Super przepis. Przez ile dni pozostaje świeży?
A ja sobie spokojnie (z szalonym zachwytem raczej) patrzę jak blogerki i blogerzy rozkręcają się i powoli szykuję menu świąteczne To jest mazur, na którego czekałam. Idealny, więc zapisuję przepis! Dziękuję <3
to nadzienie jest obłędne! takiej słodkości zdecydowanie mi potrzeba w te święta
Oo, wspaniały, taki bogaty! Ja również robiłam już pierwsze próby jaglano-kokosowego mazurka, ale był nieco skromniejszy O rany, ten wygląda tak smacznie <3