Ta tarta powstała na specjalne zamówienie. Może kiedyś Wam opowiem o tym. Mam tylko nadzieje, że smakowała wszystkim, którzy ją degustowali. Połączenie malin, czekolady, chili i tahini musi smakować.
Lekko ostry smak czekolady z nutą sezamu. Soczyste i lekko kwaskowe maliny. Całość na ziarnistym, niepieczonym i bezglutenowym spodzie. Migdały, wiórki kokosowe, słonecznik i cynamon. Idealne towarzystwo stworzone dla siebie.
Maliny można zamienić na wiśnie. Otrzymamy tartę w stylu czarny las. Jesienią dodajmy soczyste jeżyny. Zimą mandarynki, pomarańcze lub winogrona. Możliwości jest wiele. Wszystko zależy od naszych wyobrażeń i gustu.
SKŁADNIKI:
Foremka o średnicy ok. 25 cm w z wyjmowanym dnem
Na spód:
– 1 szklanka migdałów
– 1 wiórków kokosowych
– 1 szklanka pestek słonecznika
– 1 łyżeczka cynamonu
– 2-3 łyżki syropu daktylowego lub innego
– 1-2 łyżki dżemu malinowego
– 1 szklanka malin
Na masę czekoladową:
– 200 g czekolady ok. 70%
– 1 szklanka mleka kokosowego, z orzechów laskowych lub innego tłustego
– 5-6 łyżek syropu daktylowego lub innego
– 3 łyżeczki pasty tahini
– szczypta chili
– szczypta soli morskiej
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 duży pojemnik malin
WYKONANIE:
Spód:
– migdały, słonecznik i wiórki, zmielić na drobne okruszki np. malakserem. Dodać cynamon, syrop i dżem. Za pomocą dłoni wmieszać składniki. Powinna powstać gliniasta masa jak na trufle
– dno i boki foremek wylepić masą. Wstawić na 15 minut do zamrażarki. Poluzować dno i boki by masa swobodnie wyszła. Pozostawić w formie. Ułożyć na dnie maliny
Masa:
– mleko wymieszać z syropem, tahini, chili, solą i cynamonem. Podgrzać aż płyn zacznie parować. Wyłączyć grzanie. Dodać połamaną czekoladę. Wymieszać aż składniki się połączą
– masę wylać na spód z malinami
– ułożyć maliny. Można posypać wiórkami czekolady i płatkami migdałowymi
– wstawić do lodówki na kilka godzin aż masa stężeje
Można mielić do uzyskania klejącej masy
Hejo Mistrzu zmiksowałam za mało migdały i słabo mi się klei spód, jak moge go zagęsćić? Czy zamrażalka zrobi robotę i nie będzie się kruszyć? Czy mielić ponownie, ale już z syropem i dźemem?
Tak
czy może być mleko alpro migdałowe do musu czekoladowego
Cieszę się, że smakuje
Tartę z tego przepisu zrobiłam już chyba z 10 razy w ciągu 2 miesięcy. Jej smak jest OBŁĘDNY!!!
Musza być zmielone
Hej, czy migdały na spód mają być w całości czy tylko płatki bez skórki?
bez znaczenia
Chodzi o mleczko kokosowe z puszki czy mleko z kartonika?
właśnie zgromadziłam składniki , spisałam jak ich użyć i zabieram się do pracy 😀 zobaczymy jak mi się uda.