To trzeci wege majonez na blogu. Tym razem bez słonecznika i kokosu a na bazie ryżu i mleka ryżowego. Nie dodawałem jak za pierwszym razem musztardy a listki musztardowca czyli gorczycy sarepskiej. Nie jest łatwo go kupić. Ja mam to szczęście, że od lat zaopatruję się w wszelkie warzywa i zioła u Państwa Ziółków, którzy co roku zaskakują mnie swoimi nowościami (strona Pana Ziółko).
Do majonezu ugotowałem ryż, który zmiksowałem z mlekiem ryżowym, musztardowcem, sokiem z cytryny i olejem z pestek winogron. Majonez wyszedł gładki, lekko ostry w smaku ale ta ostrość jest przyjemna.
Majonez świetnie pasuje do sałatek ale i jako smarowidło do pieczywa i maczanych w nim świeżych warzyw.
SKŁADNIKI:
– pół szklanki ryżu basmati lub jaśminowego
– pół szklanki mleka ryżowego
– sok z połowy cytryny
– 4 gałązki musztardowca
– 3 łyżki oleju z pestek winogron
– łyżka octu jabłkowego lub z białego wina
– sól i pieprz do smaku
– łyżka syropu z agawy
WYKONANIE:
– ryż ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odlać nadmiar wody i wystudzić
– ryż zmiksować na najwyższych obrotach z mlekiem, sokiem i octem
– dodać musztardowca i pieprz oraz syrop i ponownie dokładnie zmiksować
– majonez doprawić do smaku solą
– przechowywać zamknięty w lodówce do tygodnia
majonez bez oleju to będzie tylko mleko z ziołami. Jest niezbędny
Mogę pominąć olej, czy lepiej czymś zastąpić? 😉
dziękuję
Brązowy ma dziwny smak w tym majonezie więc polecam biały
Ryż biały czy brązowy?