KWIATY CUKINII FASZEROWANE AROMATYCZNĄ PASTĄ TOFU
weganon 14 września 2015

W tym roku spokojnie jeszcze we wrześniu można dostać kwiaty cukinii. Uwielbiam je nie tak bardzo ze względów wyglądowych co smakowych. Mam to szczęście, że blisko domu jest gospodarstwo rolne, które w swojej ofercie ma już od kilku miesięcy takie cuda.
We Włoszech, kwiaty faszeruje się głównie ricottą. W tym wydaniu nie ma oczywiście mowy o jakimkolwiek nabiale. Od czego jednak jest tofu.  Farsz, to tofu, suszone pomidory, mięta, koper i skórka z cytryny. Ciasto do maczania wykonałem z mąki orkiszowej z dodatkiem curry.
Farszu należy włożyć tyle, by spokojnie zakręcić na górze płatki.
Usmażone kwiaty mają niesamowicie orzeźwiający smak. Można je wcinać jako samodzielne danie, ale idealnie smakują również z sosem pomidorowym.

 

SKŁADNIKI:

– 5 kwiatów cukinii
– kostka naturalnego tofu ok. 250 g
– 5 suszonych pomidorów z zalewy
– 5 listków mięty
– pół łyżeczki curry
– skórka z połowy cytryny
– 3 łyżki drobno posiekanego koperku
– sól i pieprz do smaku
– szklanka maki orkiszowej
– woda
– olej do smażenia


WYKONANIE:

– z mąki i wody przygotować ciasto o konsystencji bardziej gęstej niż naleśnikowe
– dodać curry i sól do smaku
– w malakserze zmiksować tofu z pomidorami, skórką i miętą
– dodać koperek oraz sól i pieprz do smaku
– nakładać farsz do wnętrza kwiatu na ścisło
– zakręcić płatki ścisło na górze
– maczać kwiaty w cieście i smażyć z wszystkich stron na lekko rumiano

 

3 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *