KRUCHE PASZTECIKI Z SOCZEWICĄ I GRZYBAMI
weganon 17 grudnia 2018

DSC_0054

Który ze strączków, najbardziej przypomina smakiem mięso? Zdecydowanie soczewica. Szczególnie ta zielona i brązowa. Jej profil aminokwasowy, jest bliski ideałowi. W połączeniu z grzybami, duszoną cebulą i przyprawami. Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia, bez pierogów czy uszek z soczewicą. Najlepsze odsmażane.

Do barszczu można też podawać paszteciki z soczewicą. Wzbogacone suszonymi grzybami, duszoną cebulą z dodatkiem majeranku i gałki muszkatołowej. Można je zrobić w formie panierowanych naleśników lub kruchych ruloników. Są niezwykle aromatyczne. Ciasto zabarwiłem delikatnie kurkumą, by nie było zbyt blade. Dodałem również majeranek dla fajniejszego smaku.

DSC_0037

SKŁADNIKI:

Ciasto:
– 150 g wegańskiej miękkiej margaryny (użyłem Bio Alsan)

– 2 szklanki maki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej
– 1 łyżeczka soli
– 1/3 łyżeczki kurkumy
– 1 łyżka majeranku
– zimne mleko roślinne (3 – 4 łyżki)
– olej rzepakowy do posmarowania

Farsz:
– 1 szklanka zielonej soczewicy

– garść suszonych grzybów
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 2 średnie cebule
– 5 ziaren ziela angielskiego i 2 liście laurowe 
                                              
– sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
– 2 łyżeczki majeranku
– 1 łyżka ciemnego sosu sojowego

WYKONANIE:

Farsz:
– soczewicę wraz z grzybami przełożyć do garnka. Zalać wodą i gotować do miękkości strączków. Odcedzić (płyn można zachować na bulion i zamrozić). Wystudzić i zmiksować np. blenderem

– cebulę pokroić w drobną kostkę i smażyć do lekkiego zbrązowienia z liściem i zielem. Dodać ½ szklankę wody i dusić aż płyn odparuje. Wyłączyć grzanie, wyjąć liść i ziele, dodać majeranek i wymieszać. Dodać do soczewicy
– do masy dodać olej, majeranek, sos sojowy oraz sól, pieprz i gałkę do smaku

Ciasto:
– margarynę zmiksować na puszysto. Dodać mleko, mąkę, majeranek, sól i kurkumę. Wyrobić ciasto. Powinno być zwarte i nie kleić się do rąk

– odstawić na 30 minut do lodówki
– ciasto wałkować cienko na grubość kilku mm
– nakładać farsz i zawijać w rulon. Miejsce zlepienia posmarować olejem. Również wierzch i można posypać kminkiem
– układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
– piec 30 minut w 180°C (do lekkiego zrumienienia). Góra/dół, środkowa półka

DSC_0048

DSC_0046

DSC_0050

14 Komentarze

  1. Spokojnie można mrozić i można odświeżać, wrzucając ba chwile do gorącego piekarnika :)

  2. Wyglądają rewelacyjnie. Przekonana jestem, że smakują jeszcze lepiej. Czy można zrobić je wcześniej i zamrozić? Jak długo pozostają świeże?

  3. Czy kroić należy na surowo czy po upieczeniu? Jeśli po upieczeniu, to koniecznie od razu?

  4. Rewelacyjny przepis. U mnie w dwóch wersjach z soczewica i kapustą z grzybami. Napewno będą robić furorę na kolacji wigilijnej. Moja 4 letnia córka uwielbia potrawy i słodkości z Pana przepisów, a mąż choć wybredny też ☺

  5. ostatnio jadłam takiego pasztecika właśnie z tymże w cieście francuskim :) mam wrażenie, że te chrupiące domowe ciaste jest wręcz idealne do barszczu! świetny przepis :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *