Który ze strączków, najbardziej przypomina smakiem mięso? Zdecydowanie soczewica. Szczególnie ta zielona i brązowa. Jej profil aminokwasowy, jest bliski ideałowi. W połączeniu z grzybami, duszoną cebulą i przyprawami. Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia, bez pierogów czy uszek z soczewicą. Najlepsze odsmażane.
Do barszczu można też podawać paszteciki z soczewicą. Wzbogacone suszonymi grzybami, duszoną cebulą z dodatkiem majeranku i gałki muszkatołowej. Można je zrobić w formie panierowanych naleśników lub kruchych ruloników. Są niezwykle aromatyczne. Ciasto zabarwiłem delikatnie kurkumą, by nie było zbyt blade. Dodałem również majeranek dla fajniejszego smaku.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
– 150 g wegańskiej miękkiej margaryny (użyłem Bio Alsan)
– 2 szklanki maki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej
– 1 łyżeczka soli
– 1/3 łyżeczki kurkumy
– 1 łyżka majeranku
– zimne mleko roślinne (3 – 4 łyżki)
– olej rzepakowy do posmarowania
Farsz:
– 1 szklanka zielonej soczewicy
– garść suszonych grzybów
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 2 średnie cebule
– 5 ziaren ziela angielskiego i 2 liście laurowe
– sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
– 2 łyżeczki majeranku
– 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
WYKONANIE:
Farsz:
– soczewicę wraz z grzybami przełożyć do garnka. Zalać wodą i gotować do miękkości strączków. Odcedzić (płyn można zachować na bulion i zamrozić). Wystudzić i zmiksować np. blenderem
– cebulę pokroić w drobną kostkę i smażyć do lekkiego zbrązowienia z liściem i zielem. Dodać ½ szklankę wody i dusić aż płyn odparuje. Wyłączyć grzanie, wyjąć liść i ziele, dodać majeranek i wymieszać. Dodać do soczewicy
– do masy dodać olej, majeranek, sos sojowy oraz sól, pieprz i gałkę do smaku
Ciasto:
– margarynę zmiksować na puszysto. Dodać mleko, mąkę, majeranek, sól i kurkumę. Wyrobić ciasto. Powinno być zwarte i nie kleić się do rąk
– odstawić na 30 minut do lodówki
– ciasto wałkować cienko na grubość kilku mm
– nakładać farsz i zawijać w rulon. Miejsce zlepienia posmarować olejem. Również wierzch i można posypać kminkiem
– układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
– piec 30 minut w 180°C (do lekkiego zrumienienia). Góra/dół, środkowa półka
Pewnie tak, ale ja nie mam praktyki w takich mąkach
Czy mąkę orkiszową i pszenną można zastąpić jakąś bezglutenową, np gryczaną?
Olejem rzepakowym, ale nie będą tak kruche
Czym można zastąpić margarynę?
Spokojnie można mrozić i można odświeżać, wrzucając ba chwile do gorącego piekarnika
Wyglądają rewelacyjnie. Przekonana jestem, że smakują jeszcze lepiej. Czy można zrobić je wcześniej i zamrozić? Jak długo pozostają świeże?
Surowe
Czy kroić należy na surowo czy po upieczeniu? Jeśli po upieczeniu, to koniecznie od razu?
Bardzo mnie to cieszy. Smacznego
Proszę bardzo i życzę wielu smakowitych inspiracji
Siedzą w piekarniku Dzięki za cudowne przepisy. Jesteś skarbnicą pomysłów <3
Rewelacyjny przepis. U mnie w dwóch wersjach z soczewica i kapustą z grzybami. Napewno będą robić furorę na kolacji wigilijnej. Moja 4 letnia córka uwielbia potrawy i słodkości z Pana przepisów, a mąż choć wybredny też ☺
Dziękuje
ostatnio jadłam takiego pasztecika właśnie z tymże w cieście francuskim mam wrażenie, że te chrupiące domowe ciaste jest wręcz idealne do barszczu! świetny przepis