Kiedy kilkanaście lat temu dostałem od znajomych torebkę zataru, którą przywieźli z Syrii, nie wiedziałem co z nim zrobić. Teraz nie wyobrażam sobie kuchni bez tej przyprawy. Czasami ją kupuję, ale częściej sam robię. Mieszam tymianek, sól, sumak i podprażone ziarno sezamu. Czasem dodaję jeszcze oregano. Mieszanka jest trwała przez kilka miesięcy.
Z czubrycą było podobnie. Też dostałem w prezencie. Jest to mieszanka cząbru górskiego rosnącego głównie w basenie Morza Śródziemnego z solą i innymi przyprawami. Idealna do wszelkich strączków. Często stosuję mieszankę tych dwóch przypraw.
Ciastka powstały na potrzebę hummusu z pieczonej dyni. Chciałem wypróbować coś innego niż kawałki pełnoziarnistych krakersów.
Ciastka robi się prosto. Kształty można nadawać przeróżne. Polecam nie robić byt cienkich bo są twardawe. Świetnie komponują się z wszelkimi hummusami i innymi pastami.
SKŁADNIKI:
– 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
– łyżeczka soli
– zimna woda
– 3 łyżki oliwy + do posmarowania
– łyżka zataru
– łyżka czubrycy (ja użyłem zielonej)
WYKONANIE:
– w misce wymieszać mąkę, sól, proszek i płatki
– dodać oliwę
– teraz powoli dodawać zimną wodę w ilości by powstało zwarte, elastyczne ciasto (podobne jak n pierogi) – u mnie wyszło około pół szklanki, ale zależy to od wilgotności mąki
– ciasto owinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki
– następnie rozwałkować na grubość około pół cm
– wykrawać dowolne kształty i układać na papier do pieczenia
– wymieszać zatar z czubrycą
– wierzch ciastek posmarować oliwą i posypać przyprawami
– piec około 15 minut w 180 stopniach (do lekkiego rumienienia)
Tak. Pszenną
Witam,
Czy mąkę orkiszową jasną można zastąpić inną mąką?
obu choć bardziej odpowiada mi zielony
Używasz zatar ordone czy halabi (na stronie Damaas są takie dwa)?
Dzięki
Sklep Samira. Powsińska 64A Warszawa. Polecam też Damaas
Wiesz gdzie kupić prawdziwy zatar w W-wie? Słyszałam o nim wielokrotnie ale nie wiem jak smakuje więc zanim go zrobię chciałabym posmakować.
no to możemy przybić piątkę też zjadam ze słoika
polecam bo są proste w wykonaniu
Do hummusu z dyni idealne
Musiały być niezwykle aromatyczne
akurat mam zatar i ochotę na coś bardziej wytrawnego do schrupania! chętnie upiekę te ciacha
no nie! zatar bardzo lubię, szczególnie wyjadany łyżeczką ze słoiczka muszę zrobić te ciastka, czuję że to coś dla mnie.