KREMOWY DESER Z „1000” SKŁADNIKÓW
weganon 24 stycznia 2015


1000 składników to może przesada ale jest ich dość sporo. Krem czekoladowy – nowa odsłona. Składa się z surowego kakao i puree z karotki. Krem żurawinowo-buraczkowy – suszona żurawina i masło z nerkowców
Krem zbożowy – ugotowana w mleku migdałowym quinoa, chia i amarantus Do tego konfitura z letnich truskawek i świeże owoce. Nic dodać nic ująć tylko zasiadać na kanapie z książką w ręku i zajadać popijając cydrem :-)


SKŁADNIKI

Krem czekoladowy:
– 2 marchewki (najlepiej karotki)
– 3 łyżki surowego kakao
– 1 łyżka ksylitolu lub syropu z agawy

Krem żurawinowy:
– szklanka suszonej żurawiny
– szklanka nerkowców
– 1 średniej wielkości pieczony burak
– 1 łyżka ksylitolu lub syropu z agawy 

Krem zbożowy:
– pół szklanki quinoa
– pół szklanki amarantusa ekspandowanego
– 1 łyżka nasion chia
– 2 szklanki mleka migdałowego
– 1 łyżka ksylitolu lub syropu z agawy
 
WYKONANIE:
 
– krem czekoladowy – marchewki ugotować do miękkości, wystudzić i zmiksować. Dodać kakao i słodziwo. Wstawić do lodówki
– krem żurawonowo-buraczkowy – żurawinę i nerkowce namoczyć oddzielnie na noc. Orzechy zmiksować na gęstą pastę (masło) tak samo żurawinę, wymieszać i dodać miksowanego buraka. Posłodzić
– Krem zbożowy – mleko zagotować ze słodziwem, dodać quinoa i chia. Gotować ok. 20 minut (do miękkości i wchłonięcia mleka), dodać amarantus i dokładnie wymieszać
– deser układać warstwami i udekorować owocami i konfiturą truskawkową.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *