KREM Z JARMUŻU, BRUKSELKI I KALAREPKI
weganon 8 listopada 2022

DSC_0002

Mamy jesień, a to oznacza, że czas na rozgrzewające zupy kremy. Standardowo robimy je z dyni, warzyw korzeniowych i bulw. Dodajemy rozgrzewające przyprawy, małe grzanki, prażone pestki czy orzechy lub makaron. Rzadko stosujemy inne warzywa. W okresie letnim króluje brokuł czy kalafior. Zapominamy o innych warzywach, które mamy w jesiennym i zimowym okresie. Teraz zaczyna się czas na jarmuż, brukselki, cykoria, topinambur. Korzystajmy z dobrodziejstw jesieni.

Krem z brukselki, jarmużu i kalarepki, jest wyjątkowy w smaku. Są to warzywa o delikatnym smaku i aromacie. Jeśli lubicie takie zestawy, to ten krem jest dla Was. By zupa miała bardziej wyrazisty smak, proponuje dodać suszony lubczyk i świeżo przeciśnięty czosnek. Całości dopełnia roślinna śmietanka. Krem można podać z grzankami lub prażonymi pestkami dyni, słonecznika lub grubo siekanymi orzechami włoskimi lub laskowymi. Nie muszę dodawać, że najlepiej smakuje następnego dnia 😉

DSC_0014

SKŁADNIKI:

– ½ kg brukselki
– 3 duże liście jarmużu
– 1 średnia kalarepka
– 1 średnia cebula
– 1 pęczek natki pietruszki
– 1 spora marchewka
– 1 spora pietruszka
– 1 łyżka suszonego lubczyku
– 1-2 łyżki roślinnej, gęstej 15 lub 18% roślinnej śmietanki
– 2 duże ząbki czosnku
– 2 litry wody
– 2 -3 łyżki oleju słonecznikowego lub innego bezsmakowego
– sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

– marchew, cebulę, pietruszkę i kalarepkę obrać i pokroić w średnią kostkę
– z jarmużu oderwać listki i drobno posiekać, a gruby nerw wyrzucić
–  małe brukselki przepołowić. Większe przekroić na 4 części
– natkę pietruszki posiekać wraz z łodyżkami
– w garnku rozgrzać olej i włożyć marchew, cebulę, pietruszkę i brukselki. Smażyć na średnim ogniu przez kilka minut. Dodać jarmuż i natkę pietruszki, oraz sporą szczyptę soli. Wlać wodę i gotować na małym ogniu przez 30 minut
– na koniec dodać lubczyk, świeżo przeciśnięty czosnek, śmietankę, sól i pieprz do smaku. Dokładnie zmiksować

DSC_0006

DSC_0008

DSC_0020

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *