Uwielbiacie ziemniaki z koperkiem? Ja mogę jeść tonami. Gdy dodacie jeszcze zrumienioną cebulkę, to ekstaza pełna. Taki właśnie zestaw, jest farszem wyjątkowych pierogów. Za takie pyszności, należą się podziękowania dla Pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Zażółkiew. Miejscowość znajduje się w powiecie krasnostawskim na Lubelszczyźnie.
To kolejne pierogi na moim blogu, a zarazem następne na Lubelszczyźnie. Farsz jest aromatyczny. Choć nie ma w nim twarogu, to przypomina smakiem ruskie. Zrumieniona cebulka i koperek, robią swoje. Nadają niezwykłego smaku. Ciasto też nie jest takie zwyczajne. Dodaje się do mąki śmietanę. Oczywiście w moim przepisie, jest sojowa. Nie testowałem odsmażania pierogów, bo pochłonąłem je prosto z wody. Podejrzewam, że są tak samo pyszne
SKŁADNIKI:
Ciasto:
– 2,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
– 1 łyżka śmietany sojowej (z TEGO przepisu), lub innej
– 1 łyżeczka soli
– gorąca woda
Farsz:
– około 1 kg ziemniaków
– 1 bardzo duży pęczek koperku
– 2 spore cebule
– sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
Farsz:
– ziemniaki obrać, ugotować, utłuc lub przecisnąć przez praskę, wystudzić
– dodać drobno pokrojony koperek
– cebulę pokroić w drobną kotkę i zrumienić na oleju. Dodać do farszu
– farsz doprawić do smaku solą i pieprzem
Ciasto:
– mąkę wymieszać z solą. Dodać śmietanę. Dolewać powoli gorącą wodę
– wyrabiać kilka minut elastyczne i twardawe ciasto
– cienko wałkować, wykrawać krążki, nakładać farsz i zlepiać
– gotować w osolonej wodzie. 3 minuty od wypłynięcia
– podawać ze zrumienioną cebulką
Bardzo dobre pierożki. Farsz mocniej przyprawić.Polecam i dziękuję za recepturę))
Skorzystalam z przepisu naprawde paluchy lizac, polecam wszystkim !
ale pysznie te pierogi wygladaja
xoxo https://www.wolfiepoli.com/
:))) ojjj, ale nabrałam smaka na takie pierogi!!! Dziękuję za podsunięcie pomysłu na obiad:)
Pozdrawiam serdecznie:)