KOTLETY Z FASOLI I KASZY OWSIANEJ
weganon 23 października 2020

DSC_0003

W kuchni polskiej popularny jest owies. Znamy go najczęściej pod postacią płatków, jak i również mąki. Rzadziej stosuje się pełne ziarno czy kaszę owsianą. Wynika to ze specyfiki i tradycji kulinarnych w naszym kraju. Jeszcze przed XVII wiekiem, kasza owsiana była często wykorzystywana w naszej kuchni. Przygotowywano z niej sycące potrawy z dodatkiem skwarek, duszonej cebuli, olejów tłoczonych na zimno, jako dodatek do potraw mięsnych. Podawano ją ze świeżymi owocami i zawiesistymi, słodkimi sosami. Obecnie występuje w dwóch postaciach. Jako pełne ziarno, czyli pęczak owsiany, lub drobnych ziaren, czyli kasza łamana. Inaczej gotuje się pełne ziarno, a inaczej kaszę łamaną.

Kaszę owsianą można wykorzystać do różnych potraw. Na słodko i wytrawnie. Na śniadanie, obiad, podwieczorek czy kolację. Dziś proponuje Wam kotlety z dodatkiem białej fasoli i grzybów. To najlepszy sposób wykorzystania owsianego pęczaku. Kotlety są aromatyczne, chrupiące i o ciekawej strukturze dzięki pełnemu ziarnu.

DSC_0009

SKŁADNIKI:

– 1 szklanka pęczaku owsianego (kasza z pełnego ziarna owsa)
– 1 szklanka fasoli Jaś
– 6 średnich pieczarek
– 2 łyżki drobno pokrojonego koperku
– 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
– 1 duża cebula
– 1 łyżeczka mielonej kozieradki
– 1 łyżka majeranku
– 2 starte ząbki czosnku
– sól i pieprz do smaku
– 2-3 łyżki oleju

WYKONANIE:

– fasolę namoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem sporej szczypty soli. Moczyć około 10 godzin. Odlać wodę, fasole przepłukać, włożyć do garnka, zalać świeżą porcją wody i gotować do miękkości. Odcedzić i zmielić w maszynce
– kaszę przepłukać 2-3 razy zimną wodą. Włożyć do garnka, wlać 3 szklanki wody, dodać szczyptę soli. Przykryć i gotować na bardzo małym ogniu przez 25 minut. Zestawić z ognia i odstawić pod przykryciem do wystudzenia
– cebule i pieczarki pokroić w drobną kostkę i usmażyć ze szczyptą soli, aż odparuje cały płyn. Wyłączyć grzanie, dodać kozieradkę i majeranek. Wymieszać
– do miski przełożyć wszystkie składniki masy. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Ponownie wyrobić masę
– formować kotlety, smażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron na rumiano
– kotlety można również upiec w 180°C przez 15 minut

DSC_0017

DSC_0013

DSC_0006

8 Komentarze

  1. Zrobiłam z pęczaku i borowików. Przepyszne! Zjedliśmy z ziemniakami puree i ogórkami kiszonymi. Dziękuje Weganon!… i pytam – kiedy pojawi się jakiś nowy przepis z ziemniaków

  2. Super, czekałam na nowe kotlety :) Czy pęczak jęczmienny się nada i ile wyszło kotletów z tych proporcji? Dzięki Andrzej za podpowiedź z grzybami, też wykorzystam moje suszone. Dzięki i pozdrowienia :)

  3. Pycha. Muszę spróbować! Tylko tak się zastanawiam – czy zamiast pieczarek mogłyby być grzyby leśne? Marzy mi się taki właśnie mocno grzybowo-leśny aromat, jak na Wigilię 😉

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *