KORZENNO – CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ
weganon 16 sierpnia 2015

Wiem, że większości cukinia kojarzy się głównie z leczem, w formie marynowanej lub faszerowanej.
To warzywo idealnie nadaje się do dań słodkich. Pokrojona w kostkę i zalana syropem z cytryną świetnie imituje ananasa. Na blogu pojawił się już jeden przepis na słodko z wykorzystaniem tego warzywa w wersji surowej Czekoladowe ciasto z cukinią
Czas na wersję pieczoną. Starta na średnich oczkach cukinia nadaje ciastu lekką wilgotność. Przypomina trochę brownie. Dodatek cynamonu nadaje korzennego smaku. Obowiązkowo ciasto polać czekoladą. Wykorzystałem tu mąkę orkiszową jasną, ale spokojnie można inną. Ciasto nie zawierało żadnych dodatków. Następnym razem dodam orzechy i suszone owoce by je wzbogacić.
Warunkiem uzyskania dobrego smaku jest użycie ciemnego cukru, najlepiej melasowego (np muscovado). Składnik tłuszczowy to dowolny olej nie oliwa.
Jeżeli macie w domu nadmiar cukinii, to koniecznie wypróbujcie to proste a smaczne ciasto

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki startej na średnich oczkach cukinii (pozbawiona gniazd nasiennych, nie obierana)
– 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub innej mąki
– pół szklanki oleju (najlepiej bezsmakowy np rzepakowy, słonecznikowy)
– pół szklanki dżemu ananasowego lub morelowego
– szklanka ciemnego cukru melasowego np muscovado
– 1 łyżeczka kopiasta proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka kopiasta sody oczyszczonej
– kopiasta łyżka kakao
– 3 łyżki mielonego lnu
– 6 łyżek wody
– szklanka wiórków kokosowych
– 2 łyżeczki cynamonu
– czekolada do polania


WYKONANIE:

– do misy miksera wlać olej, włożyć dżem i cukier i dokładnie zmiksować
– len zalać wodą i odstawić na 2 minuty aż spęcznieje (nasz zamiennik jajka). Dodać do misy i dokładnie powtórnie zmiksować
– dodać cukinie i zmiksować
– w drugiej misce wymieszać mąkę, wiórki, cynamon, kakao, proszek i sodę
– suche składniki dodać do mokrych i zmiksować do połączenia
– dno formy do keksów (najlepiej z wyjmowanym spodem) wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować olejem i wysypać mąką
– wyłożyć masę
– piec godzinę (do suchego patyczka) w 180 stopniach
– po wystudzeniu polać rozpuszczoną czekoladą

 

39 Komentarze

  1. Weganonie, czy cukinię można zastąpić startą marchewką? Wówczas ile tej marchewki – około 2 szklanek startej?

  2. Czy mogę to ciasto zrobić w tortownicy 23cm? Jeśli tak, czy trzeba zwiększyć ilość składników? Czy zamiast lnu mogę dać chia (jak dużo)?

  3. Czy można byłoby pokombinować z cukrem? Mam brązowy trzcinowy oraz miód, ciekawe, czy ciasto wyjdzie?

  4. O jakie to dobre… Użyłam dżemu z dyni <3 I dodałam więcej przypraw. Następnym razem dodam orzechy włoskie, będzie mega!

  5. Czy zamiast dżemu mogę dodać mus z jabłek? Miałam jesienią dużo jabłek, które rozgotowałam i dodałam troszkę cukru i hop do słoików.

  6. Chciałam wypròbować przepis ale mam problem z wiòrkami kokosowymi. Czy można je w jakiś sposòb zastapić?

  7. Przymierzam się do zrobienia tego ciasta, ale nie posiadam mielonego lnu :( czy można go czymś zastąpić? Pozdrawiam, Ania :)

  8. ciasto powinno być wilgotne, ale nie mokre. Możliwe, że cukinia zawierała sporo wody. Wtedy trzeba jej trochę odlać

  9. Ciasto smaczne tylko takie wilgotne. Czy takie powinno być?
    Z góry dzięki za odpowiedź.

  10. Właśnie zjadłam to ciasto na śniadanie w towarzystwie jogurtu naturalnego z otrębami, spiruliną, wiórkami, sezamem i czym tam jeszcze, co było pod ręką;). Do tego czereśnie, truskawki, nektarynka i kiwi. Mogę tylko powiedzieć, że było pysznie i zdrowo. Ciasto naprawdę świetne!!!!!!

  11. czy zamiast dżemu ananasowego czy morelowego mogę dać inny smak,albo czy można kwestię dżemu pominąć? proszę o odpowiedź,pozdrawiam :)

  12. Pawle chce wykorzystac ten przepis na tort (bez cukini ciasto zrobię ) chce w tortownicy 18 cm upiec . Czy za duzo nie będzie tego ciasta ?Czy zrobic z polowy porcji ?

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *