Wiem, że większości cukinia kojarzy się głównie z leczem, w formie marynowanej lub faszerowanej.
To warzywo idealnie nadaje się do dań słodkich. Pokrojona w kostkę i zalana syropem z cytryną świetnie imituje ananasa. Na blogu pojawił się już jeden przepis na słodko z wykorzystaniem tego warzywa w wersji surowej Czekoladowe ciasto z cukinią.
Czas na wersję pieczoną. Starta na średnich oczkach cukinia nadaje ciastu lekką wilgotność. Przypomina trochę brownie. Dodatek cynamonu nadaje korzennego smaku. Obowiązkowo ciasto polać czekoladą. Wykorzystałem tu mąkę orkiszową jasną, ale spokojnie można inną. Ciasto nie zawierało żadnych dodatków. Następnym razem dodam orzechy i suszone owoce by je wzbogacić.
Warunkiem uzyskania dobrego smaku jest użycie ciemnego cukru, najlepiej melasowego (np muscovado). Składnik tłuszczowy to dowolny olej nie oliwa.
Jeżeli macie w domu nadmiar cukinii, to koniecznie wypróbujcie to proste a smaczne ciasto
SKŁADNIKI:
– 2 szklanki startej na średnich oczkach cukinii (pozbawiona gniazd nasiennych, nie obierana)
– 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub innej mąki
– pół szklanki oleju (najlepiej bezsmakowy np rzepakowy, słonecznikowy)
– pół szklanki dżemu ananasowego lub morelowego
– szklanka ciemnego cukru melasowego np muscovado
– 1 łyżeczka kopiasta proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka kopiasta sody oczyszczonej
– kopiasta łyżka kakao
– 3 łyżki mielonego lnu
– 6 łyżek wody
– szklanka wiórków kokosowych
– 2 łyżeczki cynamonu
– czekolada do polania
WYKONANIE:
– do misy miksera wlać olej, włożyć dżem i cukier i dokładnie zmiksować
– len zalać wodą i odstawić na 2 minuty aż spęcznieje (nasz zamiennik jajka). Dodać do misy i dokładnie powtórnie zmiksować
– dodać cukinie i zmiksować
– w drugiej misce wymieszać mąkę, wiórki, cynamon, kakao, proszek i sodę
– suche składniki dodać do mokrych i zmiksować do połączenia
– dno formy do keksów (najlepiej z wyjmowanym spodem) wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować olejem i wysypać mąką
– wyłożyć masę
– piec godzinę (do suchego patyczka) w 180 stopniach
– po wystudzeniu polać rozpuszczoną czekoladą
Len i siemię to, to samo
W jakiej ilości zastąpić len siemieniem ? Czy w ogóle można?
Tyle samo
Weganonie, czy cukinię można zastąpić startą marchewką? Wówczas ile tej marchewki – około 2 szklanek startej?
tak
Czy cukinię można zastąpić dynią hokkaido?
Smacznego
Zrobiłam, pychota dzięki za przepis
Tak. Składników tyle samo. Chia 1 łyżka
Czy mogę to ciasto zrobić w tortownicy 23cm? Jeśli tak, czy trzeba zwiększyć ilość składników? Czy zamiast lnu mogę dać chia (jak dużo)?
Oczywiście, że tak. Wszelkie słodziwa dozwolone
Czy można byłoby pokombinować z cukrem? Mam brązowy trzcinowy oraz miód, ciekawe, czy ciasto wyjdzie?
Dzięki za odpowiedź, wyszło boskie <3 z sosem malinowym genialne
Tak
czy można zastąpić wiórki kokosowe mąką kokosową?
smacznego
O jakie to dobre… Użyłam dżemu z dyni <3 I dodałam więcej przypraw. Następnym razem dodam orzechy włoskie, będzie mega!
zdecydowanie tak
Czy zamiast dżemu mogę dodać mus z jabłek? Miałam jesienią dużo jabłek, które rozgotowałam i dodałam troszkę cukru i hop do słoików.
np zmielonym słonecznikiem
Chciałam wypròbować przepis ale mam problem z wiòrkami kokosowymi. Czy można je w jakiś sposòb zastapić?
ja dodałbym tyle samo, co kakao
Czy mona kako zastapic karobem? Jesli tak, to w jakich proporcjach?
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź 😉 a zatem zabieram się do pieczenia
wystarczą zmiksowane 2 średnie banany. Najlepiej dojrzałe
Przymierzam się do zrobienia tego ciasta, ale nie posiadam mielonego lnu czy można go czymś zastąpić? Pozdrawiam, Ania
ciasto powinno być wilgotne, ale nie mokre. Możliwe, że cukinia zawierała sporo wody. Wtedy trzeba jej trochę odlać
Ciasto smaczne tylko takie wilgotne. Czy takie powinno być?
Z góry dzięki za odpowiedź.
super zestaw smacznego
Właśnie zjadłam to ciasto na śniadanie w towarzystwie jogurtu naturalnego z otrębami, spiruliną, wiórkami, sezamem i czym tam jeszcze, co było pod ręką;). Do tego czereśnie, truskawki, nektarynka i kiwi. Mogę tylko powiedzieć, że było pysznie i zdrowo. Ciasto naprawdę świetne!!!!!!
dżem jest konieczny ale może być inny
czy zamiast dżemu ananasowego czy morelowego mogę dać inny smak,albo czy można kwestię dżemu pominąć? proszę o odpowiedź,pozdrawiam
Dzięki za podpowiedź
zmniejsz składniki o około 30 % i powinno być git
Pawle chce wykorzystac ten przepis na tort (bez cukini ciasto zrobię ) chce w tortownicy 18 cm upiec . Czy za duzo nie będzie tego ciasta ?Czy zrobic z polowy porcji ?
Dzięki za przepis, wypróbowałam i wkrótce opiszę na blogu. Bardzo inspirujący blog:). Pozdrawiam!
Pysznie wygląda
taki zdrowy, cukiniowy "Murzynek"
Piekłam takie ciasto kiedyś i było pyszne