KORZENNE CIASTO DYNIOWO – DAKTYLOWE NA DZIEŃ WEGAN :)
weganon 1 listopada 2015
 
W 1944 roku powstało Towarzystwo Wegańskie. Z tej okazji 1 listopada obchodzony jest Światowy Dzień Wegan :)
Postanowiłem zrobić wyjątkowe w smaku ciacho. Wiem wiem. Przepisów z dynią jest już tyle, że pewnie macie dość. Jest sezon na to warzywo i trzeba wykorzystywać je na maksa.
Ciast dyniowych w internecie jest sporo. Na ciepło, na zimno. W różnych konfiguracjach.
Dynia, tak jak śliwki lubi towarzystwo korzennych przypraw. Nie mogło ich zabraknąć i tu.
Co takiego zawiera ten wytwór. Oprócz dyni znalazły się daktyle, orzechy ziemne, korzenne przyprawy. Ilość dyni jest podwójna. Znalazła się ona również w kremie czekoladowym.
Uwielbiam ciasta typu 2 miski. Czyli w jednej suche a w drugim ciekłe składniki. Łączymy je, mieszamy i ciasto gotowe. Bez zbędnych ceregieli. Prosto.
Wszystkim weganom i wegankom w dniu i święta życzę przede wszystkim zdrowia, choć my mamy go pod dostatkiem. Wspaniałych potraw roślinnych każdego dnia. Wytrwania w swoich postanowieniach i silnej woli i przekonywaniu innych :)

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:
– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej typ 480-500
– 1 szklanka musu dyniowego
– pół szklanki orzechów ziemnych niesolonych 
– szklanka mleka roślinnego
– 20 suszonych daktyli
– pół szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego lub ksylitolu
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 płaskie łyżeczki sody
– płaska łyżeczka mielonego kardamonu
– 2 kopiaste łyżeczki cynamonu
– skórka z 2 cytryn

Krem:
– 2 czekolady min. 70% po 100 g
– szklanka musu dyniowego
– dowolny syrop do smaku
– orzechy i migdały do dekoracji


WYKONANIE:

Ciasto:
– do otrzymania musu dyniowego, potrzebna będzie średnia dynia hokkaido lub inna o słodkim smaku
– dynię pokroić na mniejsze kawałki i upiec w 200 stopniach do miękkości. Wystudzić i dokładnie zmiksować
– daktyle namoczyć w ciepłej wodzie kilka godzin (aż będą miękkie)
– daktyle zmiksować z orzechami na gładko (powstanie coś w rodzaju masła orzechowego)
– w jednej misce połączyć dynię, daktyle z orzechami, skórkę i mleko
– w drugiej mąkę, proszek, cukier, sodę, przyprawy
– ciągle miksując dodawać powoli ciekłe składniki do stałych
– dno tortownicy (śr. 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować dowolnym olejem i wysypać mąką
– wyłożyć ciasto do tortownicy i wyrównać wierzch
– piec około 40 – 45 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach
– wystudzić

Krem:
– do garnka przełożyć pokruszoną czekoladę i syrop (ja dodałem 2 łyżki)
– całość rozpuścić na małym ogniu (nie gotować)
– dodać mus dyniowy i dokładnie wymieszać
– kremem pokryć wierzch ciasta (nie żałować go)
– wierch posypać grubo siekanymi orzechami i migdałami
– wstawić do lodówki by krem stężał

 

23 Komentarze

  1. Ciasto po prostu przepyszne! Krem czekoladowy zdrowe mistrzostwo! Niestety mimo cudownego smaku wyszło bardzo zbite i nie takie puszyste jak na zdjęciu, może dlatego ze dodałam pół na pół mąkę orkiszową i owsianą?

  2. Wspaniałe! Zrobiłam zgodnie z przepisem i jestem zachwycona smakiem tego ciasta. Wbrew pozorom szybko się robi (dynię miałam już wcześniej upieczoną). Jest miękkie i bardzo aromatyczne. Z pewnością będę jeszcze wracać do tego przepisu. Dziękuję :)

  3. Super :) Najbardziej mnie cieszy, kiedy czytelnicy inspirują się przepisem i wykonują własne dzieła. Właśnie o to mi chodzi w prowadzeniu bloga. Gratuluje udanego wypieku, dziękuje za miłe słowa i życzę smacznego :)

  4. Wypróbowałam, wyszło wyborne, luksusowe niemal, co z ciastem dyniowym niekoniecznie mi się kojarzy :) Dokonałam paru modyfikacji, zależnie od zawartości moich szafek kuchennych. Do ciasta użyłam samej mąki pełnoziarnistej (pszennej i orkiszowej), słonecznika zamiast orzeszków i nieco więcej daktyli. Obawiałam się, że wyjdzie bardziej zbite, ale jest takie samo, jak na zdjęciu – wilgotne, a wciąż lekko puszyste, delikatnie napowietrzone. Krem posłodziłam rozmoczonymi daktylami, a zamiast jednej z czekolad dodałam nieco ciemnego kakao, parę łyżek mleka roślinnego (moja dynia była dość sucha, nawet jak na hokkaido) i odrobinę wanilii. Wyszło nadspodziewanie pysznie i obficie, do tego stopnia, że ciasto zarówno przełożyłam, jak i pokryłam wierzch oraz boki. Dziękuję za przepis i gratuluję tak kreatywnej, smacznej strony!

  5. Absolutnie najlepsze ciasto dyniowe, jakie jadłam! Dynię kocham, ciast i ciasteczek z nią zrobiłam chyba z tysiąc, ale to mnie zaczarowało! Ta skórka cytryny! Mistrzostwo!

  6. A mogłabym użyć od razu masła orzechowego (nie mam odpowiedniego blendera, który zmieliłby taką małą ilość orzechów, musiałabym wsypać ze 2 szklanki)? Jak myślisz, ile mniej więcej powinnam go dać – 1/4 albo 1/3 szklanki? I czy z mąką orkiszową pełnoziarnistą też by wyszło? Bo mam cały kilogram w domu i chętnie bym wykorzystała…

  7. Ciasto wygląda smakowicie :) Chciałabym upiec coś lekkiego, bo do tej pory same ciężkie dyniowe wypieki robiłam. Czy to ciasto jest takie właśnie?

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *