Kuchnia polska stoi ziemniakami i nikt temu nie zaprzeczy. Każdy region kraju ma swoje potrawy z tych bulw. Kluski, placki, pieczone, gotowane, tarte, smażone, gotowane itd.
Z czego wynika taka popularność? Na pewno z ilości upraw, ceny i łatwości dostępu do składnika.
Ziemniaczane potrawy przeważnie są w towarzystwie mąki. To kolejny łatwo dostępny składnik. To połączenie daje sytość. Stanowi esencję regionalności kuchni Polski. Każdy
z nas ma swoje ulubione potrawy ziemniaczane.
Gdybym miał wybrać ulubioną potrawę to byłoby trudno. Z każdego zakątka kraju jest coś pysznego. Te kluski z przepisu to mała modyfikacja śląskich. Nie są z dziurką a nadziewane aromatyczną pastą. Wyglądają jak pyzy, ale nie ma w nich surowych ziemniaków. Są tylko gotowane z dodatkiem skrobi kartoflanej.
Na blogu pojawiło się już sporo ziemniaczanych potraw. Będzie jeszcze więcej, bo dzień bez pyry to dzień stracony
SKŁADNIKI:
Na masę ziemniaczaną:
– 1 kg ziemniaków skrobiowych po obraniu
– 1 łyżeczka soli
– skrobia (mąka) ziemniaczana
Na farsz:
– ½ kg pieczarek lub innych grzybów
– 1 szklanka zielonej soczewicy
– sól i pieprz do smaku
– 1 spora cebula
– 1 liść laurowy
– 4 ziarna ziela angielskiego
– 1 łyżka majeranku
– 1 natka pietruszki
WYKONANIE:
Farsz:
– soczewicę ugotować, odcedzić i wystudzić. Cebulę i grzyby pokroić w kostkę. Podsmażyć na miękko z zielem i liściem. Wyjąć zioła. Dodać soczewicę i dokładnie zmiksować lub zmielić. Dodać drobno posiekaną natkę, majeranek i sól do smaku
Masa:
– ziemniaki ugotować, odcedzić i ciepłe przepuścić przez praskę lub dokładnie ubić tłuczkiem. Wystudzić.
– włożyć do miski. Wyrównać wierzch. Podzielić na 4 części. Wyjąć jedną i w to miejsce dodać tyle samo mąki. Następnie dodać wyjęte ziemniaki. Dodać sól i dokładnie wymieszać, ale nie za długo
– z masy odrywać kawałki. Formować kulki wielkości większej od dużego orzecha włoskiego. Spłaszczać (najlepiej zwilżyć delikatnie dłonie). Nakładać farsz i zlepiać dokładnie. Wszelkie przerwy wyrównać palcami
– gotować w osolonej wodzie 1-2 minuty od wypłynięcia
Proponuje surowe. Gotować ze 3 minuty od wypłynięcia, choć lepiej wcześniej sprawdzić, czy farsz jest ciepły
Wyszły pyszne, chcę zrobić więcej i zamrozić. mrozić surowe czy ugotowane? Jak długo gotować po wyjęciu z zamrażarki?
można
Można mrozić? Jeśli tak to kiedy i w jakiej postaci?
Dodać odrobine wody
co zrobić jeśli ciasto mi się kruszy? nie mogę nic ulepic pomocy
Będzie ciężko, ale może odparować
Jeśli zapomniałam odcedzić soczewicy (co za rozmach), to powinnam jakoś z całej masy jeszcze pozbyć się wody?
Nie. Żadna soczewica nie wymaga moczenia
Czy soczewicę moczyć wcześniej?
Musi być skrobia, bo inaczej wyjdą bardzo twarde
Czy można dodać innej mąki zamiast ziemniaczanej, np maki z cieciorki czy musi być ta konkretna?
Kotlety, dodać suszonych pomidorów i jako pasta na pieczywo
Przepyszne wyszly! Bardzo mi brakowalo tradycyjnych smakow ostatnio, a ten przepis okazal sie strzalem w dziesiatke! Troche jednak zostalo mi farszu – jakies pomysly jak go wykorzystac? Dziekuje za ten i wiele innych przepisow- jestem wielka fanka!
Absolutnie fantastyczny smak. Smakują nawet osobom, które wykazują – niezrozumiałą dla mnie – miłość do smaku mięsa. Na tę ilość farszu zużywam jednak 2 kilo ziemniaków. Mam też pytanie – co z mrozeniem? Ktoś próbował i doradzi?
czerwona, jak dla mnie jest zbyt wodnista
a z czerwonej soczewicy mozna ?
smacznego
Zrobiłam, miałam dystans, ale jak spróbowałam <3 ojej, zakochałam się. To jest mój obiad wymarzony jak się chce człowiek porządnie najeść!
Wyszły pyszne, tylko nadzienia zostało. Będzie do pierogów 😉
wszystko zależy jakiej wielkości są kluski
Ile sztuk wychodzi z tej ilości ziemniaków?
Z nieba spadł mi ten przepis, czegoś takiego szukałam. Ach, dzisiaj robię.
Fajny pomysl, bede robic!
Są pyszne
mam ogromną ochotę przygotować je dla rodzinki jak będę w domu w kwietniu nie ma to jak pyszne, dobre, mięciutkie kluchy! a z tym nadzieniem muszą smakować genialnie