KLOPSIKI Z BOBU I KASZY JAGLANEJ Z AROMATYCZNYM SOSEM POMIDOROWYM
weganon 24 lipca 2015

Sezon na bób w pełni. Młode strączki przerabiam na pastę na surowo. Dojrzały bób uwielbiam gotowany z koprem i oliwą. Wszelkie rośliny strączkowe są idealne do pasztetów czy past. Ich struktura po ugotowaniu jest też idealna do wykonania burgerów i klopsików.
Zmieszany bób z kaszą jaglaną, dużą ilością natki i kopru, to świetna propozycja dla makaronu i sosu pomidorowego.
Sos pomidorowy też jest trochę inny. Pomidory w formie gęstego sosu, zostały doprawione cynamonem i octem balsamicznym. Smak jest niepowtarzalny.
Już pewnie zdążyliście się zorientować, że makaron przygotowuje własnoręcznie. Nie wynika to z tego, że nie lubię kupnego. Bardziej mi smakuje własnej roboty. Dodatek curry nadaje fajnego koloru, ale również i smaku.
Całość posypana listkami bazylii i ziarenkami czarnuszki, dopełnia smak.

SKŁADNIKI:


Na klopsiki:
– pół kilograma bobu
– pół szklanki suchej kaszy jaglanej
– pół pęczka koperku
– pół pęczka natki pietruszki
– łyżka suszonego oregano
– łyżka suszonego lubczyku
– pół szklanki pestek słonecznika
– sól i pieprz do smaku

Na sos:
– 2 szklanki gęstego sosu pomidorowego
– 1 mała cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka gęstego octu balsamicznego
– 1 łyżka cukru trzcinowego lub dowolnego syropu
– pół pęczka koperku
– pół pęczka natki pietruszki
– sól i pieprz do smaku
– pół łyżeczki cynamonu

Na makaron:
– szklanka maki pszennej typ 500
– szklanka semoliny
– płaska łyżeczka curry
– łyżeczka soli
– zimna woda


WYKONANIE:


Makaron:
– zmieszać wszystkie sypkie składniki
– powoli dodawać wodę w ilości zapewniającej otrzymanie twardawego, ale elastycznego ciasta
– ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na minimum pół godziny

Klopsiki:
– ugotować do miękkości kaszę i wystudzić
– ugotować do miękkości bób, przelać kilka razy zimną wodą. Usunąć skórki 
– w malakserze zmiksować wszystkie składniki
– doprawić sola i pieprzem
– formować małe klopsiki
– układać na papierze do pieczenia i piec 20 minut w 200 stopniach


Sos:
– do garnka wlać sos, dodać drobno pokrojoną cebule i czosnek
– całość podgrzewać na małym ogniu około 5 minut
– dodać pozostałe składniki i gotować 5 minut
– całość dokładnie zmiksować
– doprawić solą i pieprzem – ciasto na makaron cienko rozwałkować i wycinać cienkie paseczki (jeśli mamy maszynkę do makaronu to sprawa jest banalna)


– makaron ugotować
– odcedzić, dodać sos i dokładnie wymieszać
– dodać klopsiki i delikatnie wymieszać

 

4 Komentarze

  1. mam sporo bobu, może ulepię takie klopsiki, przepysznie się zapowiada! i do tego ten domowy makaron – delicje! :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *