KLASYKI PRL. CZ. 9 – KAKAOWE CIASTO „MURZYNEK”
weganon 14 lutego 2025

DSC_0103

Gdyby zrobić sondę wśród Polek i Polaków, którzy mają wiek 40 +, jakie było ulubione ciasto ich dzieciństwa, podejrzewam, że byłby to „murzynek”. Dlaczego? Było szybkie, łatwe w wykonaniu, składniki były w domu i zawsze się udawało. Upieczone na szybko, było podwieczorkowym klasykiem. W wersji podstawowej na co dzień. Na niedziele zazwyczaj z polewą kakaową, czasem orzechami. Niekiedy przekrawane w poprzek i przekładane powidłami. Przeważnie miał okrągłą formę, bo był pieczony w prodiżach. Jeśli chodzi o polewę, to była na bazie stopionej margaryny, rzadziej masła, kakao, cukru i mleka. Podawany z kubkiem ciepłego lub zimnego mleka. Za co uwielbiam to ciasto? Bo zawsze się udaje. Zarówno w wersji klasycznej się udawało (to było moje pierwsze ciasto, które piekłem ponad 30 lat temu) i wersji wegańskiej. Suche składniki mieszamy z ciekłymi, tylko do połączenia. Do masy można dodać przyprawy piernikowej dla wzbogacenia smaku. Jednak wersja podstawowa jest najlepsza. Kawałek kakaowego ciasta, kubek owsianego mleka i „Świerszczyk” (ten na zdjęciu z 1972 roku), który uwielbiałem na równi z „Misiem” (dla nie wiedzących o czym mówię, to gazety dla dzieci z czasów PRL).

DSC_0088

SKŁADNIKI:

Ciasto:
– 300 g mąki pszennej uniwersalnej

– 30 g kakao
– 200 g drobnego cukru
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżka soku z cytryny
– 300 g mleka owsianego lub sojowego
– 70 g oleju
Polewa:
– 60 g wegańskiej margaryny
– 2 łyżki kakao
– 50 g drobnego cukru
– 1 łyżka mleka owsianego lub sojowego

WYKONANIE:

– piekarnik rozgrzać do 170°C. Dno tortownicy o średnicy około 20 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie ma potrzeby
 – w misce wymieszać mąkę z kakao, cukrem i sodą
– w drugiej wymieszać mleko z olejem i sokiem z cytryny. Wlać do suchych i szybka oraz dokładnie wymieszać trzepaczką. Wlać do tortownicy i włożyć do piekarnika
– piec około 40 minut (do suchego patyczka). Grzanie góra/dół, środkowa półka. Gdy ciasto się upiecze. Uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić jeszcze ciasto na 5 minut. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia
– do garnka włożyć margarynę, cukier i mleko. Podgrzewać aż margaryna się roztopi. Dodać kakao i dokładnie wymieszać trzepaczką
– polać ciasto i odstawić do zastygnięcia polewy

DSC_0091

DSC_0063

DSC_0076

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *