Ryż ze śmietaną i cukrem. Ryż z jabłkami i cynamonem. Gotowany na mleku lub wodzie. Traktowany był jako podwieczorek, ale również danie obiadowe. Dla mnie to miłe wspomnienie przedszkolnego podwieczorku i popołudniowego deseru u babci. Ryż gotowano w wodzie bez soli, a następnie dodawano śmietanę, by nabrał kremowej konsystencji. Dosładzano cukrem waniliowym i posypywano wierzch cynamonem. Do tego były jabłka tarte surowe lub rozgotowane również z cynamonem. Podawano je na ryżu lub obok. Czasami pojawiała się wersja pieczona. Przekładany warstwami ryż z jabłkami, pieczono i krojono w kawałki, a następnie polewano sosem waniliowym. Do jabłek dodawano również rodzynki, ale była to już wersja wypasiona. Zdecydowanie za rzadko jada się tak proste, a jednocześnie smaczne potrawy/desery. Dzieciństwo powraca ze smakiem.
SKŁADNIKI:
– 200 g ryżu
– 500 g wody
– 4 jabłka
– cukier i cynamon do smaku
– cukier waniliowy do smaku
– 2 łyżki roślinnej „śmietanki” 18% (użyłem Plantona)
WYKONANIE:
– jabłka obrać, zetrzeć na tarce i rozgotować z dodatkiem cukru
– ryż przepłukać zimną wodą. Wsypać do garnka, wlać wodę. Przykryć. Gotować 15 minut od czasu zawrzenia wody na małym ogniu. Dodać „śmietankę”, doprawić do smaku cukrem waniliowym
– wyłożyć ryż na talerz, posypać cynamonem, a obok jabłka