KARCZMISKIE PIEROGI Z BOBEM I ZIEMNIAKAMI
weganon 21 czerwca 2022

DSC_0005

Nie wiem czy wiecie, ale w polskiej, tradycyjnej kuchni, jest sporo wegańskich dań. I nie mam tu na myśli klusek śląskich, pierogów z kapustą i grzybami, barszczu czy soczewiaków. W różnych zakątkach kraju, są potrawy, które znane są wąskiemu gronu. Jedne figurują na Liście Produktów Tradycyjnych. Inne chronione są znakiem UE. Gdy przejrzycie dokładnie, to znajdziecie wegańskie perełki. Jedną z nich są pierogi z bobem.
Kiedy będziecie w okolicach Opola Lubelskiego a dokładnie w miejscowości Karczmiska, koniecznie zasmakujcie wyjątkowych pierogów. Farsz z bobu, ziemniaków i duszonej cebulki. Wyjątkowe w smaku. Możecie je spotkać pod nazwą „Pierogi z bobrem”, tak, bowiem nazywany jest tam strączek. Uprawa bobu jest od wielu pokoleń. Rolnicy wrzucali nasiona miedzy kartofle (praktyczne wykorzystanie przestrzeni). Pierogi są tak wyjątkowe, że w 2014 roku zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.
Każda z gospodyń ma swój tajemny przepis. Zarówno na ciasto i farsz. Jedne dodają jajko do ciasta a inne pomijają. U jednych gotowe pierogi polewa się stopionymi skwarkami a u innych prażoną cebulką. Moje są oczywiście 100% wegańskie i pewnie też takowe królują w Karczmiskach.

DSC_0444

SKŁADNIKI:

Ciasto:
– 3 szklanki mąki pszennej uniwersalnej

– 250 ml gorącej wody
– 1 łyżeczka soli
– 2 łyżki oleju rzepakowego

Farsz:
– 1 kg bobu

– 800 g ziemniaków
– 2 średnie cebule
– 1 łyżka majeranku
– pęczek koperku
– sól i pieprz do smaku
– 3 łyżki oleju rzepakowego

WYKONANIE:

Farsz:
– Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i gorące przecisnąć przez praskę. Wystudzić
– bób gotować około 30 minut (do miękkości). Wystudzić i wyjąć ze skórek (jeśli macie młody bób, to nie ma potrzeby obierania ze skórek). Zmielić w maszynce. Dodać do ziemniaków z drobno posiekanym koperkiem
– cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić wraz z szczyptą soli na oleju. Wyłączyć grzanie, dodać majeranek i przemieszać z bobem
– składniki farszu doprawić do smaku solą i pieprzem

Ciasto:
– sól wymieszać z mąką. Dodać gorącą wodę i wyrobić ciasto. W zależności od mąki, możliwe, że potrzeba będzie więcej wody. Ma powstać miękkie i elastyczne ciasto

Pierogi:
– ciasto wałkować cienko, wykrawać kółka szklanką. Nakładać farsz i sklejać
– gotować około 3 minut od wypłynięcia w osolonej wodzie. Podawać z duszoną cebulką lub śmietanką roślinną

DSC_0007

DSC_0466

DSC_0019

11 Komentarze

  1. Najpierw układam każdy osobno w zamrażarce, a jak są już zamrożone, wkładam do pojemników lub woreczków. Nigdy się nie kleją

  2. Paweł, proszę, powiedz jak dokładnie pakujesz pierogi do zamrożenia.Ratuj! Moje się sklejają i… koniec…

    Pozdrówka:))

    Yva

  3. Przeglądałam wszystkie Twoje przepisy i jestem pod ogromnym wrażeniem, będę teraz codziennie gotowała jakąś potrawę z Twoich magicznych przepisów:)Tym bardziej, że ja mój mąż i dziecko jesteśmy weganami więc Twoja stronka jest dla nas idealna:)dziękuję

  4. My zrobiliśmy dziś :) Dziękujemy za inspirację polską wegańską tradycją i za konkretny przepis. Robiliśmy już drohobyckie i krasnostawskie. Super!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *