Nie wiem czy wiecie, ale w polskiej, tradycyjnej kuchni, jest sporo wegańskich dań. I nie mam tu na myśli klusek śląskich, pierogów z kapustą i grzybami, barszczu czy soczewiaków. W różnych zakątkach kraju, są potrawy, które znane są wąskiemu gronu. Jedne figurują na Liście Produktów Tradycyjnych. Inne chronione są znakiem UE. Gdy przejrzycie dokładnie, to znajdziecie wegańskie perełki. Jedną z nich są pierogi z bobem.
Kiedy będziecie w okolicach Opola Lubelskiego a dokładnie w miejscowości Karczmiska, koniecznie zasmakujcie wyjątkowych pierogów. Farsz z bobu, ziemniaków i duszonej cebulki. Wyjątkowe w smaku. Możecie je spotkać pod nazwą „Pierogi z bobrem”, tak, bowiem nazywany jest tam strączek. Uprawa bobu jest od wielu pokoleń. Rolnicy wrzucali nasiona miedzy kartofle (praktyczne wykorzystanie przestrzeni). Pierogi są tak wyjątkowe, że w 2014 roku zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.
Każda z gospodyń ma swój tajemny przepis. Zarówno na ciasto i farsz. Jedne dodają jajko do ciasta a inne pomijają. U jednych gotowe pierogi polewa się stopionymi skwarkami a u innych prażoną cebulką. Moje są oczywiście 100% wegańskie i pewnie też takowe królują w Karczmiskach.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
– 3 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
– 250 ml gorącej wody
– 1 łyżeczka soli
– 2 łyżki oleju rzepakowego
Farsz:
– 1 kg bobu
– 800 g ziemniaków
– 2 średnie cebule
– 1 łyżka majeranku
– pęczek koperku
– sól i pieprz do smaku
– 3 łyżki oleju rzepakowego
WYKONANIE:
Farsz:
– Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i gorące przecisnąć przez praskę. Wystudzić
– bób gotować około 30 minut (do miękkości). Wystudzić i wyjąć ze skórek (jeśli macie młody bób, to nie ma potrzeby obierania ze skórek). Zmielić w maszynce. Dodać do ziemniaków z drobno posiekanym koperkiem
– cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić wraz z szczyptą soli na oleju. Wyłączyć grzanie, dodać majeranek i przemieszać z bobem
– składniki farszu doprawić do smaku solą i pieprzem
Ciasto:
– sól wymieszać z mąką. Dodać gorącą wodę i wyrobić ciasto. W zależności od mąki, możliwe, że potrzeba będzie więcej wody. Ma powstać miękkie i elastyczne ciasto
Pierogi:
– ciasto wałkować cienko, wykrawać kółka szklanką. Nakładać farsz i sklejać
– gotować około 3 minut od wypłynięcia w osolonej wodzie. Podawać z duszoną cebulką lub śmietanką roślinną
Zależy od wielkości, ale takich średnich około 40
Będę wdzięczna za informację ile pierogów wychodzi z podanych składników?
Zdecydowanie surowe
Lepiej mrozić surowe, czy już po ugotowaniu i wystudzeniu?
Najpierw układam każdy osobno w zamrażarce, a jak są już zamrożone, wkładam do pojemników lub woreczków. Nigdy się nie kleją
Paweł, proszę, powiedz jak dokładnie pakujesz pierogi do zamrożenia.Ratuj! Moje się sklejają i… koniec…
Pozdrówka:))
Yva
Życzę samych smacznych i udanych potraw
Przeglądałam wszystkie Twoje przepisy i jestem pod ogromnym wrażeniem, będę teraz codziennie gotowała jakąś potrawę z Twoich magicznych przepisów:)Tym bardziej, że ja mój mąż i dziecko jesteśmy weganami więc Twoja stronka jest dla nas idealna:)dziękuję
My zrobiliśmy dziś Dziękujemy za inspirację polską wegańską tradycją i za konkretny przepis. Robiliśmy już drohobyckie i krasnostawskie. Super!
Robiłam w zeszłym roku te pierogi. Poezja
Na to czekał mój bób. Dziękuję