HUMMUS SZPARAGOWY Z TYMIANKIEM
weganon 6 maja 2018

DSC_0317

Hummusowy sezon czas zacząć. Każda pora roku ma swoje perełki. Wiosna to zdecydowanie zieleń. To mój ulubiony kolor. Świeżość, smak, soczystość. Tym rządzi się wiosna. Hummusy wiosenne są bardzo aromatyczne. Z czego je robić? Przykład poniżej.

Sezon szparagowy w pełni. Pieczone, gotowane, duszone czy smażone. W towarzystwie soku z cytryny i czosnku. To szybkie, proste i smaczne dania. Trochę ubolewam nad tym, że ograniczamy się tylko do gotowania. Traktujemy je po macoszemu. Trochę tak od niechcenia. Szukajmy nowych zastosowań tych zielonych i białych łodyg. Dają duże pole do popisu. Na blogu macie kilka przykładów, co zrobić ze szparagami. Będzie ich więcej :)

DSC_0312

SKŁADNIKI:

– 15 łodyg cienkich szparagów
– 1,5 szklanki (1 puszka) gotowanej ciecierzycy
– 3 łyżki tahini (użyłem TEJ)
– 2 starte ząbki czosnku
– 4 gałązki tymianku
– sok z cytryny, sól do smaku
– 1 łyżeczka chlorelli (użyłem TEJ)
– ½ łyżeczki mielonego kminu

WYKONANIE:

– szparagi ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i przelać zimną wodą
– do miski włożyć szparagi, ciecierzycę, czosnek i listki tymianku i dokładnie zmiksować blenderem lub malakserem
– dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować
– przełożyć do miski, polać oliwą, posypać listami tymianku, kminem

DSC_0300

DSC_0320

DSC_0302

2 Komentarze

  1. Użyłam do tortilli, do tego świeży szpinak, mięta, koperek i inne dodatki. Wyszło naprawdę super. Pyszny hummus. :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *